BRFK;

2019-07-12 21:35:03

Elvesztették a BRFK összes munkatársának személyes adatait

A minden titkosítás nélküli pendrive-ot január óta hiába keresik.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság egyik munkatársa elveszített egy pendrive-ot, ami a BRFK teljes személyi állományát tartalmazta, 1733 ember olyan személyes adataival, mint születési név, anyja neve, TAJ-szám, beosztás, munkakör. Az esetet (adatvédelmi incidenst) a törvényi előírásoknak megfelelően BRFK maga jelentette a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak, amely 5 millió forintra bírságolta a rendőrséget. (A hatóság honlapján közzétett határozatot az Index vette észre.)

A dolog úgy történt, hogy a BRFK egyik munkatársa egy kihelyezett értekezletre vitte magával az adatokat tartalmazó pendrive-ot, még januárban. Az adathordozót slusszkulcsára fűzte, a kulcsot pedig magával vitte a szállodai szobájába. Másnap, január 11-én kijelentkezett a szállodából, majd egy gyorsétteremi kitérő után visszatért a budapesti szolgálati helyére, ekkor vette észre, hogy nincs meg a pendrive.  Még aznap jelentette az elöljárójának a történteket, és nagy erőkkel keresték az adathordozót, de az azóta sincs meg.

A pórul járt rendőr ráadásul a személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat nem a szolgálati, hanem magáncélra használt adathordozóra másolta át, és nem alkalmazott semmilyen biztonsági intézkedést (pl. jelszó, titkosítás) a tárolt adatokkal kapcsolatban, ezért vele szemben fegyelmi eljárás indult.