Tisztul az ég éjjel, de pénteken újra jöhetnek a záporok és zivatarok

Publikálás dátuma
2019.07.11. 17:04

Fotó: Shutterstock
Pénteken a Kárpát-medence fölött melegfront vonul át, emiatt erősen megnövekszik a felhőzet, és elszórtan csapadék is előfordulhat.
Éjszaka a középső és keleti megyékben mindenütt csökken a felhőzet, jórészt kiderül az ég. Eközben a Dunántúlon, majd péntek délelőtt már keleten is fokozatosan megnövekszik a felhőzet. Pénteken elsősorban a Dunántúlon lehet elszórtan eső, zápor, az Alpokalján esetleg egy-egy zivatar, de délután már a Tiszához közelebb is eshet. Csütörtökön az északnyugati, pénteken már a nyugatias szelet kísérhetik élénk széllökések, de a csütörtöki zivatarok környékén átmenetileg viharos lökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul. Nyugat-Magyarországon enyhébb lesz a reggel, de az északi völgyekben, a Nyírségben és az Alföld homokhátságain ennél több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 20 és 26 fok között várható.

Időjárási helyzet Európában

Európa peremein, így a Brit-szigetek és az Északi-tenger felett, valamint Finnországtól keletre és a Fekete-tenger térségében ciklonok örvénylenek. Skóciában és Írországban is nagyobb mennyiségű eső esett az elmúlt 24 órában, de igazán jelentős csapadék Olaszországban és a Balkán-félszigeten hullott az ott kipattant záporokból, zivatarokból. 30-80 mm közötti csapadékösszeget több helyről is jelentettek, az Égei-tenger mentén több helyen heves zivatarok is kialakultak.
Naposabb, eseménytelenebb idő inkább csak az Ibériai-félszigeten és Közép-Európa egy részén van. A legmelegebb Cataniában és Szirakúzában van, ahol 40, 41 fokot is mérnek, de Görögországból is jelentenek 38, 40 fokos maximumokat, és Spanyolországban is 30, 37 fok közé emelkedik délutánra a hőmérséklet.
A Kárpátoktól északra azonban jellemzően csak 20 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. Pénteken a Kárpát-medence fölött melegfront vonul át, emiatt erősen megnövekszik a felhőzet, és elszórtan csapadék is előfordulhat.
Témák
időjárás

"Az aranyból is képesek vagyunk szart csinálni" - a búvárszövetség fegyelmi bizottsága elé kerülhet a Hableány-kitüntetések ügye

Publikálás dátuma
2019.07.11. 16:47

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Olyan is kapott a szabálytalanul kiosztott legmagasabb elismerésből, aki nem volt rá jogosult.
Bár a szakma legelismertebb és legismertebb szakemberei szerint is elvitathatatlan, hogy a mentésében résztvevő búvárok nagy teljesítményt nyújtottak, de a Hableány mentésében résztvevő, azért a legmagasabb elismerésnek számító, négycsillagos búvárkitüntetést megkapó 15 búvár közül jópáran hiányoztak, írja az index.hu.
"Nem kaptak négycsillagos elismerést például a Fővárosi Katasztrófavédelem búvárai, akik lelkileg talán a legmegterhelőbb feladatot végezték. Ők emelték ki annak a négy személynek a holttestét, akiket utoljára találtak meg a Hableány roncsában".

- mondta a portálnak Vámosi Antal, akit június 4-én bíztak meg azzal, hogy a mentés alatt irányítsa a búvárok munkáját. Az ügyre rálátó másik indexes forrás szerint
viszont olyan is megkapta a négy csillagot, aki "a mentés alatt a fedélzetről irányított és olykor kólát osztogatott a többieknek".

Arról, hogy kinek adományozhatják oda a legmagasabb búvárelismerést, a Magyar Búvár Szövetségben (MBSZ) a Technikai Bizottság tagjai szigorú előírások alapján döntenek. De őket ezúttal pont nem kérdezték meg; helyettük egy zárt elnökségi ülésen válogatták ki az elismerteket. Pedig ha lett volna beleszólásuk, érvényesülhetett volna az, az egyik legfontosabb kritérium, hogy a negyedik csillag egy hosszan tartó folyamat után, nem pedig egy egyszeri nagy cselekedet miatt jár valakinek. Továbbá, az elismert búvárnak az MBSZ tagjának kell lennie, és alapesetben az is fontos kitétel, hogy csak olyan búvár kaphatja meg a negyedik csillagot, aki korábban már megszerezte a harmadikat is, vagyis az itthon elérhető legmagasabb oktatói minősítéssel rendelkezik. A kitüntettek között viszont volt olyan, aki csupán egycsillagos minősítéssel rendelkezett.
Nyíri Iván, az MBSZ elnöke - akinek aláírása a Technikai Bizottság szignója helyett áll az elismeréseken - az Indexnek azt mondta, hogy "amíg külföldön a szarból is képesek várat építeni, mi, magyarok az aranyból is képesek vagyunk szart csinálni". Hozzátette azt is, hogy ő csupán a június 18-i elnökségi ülésen meghozott döntést hajtotta végre.
A portál úgy tudja, az elismeréseket valószínűleg már nem vonják vissza, de az ügyet a fegyelmi és etikai bizottság előtt is megvitatják majd.
Szerző

Minél többen kerülnek ki a közmunkaprogramból, annál több szavazót veszít a Fidesz vidéken

Publikálás dátuma
2019.07.11. 16:28

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Ahol a Fidesz-KDNP szavazatot veszített, ott jobban csökkent a közfoglalkoztatás, ahol pedig sokkal kevesebben lettek a közmunkások, ott kisebb volt a kormánypártok támogatottságának növekedése.
Egy településen minél többen kerültek ki a közmunkaprogramból, annál jobban csökkent tavaly a Fidesz-KDNP támogatása - derül ki a Policy Agenda elemzéséből. A korábbi évek választási adataiból látható, hogy a kormánypártok támogatottsága a községekben kiemelkedő. Ezek közül is különösképpen ott, ahol a közmunka gazdasági-társadalmi szempontból jelentős hatással bír, vagyis a legszegényebb kistelepüléseken, melyeken áprilisban például közel 100 százalékot ért el a Fidesz. Többen és többször hangot adtak már annak, hogy a kormánypártok támogatottsága éppen azért nagyobb a közmunkával érintett településeken, mint máshol, mert ezen eszközön keresztül befolyásolják a választókat. A Policy Agenda ennek kapcsán a program leépítésének szavazatokra gyakorolt hatását vizsgálta.
Azt írják, a közfoglalkoztatotti mutató, azaz a munkavállalási korú lakossághoz képest a közfoglalkoztatottak aránya 2017-ben még 2,74 százalék volt országosan. 2019 első négy hónapját nézve már csak 1,71 százalék, ami a korábbi szintnek a 62,4 százaléka. Azaz a mintegy két évvel ezelőtti éves 179 ezer közmunkásból az idei évben már csak 111 ezer maradt. Valamelyest látható összefüggés a közfoglalkoztatás támogatásának csökkenése, és a kormánypártok támogatottságának csökkenése között.
Azokon a közfoglalkoztatással érintett településeken, ahol a kormánypártok megőrizték, vagy növelni tudták egy év alatt a támogatottságukat, ott 2017-hez képes átlagban 69 százalékos szintre csökkent a közfoglalkoztatási mutató értéke. Ezzel szemben, ahol csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága, ott 65,8-os ez az érték.

Ezek az adatok – kellő óvatossággal – azt mutatják, hogy ha nem is lineárisan, de van összefüggés a közfoglalkoztatás alakítása és a kormánypártok támogatottsága között. Ahol a Fidesz-KDNP veszített szavazati arányban ott nagyobb volt a közfoglalkoztatás csökkenése, mint a többi településen. Az is igaz, ha valahol nagyon erősen, legalább felére csökkent a közfoglalkoztatás aránya, ott kisebb volt a kormánypártok támogatottságának növekedése.
Szerző