Megháromszorozódott az Operaház felújításának valaha 20 milliárdos büdzséje, és még nem ért véget a drágulás

Publikálás dátuma
2019.07.11. 17:41

Fotó: Népszava
A jövő héten két előterjesztés is kerül a kabinet asztalára az újabb költségekről.
Még tovább nőhetnek az Operaház felújításának költségei, ami még évekig zárva maradhat, írja a hvg.hu. A számla 2013-ban még nem érte el a 20 milliárd forintot. Két év múlva az összeg már közel 28 milliárdnál járt, 2018-ra a 30 milliárdot is meghaladja.
És úgy tűnik, újabb milliárdok szükségesek a projekthez

- értesült a lap kormányzati forrásból. Azt írják, a jövő héten két előterjesztés kerül a kabinet asztalára. Az egyik 11 milliárd forintos pluszköltséggel számol, és a legóvatosabban is 2020-as átadási határidővel, ebben benne van egyebek mellett a Lotz-freskók és számos műemléki részlet helyreállítása. De tárgyal a kormány egy még nagyobb szabású, 23-24 milliárd forintos tervet is, amely szerint a homlokzati szobrok is megújulnának, sőt múzeum is létesülne. A szétszórt díszletraktáraknak és műhelyeknek a jövőben helyt adó Eiffel-csarnok átadására is várni kell még, de ennek büdzséje önmagában 17,5 milliárdnál tart. És legalább 3-4, de akár 10 milliárdot is ráköltenek még az átadásig.
Az eredeti 20 milliárdos költségvetés így mára nagyjából megháromszorozódott, és ki tudja, hol áll meg. Hogy mikor nyit az intézmény, arra szintén nincs pontos válasz.
Szerző

Tisztul az ég éjjel, de pénteken újra jöhetnek a záporok és zivatarok

Publikálás dátuma
2019.07.11. 17:04

Fotó: Shutterstock
Pénteken a Kárpát-medence fölött melegfront vonul át, emiatt erősen megnövekszik a felhőzet, és elszórtan csapadék is előfordulhat.
Éjszaka a középső és keleti megyékben mindenütt csökken a felhőzet, jórészt kiderül az ég. Eközben a Dunántúlon, majd péntek délelőtt már keleten is fokozatosan megnövekszik a felhőzet. Pénteken elsősorban a Dunántúlon lehet elszórtan eső, zápor, az Alpokalján esetleg egy-egy zivatar, de délután már a Tiszához közelebb is eshet. Csütörtökön az északnyugati, pénteken már a nyugatias szelet kísérhetik élénk széllökések, de a csütörtöki zivatarok környékén átmenetileg viharos lökések is lehetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul. Nyugat-Magyarországon enyhébb lesz a reggel, de az északi völgyekben, a Nyírségben és az Alföld homokhátságain ennél több fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 20 és 26 fok között várható.

Időjárási helyzet Európában

Európa peremein, így a Brit-szigetek és az Északi-tenger felett, valamint Finnországtól keletre és a Fekete-tenger térségében ciklonok örvénylenek. Skóciában és Írországban is nagyobb mennyiségű eső esett az elmúlt 24 órában, de igazán jelentős csapadék Olaszországban és a Balkán-félszigeten hullott az ott kipattant záporokból, zivatarokból. 30-80 mm közötti csapadékösszeget több helyről is jelentettek, az Égei-tenger mentén több helyen heves zivatarok is kialakultak.
Naposabb, eseménytelenebb idő inkább csak az Ibériai-félszigeten és Közép-Európa egy részén van. A legmelegebb Cataniában és Szirakúzában van, ahol 40, 41 fokot is mérnek, de Görögországból is jelentenek 38, 40 fokos maximumokat, és Spanyolországban is 30, 37 fok közé emelkedik délutánra a hőmérséklet.
A Kárpátoktól északra azonban jellemzően csak 20 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. Pénteken a Kárpát-medence fölött melegfront vonul át, emiatt erősen megnövekszik a felhőzet, és elszórtan csapadék is előfordulhat.
Témák
időjárás

"Az aranyból is képesek vagyunk szart csinálni" - a búvárszövetség fegyelmi bizottsága elé kerülhet a Hableány-kitüntetések ügye

Publikálás dátuma
2019.07.11. 16:47

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Olyan is kapott a szabálytalanul kiosztott legmagasabb elismerésből, aki nem volt rá jogosult.
Bár a szakma legelismertebb és legismertebb szakemberei szerint is elvitathatatlan, hogy a mentésében résztvevő búvárok nagy teljesítményt nyújtottak, de a Hableány mentésében résztvevő, azért a legmagasabb elismerésnek számító, négycsillagos búvárkitüntetést megkapó 15 búvár közül jópáran hiányoztak, írja az index.hu.
"Nem kaptak négycsillagos elismerést például a Fővárosi Katasztrófavédelem búvárai, akik lelkileg talán a legmegterhelőbb feladatot végezték. Ők emelték ki annak a négy személynek a holttestét, akiket utoljára találtak meg a Hableány roncsában".

- mondta a portálnak Vámosi Antal, akit június 4-én bíztak meg azzal, hogy a mentés alatt irányítsa a búvárok munkáját. Az ügyre rálátó másik indexes forrás szerint
viszont olyan is megkapta a négy csillagot, aki "a mentés alatt a fedélzetről irányított és olykor kólát osztogatott a többieknek".

Arról, hogy kinek adományozhatják oda a legmagasabb búvárelismerést, a Magyar Búvár Szövetségben (MBSZ) a Technikai Bizottság tagjai szigorú előírások alapján döntenek. De őket ezúttal pont nem kérdezték meg; helyettük egy zárt elnökségi ülésen válogatták ki az elismerteket. Pedig ha lett volna beleszólásuk, érvényesülhetett volna az, az egyik legfontosabb kritérium, hogy a negyedik csillag egy hosszan tartó folyamat után, nem pedig egy egyszeri nagy cselekedet miatt jár valakinek. Továbbá, az elismert búvárnak az MBSZ tagjának kell lennie, és alapesetben az is fontos kitétel, hogy csak olyan búvár kaphatja meg a negyedik csillagot, aki korábban már megszerezte a harmadikat is, vagyis az itthon elérhető legmagasabb oktatói minősítéssel rendelkezik. A kitüntettek között viszont volt olyan, aki csupán egycsillagos minősítéssel rendelkezett.
Nyíri Iván, az MBSZ elnöke - akinek aláírása a Technikai Bizottság szignója helyett áll az elismeréseken - az Indexnek azt mondta, hogy "amíg külföldön a szarból is képesek várat építeni, mi, magyarok az aranyból is képesek vagyunk szart csinálni". Hozzátette azt is, hogy ő csupán a június 18-i elnökségi ülésen meghozott döntést hajtotta végre.
A portál úgy tudja, az elismeréseket valószínűleg már nem vonják vissza, de az ügyet a fegyelmi és etikai bizottság előtt is megvitatják majd.
Szerző