Niedermüller Péter a bulinegyed és az Airbnb-zők megregulázásával készül a VII. kerület bevételére

Publikálás dátuma
2019.07.13. 09:15

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A DK-s Niedermüller Péter, az ellenzék közös VII. kerületi polgármester-jelöltje megválasztása esetén a bulinegyedben megvizsgálná, minden terasznak van-e engedélye a kései nyitvatartásra.
A polgármester-jelöltséget kárpótlásul kapta, amiért nem mehetett Brüsszelbe?
Kimehettem volna, ha akarok. Öt évig azonban úgy éltem, hogy hétfő reggel elutaztam Brüsszelbe és csütörtök este jöttem haza. Két serdülőkorú gyerekem van, az elmúlt öt év hiányzik az életemből.

Mikor döntött így? Áprilisban úgy tűnt Brüsszelbe készül, mert előkelő helyen volt a Demokratikus Koalíció (DK) országos listáján, mégsem ült be a parlamentbe.
A májusi EP-választás előtti utolsó hetekben is beszéltünk arról a családdal, hogy jöjjenek ki Brüsszelbe. Nem akarták és ezt elfogadtam. Vannak ugyanis az életben fontosabb dolgok annál, mint, hogy én a brüsszeli parlamentben üljek. Hozzáteszem, szerettem azt a munkát, fontos volt és úgy gondolom nyoma is van annak, hogy ott dolgoztam.
Miért éppen a VII. kerületben indul?
Itt születtem, most is itt élek. Azt gondolom, hogy ez egy viszonylag kicsi, sajátos társadalmi helyzetű kerület, amelyben egy olyan habitusú ember, mint én sok mindenen tud változtatni. Ráadásul én nem a DK, hanem öt párt jelöltje vagyok. Ha van öt olyan párt, amelyik az én személyemben egyetért, akkor ez egy olyan feladat, amely alól nem lehet kibújni és én nem is akartam.

Öt párt támogatását említette, a Jobbik viszont nem áll ön mögött. A jobbikos politikusok súlyos kijelentéseket tettek – olyanok is, akik ma Brüsszelben vannak, vagy épp frakcióvezetők lehetnek. Egy párt nem tehet szimplán úgy, hogy ez már nem tartozik hozzájuk. Azt látom egyébként, hogy a Jobbik gyengül, a hetedik kerületben pedig – ahol a gettó állt, most működnek zsidó szervezetek és zsinagógák – nem lehet olyan párt képviselőivel szövetkezni, akiknek ilyen múltja van. Persze nem csak én nem akartam a Jobbikot, ők se engem.

Az LMP támogatja, de a párt egykori erős embere, Moldován László fontolgatja, hogy elindul polgármesteri posztért.
Ha Moldován el akar indulni függetlenként, az az ő dolga, mindenki felmérheti, az indulásával segíti-e azt, hogy leváltsuk a Fideszt a kerületben, vagy nem.

Az MSZP-Párbeszéd-DK-Momentum összesen 48 százalékot ért el májusban a kerületben. Ebből több mint 21 százalékot a Momentum szállított. Van ötlete, hogyan tudja meggyőzni a fiatalokat? Találkoztam már a helyi Momentummal, nem az volt a benyomásom, hogy a programomat bármilyen kritika vagy ellenvetés érte volna. Az viszont tény, volt egy-két momentumos tag, aki elmondta, az ő szavazóik egy részének a DK nem szimpatikus. Ezt tudomásul veszem, még ha sajnálom is. Soha nem tagadom meg, hogy a DK tagja vagyok, azonban polgármesterként nem párt, hanem várospolitikát fogok csinálni. Ha megválasztanak lemondok a DK alelnöki posztjáról is.

A kerületben az egyik legnagyobb probléma a bulinegyed kérdése. Mit kezdene ezzel?
Egy valós problémát nem lehet egyoldalú döntésekkel, tiltásokkal feloldani. A bulinegyed problémája egyébként túlnőtt a hetedik kerületen, alapvetően fővárosi kereteken belül lehet teljesen megoldani. Azoknak a lakóknak viszont, akik szerint a zajszennyezés elviselhetetlen, azonnali változás kell. Nemcsak úgy, hogy megcsináltatjuk az ablakszigetelést és a nyílászárókat, hanem szimplán betartjuk a jelenleg is érvényes rendelkezéseket. A törvény szerint ugyanis ma sem lehet alkoholt fogyasztani, randalírozni, üvegeket széttörni. Ezekkel azonban nem foglalkozik az önkormányzat. Amennyiben én leszek a polgármester, pillanatok alatt gondoskodni fogok arról, hogy csak azok a teraszok működjenek este 10 után, amelyeknek van engedélye a késői nyitvatartására is. Sok esetben ugyanis jogosultság nélkül üzemelnek.

Az Airbnb-vel, azaz a rövid távú lakáskiadásokkal mi a terve?
Elsősorban itt is fővárosi szabályozás kellene, amennyiben ez nem lesz, akkor a hetedik kerületben megcsinálom én. A kollégáim már elkészítettek egy összeállítást arról, hogy Európa nagyvárosaiban hogyan szabályozzák az Airbnb működését. Ezeket az elveket fogjuk mi is követni. Például meghatározzuk, hogy egy évben hány napra lehet kiadni ilyen lakásokat. Azt is érdemes megfontolni, hogy akik rendszeresen kiadják emiatt az ingatlanjukat, azok nagyobb részt vállalnak a közös költségből, mint az állandó lakosok. Természetesen adózniuk kell rendesen. Ezeket a polgármesterségem első hetében végrehajtanánk.
Szerző
Frissítve: 2019.07.13. 10:05

Kigyós hasonlattal jelentette be a DK, hogy nem támogat egy közös jelöltet

Publikálás dátuma
2019.07.13. 09:05
Forrás: Facebook/Janiczak Dávid
A párt megítélése szerint az ózdi polgármester múltját neonáci elemek tarkítják, így nem hajlandó besorolni mögé
A DK nem lesz ott az ózdi Janiczak Dávidot támogató szervezetek között, írja a Demokratikus Koalíció. Amelyik énképe szerint közismerten arra törekszik, hogy valamennyi településen egyetlen ellenzéki kihívója legyen a Fidesznek. Így történt és így történik ez Ózdon is. Janiczak Dávid hivatalban lévő polgármester mögé széleskörű összefogás szerveződött az Ózdiakért és Ózdért Egyesület égisze alatt. Csakhogy a DK elnöksége döntése alapján mégsem tudja nevét adni a polgármester jelöléséhez széleskörben köztudott korábbi neonáci megnyilvánulásai miatt. Bár a kígyó a bőrét levedli, a politikában indokolt az elvek számonkérése
A Demokratikus Koalíció elnöksége úgy döntött, hogy szervezetének tagjai, támogatói nem vehetnek részt Janiczak Dávid polgármester jelölésében, megválasztásának támogatásában. Emlékeztetőül: a közösségi médiában kibukott egy olyan felvétel, ahol Ózd jelenlegi polgármestere egy Hitler-imitátor társaságában látható.
Szerző

Utcákat zárnak le és vonatokat állítanak le a rákospalotai világháborús bomba hatástalanítása miatt

Publikálás dátuma
2019.07.13. 08:49
Képünk illusztráció!
Fotó: Lakatos Péter / MTI
A kiürítés a IV. és XV. kerületben mintegy 700 embert érint.
Szombaton hatástalanítják a Magyar Honvédség tűzszerészei a Rákospalota-Újpest vasútállomásnál talált második világháborús bombát. A rendőrség mintegy 200 méter sugarú körben kiüríti a IV. és XV. kerület érintett részeit. Budapest Főváros Kormányhivatala korábban azt közölte: a 100 kilogrammos, kilőtt állapotú, gyújtóval felszerelt szovjet típusú betonromboló gránátra a vasútállomás felújítási munkálatai során szerdán találtak rá. 
A robbanószerkezet hatástalanítását a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei várhatóan 9 és 13 óra között végzik el.

Az érintett területet a lakosságnak és az ott dolgozóknak legkésőbb délelőtt 9 óráig el kell hagyniuk, és csak a hatástalanítás sikeres befejezése után térhetnek vissza. Az ott élőknek a IV. és a XV. kerület egy-egy befogadó helyet jelölt ki: a IV. kerületben az Újpesti Szigeti József Utcai Általános Iskolát, a XV. kerületben pedig a REAC sportpályát, valamint gondoskodnak a folyamatos egészségügyi ellátásra szorulók, mozgásukban korlátozottak szállításáról és felügyeletéről. A kormányhivatal közleménye szerint a kiürítés a IV. és XV. kerületben mintegy 700 embert érint.
A bomba hatástalanításával összefüggésben a MÁV korlátozza a vonatközlekedést a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalon.

A hatósági intézkedés ideje alatt pótlóbuszok szállítják majd az utasokat. A budapesti közösségi közlekedést érintő változásokról a Budapesti Közlekedési Központ azt közölte: 
  • szombat reggel 9 órától a 12-es és a 14-es villamos,
  • továbbá a 96-os és a 121-es busz nem áll meg a vasútállomásnál,
  • majd várhatóan 11 órától, a hatástalanítás befejezéséig a 12-es villamos nem közlekedik,
  • a 14-es villamos helyett pótlóbusz jár Káposztásmegyer és Újpest-központ között,
  • a 96-os és a 121-es busz útvonala pedig módosul.
 A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a IV. és a XV. kerületet érintően is lesznek lezárások. Lezárják a Sín utcát a Morzsa utca és a Sződliget utca között; a Lukácsi Sándor utcát; a Szilágyi utcát a Kossuth utca és a Szilágyi utca 26. szám között; a Görgey Artúr utcát a Kiss János utca és a Szilágyi utca között; a Vécsey Károly utcát a Vécsey köz és a Szilágyi utca között és a Lahner György utcát a Vécsey köz és a Szilágyi utca között. A kiürítéssel kapcsolatos további információk megtalálhatók a kormanyhivatal.hu oldalon.
Szerző