Előfizetés

Lemondott Trump egy minisztere, aki egy pedofil milliárdosnak segített megúszni a börtönt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.12. 21:25
Balra Trump, jobbra a lemondó Acosta
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
A megint letartóztatott Jeffrey Epstein 2008-as vádalkuja a volt munkaügyi miniszter nevéhez fűződik. Donald Trump is érintett lehet a botrányban.
Lemondott Alexander Acosta, az Egyesült Államok munkaügyi minisztere pénteken az Epstein-botrány miatt. Döntését azzal indokolta, nem akarja, hogy az ügy elvonja a kormány figyelmét az érdemi munkától. Donald Trump amerikai elnök közölte: Acosta reggel telefonon hívta fel őt lemondási szándékával, a döntés a miniszteré volt, nem ő kérte tőle. Az elnök hangoztatta, hogy Acosta "nagyszerű miniszter volt", valamint "jó ember és nagyon fog hiányozni nekünk".
Accosta maradása azért "vonta volna el a kormány figyelmét", mert a férfi egy pedofil milliárdost mentett meg a számonkéréstől 2008-ban.

A 66 éves Jeffrey Epstein milliárdos üzletember ellen hétfőn emeltek vádat New Yorkban emberkereskedelem és szexuális visszaélések, köztük kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt. Több tucat, de akár több száz áldozata is lehetett. Epsteint 2008-ban Floridában egyszer már elítélték szexuális visszaélésekért, de az ügyészek vádalkut kötöttek vele és enyhe, 13 hónapos börtönbüntetésre ítélték. Ráadásul olyan privát cellát kapott, ahová lényegében csak aludni kellett bejárnia.
Az enyhe büntetés meghozatalakor Acosta volt az egyik ügyész, a vádalkut ő tárgyalta meg.

A minisztert a letartóztatás után azonnal éles bírálatok érték, vezető demokrata párti politikusok a lemondását követelték. Szerdán Acosta sajtókonferencián próbálta megvilágítani a 2008-ban történteket. Azzal érvelt, hogy ő és munkatársai akkor vették át Epstein ügyét, miután a Palm Beach-i ügyészek ejteni akarták a vádat. Acosta lemondása után a munkaügyi tárca irányítását ügyvezető miniszterként Patrick Pizzella eddigi miniszterhelyettes veszi át.

Trump is érintett

"Tizenöt éve ismerem Jeffet. Elképesztő fickó. Remek szórakozás vele lenni. Azt mondják, úgy szereti a szép nőket, mint én, és sok közülük fiatalabb" - méltatta Jeffrey Epsteint egy 2002-es interjúban Donald Trump. Az elnök maga is sokszor megfordult a milliárdos bulijain, emlékeztet a Vox.com. És nem csak a szórakozásból, de a gyerekek megerőszakolásából is kivehette a részét:
2016-os elnöki kampánya alatt egy nő azzal vádolta meg Trumpot, hogy 13 éves korában erőszakot tett rajta Epstein egy buliján.

A Jane Doe álnevet használó nő azt állította, 1994-ben erőszakolta őt meg az azóta elnökké lett Trump, majd azzal fenyegette meg, hogy ha beszél a történtekről, akkor "eltűnik, mint Maria", egy 12 éves lány, aki szintén megfordult Epstein házában, majd az áldozat szerint valóban el is tűnt. Mint a GQ.com felidézi az a történteket, Doe-nak tanúi is voltak, ám ítélet sosem született az ügyében. Trump támogatóinak össztüzében úgy döntött, visszavonja a vádat. Donald Trumpot egyébként eddig már 20-nál több nő vádolta szexuális zaklatással vagy nemi erőszakkal.

200 ezer gyereket bántalmazhattak szexuálisan a német sportszövetségeknél

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.12. 20:21
Képünk illusztráció
Fotó: YE AUNG THU / AFP
Annál is több gyereket bántalmazhattak a német sportszövetségeknél, mint ahány áldozata a pedofil papoknak volt.
Akár kétszer annyi gyerek is eshet szexuális bántalmazás áldozatául a sportszövetségeknél Németországban, mint ahányan pedofil papok áldozatai lettek - számolt pénteken az ARD közszolgálati csatorna. "A nagy tabu" témájával a csatorna szombati sportműsora foglalkozik, de a riport fontosabb részleteit már pénteken közzétették a televízió internetes híroldalán. A riport az ulmi egyetemi klinika egyelőre nem nyilvános tanulmányának eredményére hivatkozik, amely szerint
egyházi személyek 114 ezer gyerekkel szemben követhettek el szexuális visszaéléseket Németországban, míg a sport világában ez a szám a 200 ezret is elérheti.

Jörg Fegert, a klinika gyermekpszichológusa kiemeli, hogy nincs mit csodálkozni azon, hogy a sportszövetségeknél több a visszaélés, hiszen jóval több gyerek sportol, mint ahányan templomba járnak. A kérdés az, hogy ez miért nem közbeszéd tárgya Németországban.
"Tudatosítanunk kell ezt a problémát, és szembe kell nézni vele"

- hangsúlyozta a szakember. Az ulmi egyetemi klinika 2500 embert kérdezett meg gyermek- és fiatalkori szexuális visszaélésekkel kapcsolatos tapasztalataikról. Három évvel ezelőtt pedig 1800 élsportolót kérdeztek meg, és a kétharmaduk "szexuális visszaélés jellegű dolgokról" számolt be. Fegert kifejti, hogy a legtöbb esetben az áldozat akarata ellenére történő fogdosásról számoltak be a sportolók, de 3 százalék behatolással járó erőszakot említett.

Zelenszkij mindenkit átvilágítana, aki Porosenko alatt került az államigazgatásba

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.12. 20:08

Fotó: Aleksandr Kondratuk / Sputnik
Az előterjesztés a hatálya alá eső személyek között felsorolja a kormány tagjait, a főügyészt, a bírói testületek vezetőit, a jegybank elnökét, de még a megyei és települési tanácstagokat is.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvényjavaslatot nyújtott be pénteken a parlamenthez, amelyben kezdeményezi az átvilágításról, azaz a hatalom megtisztításáról szóló 2014-es törvény kiterjesztését elődjére, Petro Porosenko volt elnökre, a 2014 és 2019 közötti elnöksége idején hivatalban lévő kormánytagokra és parlamenti képviselőkre, továbbá az említett időszak gyakorlatilag minden kinevezett és választott állami tisztségviselőjére.
Lényeges változás, hogy a Zelenszkij féle javaslat - a 2014-es törvénytől eltérően - a jogszabály hatályát kiterjesztené a választott képviselőkre is. A jogszabály hatálya alá eső személyek között a javaslat felsorolja mások mellett a kormány tagjait, a főügyészt, a bírói testületek vezetőit, a jegybank elnökét, a rendvédelmi szervek és a fegyveres erők irányítóit, az adó- és vámhivatali tisztségviselőket, valamint az Ukroboronprom állami hadiipari vállalat vezetőit. Ezen túlmenően választott tisztségviselőket is, a parlamenti képviselőkön kívül megyei és települési tanácstagokat.
Az indoklás szerint az átvilágítás nem pusztán a lakosságnak az állami intézményekbe vetett bizalmának növelése érdekében szükséges, de egyben nemzetbiztonsági kérdés is Ukrajnában.

Az indítvány módosításokat javasol az elnök-, a parlamenti, valamint a helyi választásokat szabályozó, valamint az ügyvédi tevékenységről szóló törvényben is. A 2014 októberében, Porosenko elnökségének első évében életbe léptetett és ma is hatályos törvény eredetileg az előző oroszbarát elnök, Viktor Janukovics hivatali ideje alatt tisztséget betöltőkre vonatkozott, és tartalmaz egy felsorolást, amelyben megtiltja az ez idő alatt bizonyos posztokat betöltőket 2024-ig kinevezzék az államapparátusnak a jogszabályban meghatározott vezetői pozícióiba. A pénteken beterjesztett új javaslat ennek a törvények a hatályát hivatott kiterjeszteni.