Balatoni szürreál: a szezon után el is készülhetnek a szabadstrandok

Publikálás dátuma
2019.07.09. 13:49

Fotó: Röhrig Dániel
Szürreális megoldást vázolt Dömötör Csaba: ősszel fejeződhet be a szabadstrandok felújítása, de a főszezonban le kell állni a munkával. Az ötlet nem jött be.
Újabb, Örkény-egypercesbe illő fordulattal színesedett a balatoni strandbotrány. Két hete írtuk meg, hogy Magyar Turisztikai Ügynökség végül engedett a határidőkkel (saját hibájukon kívül) küzdő önkormányzatoknak, és azok júliusban is dolgozhatnak a szabadstrandok felújításán – most viszont kiderült, hogy a munkálatok ősszel is tarthatnak majd egyes helyszíneken. 
A strandügy részleteit Mesterházy Attila szocialista képviselő firtatta négy levelében június 21-én, olyan, nem mellékes pontokra kérdezve rá, hogy a „A Magyar Turisztikai Ügynökség miért írta ki késve a pályázatot a balatoni sétányok felújítására”  - vagy hogy mikor kötötték meg a támogatási szerződéseket erre az érintett önkormányzatokkal, és miért nem engedélyezik a munkálatok meghosszabbítását. 

Később is befejezhetik, de előbb fejezzék be

A levelekre két héttel később, egy dokumentumban válaszolt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinet államtitkára –  érdemben azonban csak egyetlen kérdésre reagált: lesz hosszabbítás, mert több önkormányzat ezt kérte. És itt kezdődik szürreális rész, hiszen Dömötör azt írja, az MTÜ őszre tette át a határidőt, hogy a lassabban haladó önkormányzatok befejezhessék a különböző adminsztratív és műszaki munkákat. Ám a támogató kérésére 
úgy kell dolgozniuk, hogy közben „június 30-ig a munkálatok lezárását végezzék el, a strandfelületeket tegyék használatra alkalmassá.” Kérdés, hogy egy félkész strandot hogy lehet balesetveszély nélkül átadni a fürdőzőknek.

 A helyzetet csak bonyolítja, hogy Dömötör július 8-i keltezésű levelében június 30-i határidőt említett, miközben lapunk már beszámolt az MTÜ meghátrálásáról; nem kizárt, hogy az államtitkár még valamikor  június vége előtt írhatta meg válaszlevelét, ami a napokban jutott el Mesterházyhoz.

Az időjárás a hibás

A válaszban csak a felelősség elkenése egyértelmű. A csúszás okaként Dömötör elegánsan az időjárási körülményeket és az engedélyezési eljárásokat említette, azt szóba sem hozva, hogy éppen az MTÜ miatt kellett hosszabbítani. A turisztikai szervezet ugyanis információink szerint csak az év elején hirdette meg a szabadstrandok felújítására kiírt pályázatot, amire a befutó önkormányzatok május végén kaphattak pénzt. Ami azt jelentette, átlagosan két hónap maradt a fejlesztésekre, csakhogy májusban két hétig szinte végig szakadt az eső, ami lehetetlenné tette az érdemi munkát.  
Szerző
Frissítve: 2019.07.09. 13:57

Liberális polgárjogi harcost hívott Áder a Sándor-palotába

Publikálás dátuma
2019.07.09. 11:50

Fotó: Alexey Vitvitsky / AFP/Sputnik
A magyar kormánypárti sajtóban csak Soros-ügynöknek becézett szlovák elnöknő csütörtökön érkezik Budapestre.
Hivatalos látogatást tesz Magyarországon Zuzana Caputová, a Szlovák Köztársaság elnöke csütörtökön. A szlovák államfő – az ország első női elnöke – Áder János köztársasági elnök meghívására érkezik Budapestre. A Köztársasági Elnöki Hivatalnak az MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint Zuzana Caputovát katonai tiszteletadással fogadják a Szent György téren, majd a két elnök tárgyalást folytat a Sándor-palotában. A megbeszéléseket közös sajtótájékoztató követi.
Kora délután a szlovák államfő megkoszorúzza a Magyar Hősök Emlékkövét a Hősök terén. Zuzana Caputovát, akinek személyében először került nő az államfői tisztségbe, június 15-én iktatták be hivatalába.  A szlovákiai politikában újoncnak számító Zuzana Caputová az ellenzéki liberálisok jelöltjeként a márciusi államfőválasztás második körében szerezte meg a győzelmet az érvényes szavazatok 58,4 százalékával. A legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány (Smer-SD) által indított Maros Sefcovic a voksok 41,59 százalékát kapta. Caputová, ha lehet, minden szimbolikus jelentőségű kérdésben másként gondolkodik és jár el, mint az Orbán-féle kör: 
  • a szociálliberális Progresszív Párt jelöltjeként került a szlovák elnöki székbe;
  • polgárjogi harcosként és aktivistaként vált közismertté, elszánt környezetvédő;
  • gyakran felszólal a korrupció ellen, hangsúlyozza: senki nem olyan fontos, vagy befolyásos, hogy a törvény felett álljon;
  • aggodalommal figyeli az igazságszolgáltatás és a tudományos élet magyarországi helyzetét.
Nem meglepő, hogy a kormánypárti sajtó, mint a 888.hu vagy a Pesti Srácok egyszerűen Soros-ügynöknek nevezi őt. Áder János azonban  a jelek szerint nem aggódik, sőt, a KEH közleménye szerint a magyar államfő „bizonyos abban, hogy közösen hozzá tudnak majd járulni a magyar-szlovák együttműködés további gazdagításához (…) az új szlovák államfővel is folytatni tudja az elődjével kezdett konstruktív párbeszédet, amely a kölcsönös bizalom erősítését, a még lezáratlan kérdések megnyugtató rendezését is elősegítheti.” 
Áder lelkesedése abból a szempontból érthető, hogy Zuzana Caputova a kisebbségek felé is sok gesztust tett: többek között magyarul is megköszönte megválasztását, a Bumm.sk szerint semmi akadályát nem látja a kettős állampolgárság intézményének, és azt is támogatja, hogy a kisebbségek minél szélesebb körben használhassák anyanyelvüket. Közös pont lehet a környezetvédelem is; Áder János alapítványa tavaly kétmilliárd forintot kapott e nemes célra a 444.hu szerint.
Arról mindenesetre nics hír, hogy Orbán Viktor találkozna-e Caputovával; a miniszterelnök nyilvánosan elérhető eseménynaptárában nincs csütörtökre vagy péntekre szóló bejegyzés.
Szerző

Tarlós nyugalomkampányt akar, így gyurcsányozik, és Orbán kegyelméből parkolási víziója is lehet

Publikálás dátuma
2019.07.09. 10:54

Fotó: Népszava
"Az én hozzáállásom az, hogy vagy én vezetem ezt a várost, vagy nem" – deklarálta a főpolgármester az M1-en, majd bejelentette, hogy kilenc évnyi problémanézegetés után hozzányúl a parkolási rendszerhez, Orbán Viktor jóváhagyásával. (Amit a miniszterelnök még márciusban megtagadott az autonóm Tarlós Istvántól.)
A főpolgármester kampányvíziója az, hogy a "nyugalom állapotában" tartsa a választások alatt a várost, illetve az, hogy minden budapesti agyába belevésse, hogy Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt nem más, mint Gyurcsány Ferenc engedelmes bábja. Azt a logikai ellentmondást a főpolgármester nem oldotta fel, hogy amennyiben Karácsony a DK elnökének engedelmes végrehajtóembere, akkor miképp merészelte legyőzni az előválasztáson Gyurcsány Ferenc hirtelenjében előrántott favoritját, Kálmán Olgát.
Persze kampányban nem elvárás a következetesség, így Tarlós István azt is bejelentette, hogy klimatizálhatják a 3-as metró kocsijait (korábban ennek semmi szükségét nem érezte a városvezetés), illetve fővárosi aszfaltozási program kezdődik, minek során a földutakat burkolják.