interjú;Niedermüller Péter;

2019-07-13 09:15:00

Niedermüller Péter a bulinegyed és az Airbnb-zők megregulázásával készül a VII. kerület bevételére

A DK-s Niedermüller Péter, az ellenzék közös VII. kerületi polgármester-jelöltje megválasztása esetén a bulinegyedben megvizsgálná, minden terasznak van-e engedélye a kései nyitvatartásra.

A polgármester-jelöltséget kárpótlásul kapta, amiért nem mehetett Brüsszelbe?

Kimehettem volna, ha akarok. Öt évig azonban úgy éltem, hogy hétfő reggel elutaztam Brüsszelbe és csütörtök este jöttem haza. Két serdülőkorú gyerekem van, az elmúlt öt év hiányzik az életemből.

Mikor döntött így? Áprilisban úgy tűnt Brüsszelbe készül, mert előkelő helyen volt a Demokratikus Koalíció (DK) országos listáján, mégsem ült be a parlamentbe.

A májusi EP-választás előtti utolsó hetekben is beszéltünk arról a családdal, hogy jöjjenek ki Brüsszelbe. Nem akarták és ezt elfogadtam. Vannak ugyanis az életben fontosabb dolgok annál, mint, hogy én a brüsszeli parlamentben üljek. Hozzáteszem, szerettem azt a munkát, fontos volt és úgy gondolom nyoma is van annak, hogy ott dolgoztam.

Miért éppen a VII. kerületben indul?

Itt születtem, most is itt élek. Azt gondolom, hogy ez egy viszonylag kicsi, sajátos társadalmi helyzetű kerület, amelyben egy olyan habitusú ember, mint én sok mindenen tud változtatni. Ráadásul én nem a DK, hanem öt párt jelöltje vagyok. Ha van öt olyan párt, amelyik az én személyemben egyetért, akkor ez egy olyan feladat, amely alól nem lehet kibújni és én nem is akartam.

Öt párt támogatását említette, a Jobbik viszont nem áll ön mögött.

A jobbikos politikusok súlyos kijelentéseket tettek – olyanok is, akik ma Brüsszelben vannak, vagy épp frakcióvezetők lehetnek. Egy párt nem tehet szimplán úgy, hogy ez már nem tartozik hozzájuk. Azt látom egyébként, hogy a Jobbik gyengül, a hetedik kerületben pedig – ahol a gettó állt, most működnek zsidó szervezetek és zsinagógák – nem lehet olyan párt képviselőivel szövetkezni, akiknek ilyen múltja van. Persze nem csak én nem akartam a Jobbikot, ők se engem.

Az LMP támogatja, de a párt egykori erős embere, Moldován László fontolgatja, hogy elindul polgármesteri posztért.

Ha Moldován el akar indulni függetlenként, az az ő dolga, mindenki felmérheti, az indulásával segíti-e azt, hogy leváltsuk a Fideszt a kerületben, vagy nem.

Az MSZP-Párbeszéd-DK-Momentum összesen 48 százalékot ért el májusban a kerületben. Ebből több mint 21 százalékot a Momentum szállított. Van ötlete, hogyan tudja meggyőzni a fiatalokat?

Találkoztam már a helyi Momentummal, nem az volt a benyomásom, hogy a programomat bármilyen kritika vagy ellenvetés érte volna. Az viszont tény, volt egy-két momentumos tag, aki elmondta, az ő szavazóik egy részének a DK nem szimpatikus. Ezt tudomásul veszem, még ha sajnálom is. Soha nem tagadom meg, hogy a DK tagja vagyok, azonban polgármesterként nem párt, hanem várospolitikát fogok csinálni. Ha megválasztanak lemondok a DK alelnöki posztjáról is.

A kerületben az egyik legnagyobb probléma a bulinegyed kérdése. Mit kezdene ezzel?

Egy valós problémát nem lehet egyoldalú döntésekkel, tiltásokkal feloldani. A bulinegyed problémája egyébként túlnőtt a hetedik kerületen, alapvetően fővárosi kereteken belül lehet teljesen megoldani. Azoknak a lakóknak viszont, akik szerint a zajszennyezés elviselhetetlen, azonnali változás kell. Nemcsak úgy, hogy megcsináltatjuk az ablakszigetelést és a nyílászárókat, hanem szimplán betartjuk a jelenleg is érvényes rendelkezéseket. A törvény szerint ugyanis ma sem lehet alkoholt fogyasztani, randalírozni, üvegeket széttörni. Ezekkel azonban nem foglalkozik az önkormányzat. Amennyiben én leszek a polgármester, pillanatok alatt gondoskodni fogok arról, hogy csak azok a teraszok működjenek este 10 után, amelyeknek van engedélye a késői nyitvatartására is. Sok esetben ugyanis jogosultság nélkül üzemelnek.

Az Airbnb-vel, azaz a rövid távú lakáskiadásokkal mi a terve?

Elsősorban itt is fővárosi szabályozás kellene, amennyiben ez nem lesz, akkor a hetedik kerületben megcsinálom én. A kollégáim már elkészítettek egy összeállítást arról, hogy Európa nagyvárosaiban hogyan szabályozzák az Airbnb működését. Ezeket az elveket fogjuk mi is követni. Például meghatározzuk, hogy egy évben hány napra lehet kiadni ilyen lakásokat. Azt is érdemes megfontolni, hogy akik rendszeresen kiadják emiatt az ingatlanjukat, azok nagyobb részt vállalnak a közös költségből, mint az állandó lakosok. Természetesen adózniuk kell rendesen. Ezeket a polgármesterségem első hetében végrehajtanánk.