Előfizetés

Pintér volt cége őrizheti 620 millió forintért a Nagybani Piacot

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.07.09. 16:15

Fotó: Népszava
A kétéves szerződést a Civil Biztonsági Szolgálat nyerte el, egyetlen riválisa váratlanul kivonult a tenderből.
Két éven keresztül Pintér Sándor belügyminiszter volt vállalkozása őrizheti a Nagykőrösi úti nagybani piac 34,8 hektáros területét, 9 csarnokát és megannyi elárusító helyiségét. A CIVIL Biztonsági Szolgálat 620 millió forintért kapta meg a munkát, amit alvállalkozó bevonásával vállaltak – derült ki a keddi uniós közbeszerzési értesítőből, vagyis a TED-ből. A közbeszerzésben nem is az az igazi nóvum, hogy a belügyminiszter egykori cége nyerte meg – az Átlátszó cikke szerint a nagybanit már 2013-ban és 2015-ben is egy korábbi Pintér-érdekeltség, a Pajzs 07 Zrt. őrizte – inkább az egyetlen konkurens cég viselkedése. A friss tenderre jelentkezett ugyanis a "BIZALOM" Vagyonvédelmi Szolgáltató Zrt. is, 
azonban április 17-én, a pályázatleadás határideje után egy nappal ismeretlen okból visszaléptek, az sem zavarta őket, hogy ekkor még élt a pályázati kötöttség.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a biztonsági vállalkozást: mint megtudtuk, azért léptek visszam, mert nem feleltek meg egy alkalmassági elvárásnak: sem saját dolgozóik, sem alvállalkozóik közül nem tudtak tudtak felmutatni legalább három szakembert, akik fejenként másfél éves tapasztalattal rendelkeznek kereskedelmi célú objektum őrzés-védelmében és jegyellenőrzésében.  „Az ajánlatkérő az eljárásban való részvételt ajánlati biztosíték adásához nem kötötte, így az ajánlati kötöttség időtartama alatti visszalépésnek anyagi vonzata nem volt” -tette hozzá levelében Gyetvai Csaba cégvezető. A "BIZALOM" Vagyonvédelmi Szolgáltató Zrt.-t egyébként egy volt rendőr, a mesterlövészből vállalkozóvá lett Turóczi Antal vezeti. Cégnevük pedig találó, hiszen (ahogy a 24.hu megírta) ez vállalkozás őrizheti két évig a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal nyolc menekültszállását.
De térjünk vissza a nagybani ügyekhez: a piaci tenderben a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. megnevezte alvállalkozóját, a BB Vagyonvédelem Kft-t is. Utóbbi cég mondhatni, otthonosan mozog a Nagybani területén, hiszen az Átlátszó cikke szerint 2013-ban és 2015-ben a Pajzs 07-tel konzorciumban vállalták a piac őrzését - ezúttal pedig kiadják nekik a munkát.

Tüntetők szándékos lejáratása miatt fizethet kártérítést az Origo

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.09. 15:32

Fotó: Népszava
A TASZ képviselte a demonstrálókat, akiknek úgy használta képét a kormánypárti oldal, mintha leköpködtek volna papokat egy rendezvényen. Az ítélet jogerős.
"A bíróság kimondta, amelyre a propaganda gépezet működése kapcsán mi is többször felhívtuk a figyelmet: a kormányt kritizáló civil szervezetek, aktivisták, a tüntetésen résztvevők önkényes és szándékosan lejáratása nem része a sajtószabadságnak" - írja keddi közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).
A jogvédők két tüntetőt képviseltek, akik képét egy papok leköpködéséről szóló cikk illusztrálására használt az Origo, mintha csak ők erőszakoskodtak volna az egyházi vezetőkkel. Ügyfeleik a tüntetésen részt vettek, az egyházi vezetőkkel szembeni erőszakos cselekményekről azonban csak a róluk szóló tudósításokból szereztek tudomást.
Jóhírnév sérelem miatt indult eljárás a kormánypárti portál ellen.

Az elsőfokon eljáró Fővárosi Törvényszék elutasította keresetet, elsősorban arra hivatkozva, hogy bár a képen az ügyfeleink felismerhetőek, a kép alatti aláírás és a cikk nem nevezte meg őket személyesen az atrocitások elkövetőiként. Azzal is érveltek, hogy az őket is ábrázoló képet tömegfelvételként kell értékelni, ezért hozzájárulásuk sem a kép elkészítéséhez, sem felhasználásához nem szükséges. Az ítélet ellen fellebbezett a TASZ: ügyfeleik ugyanis nem a hozzájárulásuk hiányában készült kép közzétételét sérelmezték, hanem azt, hogy
a tüntetésen készült képüket szándékos lejáratás céljából egy olyan, egyértelműen elítélendő esemény illusztrálásához használták fel, amelyen nem vettek részt.

A másodfokon eljáró Ítélőtábla jogerős ítéletében nekik adott igazat. Az Origót fejenként 300 ezer forint sérelemdíj megfizetésére is kötelezték, a képet azonban nem kell eltávolítaniuk - ebben a vonatkozásban felülvizsgálat kérelmét fontolgatja a TASZ, a jogsértés valódi megszüntetését ugyanis ez jelentené.

Életnagyságú bálnaszobrok a műanyagáradat megállításáért a Parlament előtt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.09. 14:54

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A Greenpeace életnagyságú, hulladékokból kiemelkedő bálnaszobrokkal hívja fel a figyelmet a Kossuth téren, a Parlament előtt a műanyagszennyezés mindenkit érintő problémájára.
Az akcióra a műanyagmentes július akció keretében kerül sor, ami jó alkalom arra, hogy egyénileg is nemet mondjunk az egyszer használatos műanyagokra, azonban ez önmagában nem elég, sokkal átfogóbb változásokra van szükség - hangsúlyozta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője kedden a Kossuth téren. A Greenpeace Magyarország a kormánytól is lépéseket vár, így petíciójában - amelyhez már csaknem 200 ezer ember csatlakozott - az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltását követeli. A Greenpeace műanyagszemét-tengerből kiemelkedő három és hat méter magas bálnákat ábrázoló installációjához nyolc olasz strandon gyűjtötték a szemetet. A több országban már kiállított bálnák két napon át lesznek láthatók Budapesten, kedden délig a Parlament előtt, szerdán pedig a Deák Ferenc téri templom előtt figyelmeztetnek a világunkat elárasztó műanyagszennyezésre. Az installációt ezt követően Lengyelországban állítják ki. Simon Gergely a sajtótájékoztatón elmondta: eddig több ország tett már hatékony lépéseket a műanyagszennyezés ellen, így Romániában ettől az évtől jelentősen korlátozták az eldobható zacskók forgalmazását, Ausztriában pedig a napokban döntöttek a műanyagzacskók teljes körű betiltásáról. A környezetvédő felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon továbbra sincs érdemi döntés a műanyagáradat megállítására. Mint mondta, évente 300 millió tonna műanyagot termelünk, aminek körülbelül a fele egyszer használatos műanyag. Egy friss adat szerint Magyarország legnagyobb folyója, a Duna naponta 4,2 tonna műanyag hulladékot szállít a Fekete-tengerbe. "Tehát mi is hozzájárulunk a műanyagszennyezéshez" - figyelmeztetett Simon Gergely. Felidézte, hogy a Greenpeace Magyarország a greenpeace.hu/stopmuanyag petíciós oldalon tavaly kezdett aláírást gyűjteni az egyszer használatos műanyag szatyrok betiltásáért. Ezt követően a szervezet a petícióhoz tavaly őszig csatlakozó 120 ezer aláírót képviselve kereste meg az illetékes minisztériumot. Az eldobható műanyagok, ezen belül a zacskók korlátozásáról szóló törvénytervezetet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) el is készítette, azonban azt a kormányzat végül nem támogatta, és azóta sem tett semmit a műanyagszennyezés ellen - közölte Simon Gergely. Mint felidézte, későbbre ígértek döntést, amikor megszületik az uniós jogszabály. Időközben ez megtörtént, a szervezet petíciójához pedig eddig csaknem 200 ezer ember csatlakozott. Ezért ismét felhívjuk a döntéshozók figyelmét a műanyagzacskók betiltására - mondta. A környezetvédő beszélt arról is, hogy a műanyagok begyűjtése közben az derült ki, hogy a műanyaghulladékok többségéért ugyanazok a nagyvállalatok felelősek a világon mindenhol, példaként a Coca-Colát, az Unilevert és a többi között a Nestlét említette.