Die Welt: Megkezdődött Orbán lopakodó rehabilitálása

Publikálás dátuma
2019.07.13. 07:28

A magyar miniszterelnök megint csak szavakban kemény.
Bár a felszínen továbbra is ellentétek vannak az Európai Néppárt és Orbán Viktor között, ám a kulisszák mögött lopakodva már zajlik a magyar vezető rehabilitálása, írja Die Welt. Az enyhülésben közrejátszik, hogy Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöki tisztségére pályázik. Mindazonáltal a három bölcs, aki a pártcsalád megbízásából azt vizsgálja, mennyire felel meg még a Fidesz a kereszténydemokrata alapértékeknek, meglehetősen rosszkedvű, mert úgy hallani, hogy a magyar féllel folytatott egyeztetéseken egy tapodtat sem jutottak előbbre. Ha bizalommal jóindulatot lehet szerezni a politikában, akkor úgy tűnik, hogy Orbán ez alkalommal elszámította magát. A hármak ugyanis feltételezik, hogy a magyar fél a múlt hónap közepén szándékosan játszotta át a Népszavának azt a levelet, amelyben a miniszterelnök a Bölcsek Tanácsának címzett levélben visszautasította a vádakat.
De ha alaposabban szemügyre vesszük a kapcsolatokat, akkor már egy egészen más kép rajzolódik ki, mivel a háttérben folyik a párbeszéd és a felek kölcsönösen kisebb szívességeket tesznek egymásnak. Orbán ugyan szavakban kemény, de tettekben már egyáltalán nem az. Hasonló a helyzet a másik oldalon is, hiszen a Néppárt a felfüggesztés ellenére is megszavazta Járóka Líviát az EP alelnökének. A magyar politikus ennek megfelelően derűlátó a további tagságot illetően. Persze nagyon is összetartozik a vezető posztok betöltéséről kötött alku, a parlamenti tisztségek elosztása, valamint a Fidesz jövője az EPP-n belül. Von der Leyen jelen állás szerint rászorul a magyar kormánypárt embereinek voksaira. Az eheti meghallgatásokon a szociáldemokraták kifogásolták is, hogy nem kellőképpen határolódott el Orbántól, ami megint csak azt támasztja alá, hogy a német politikus nem szeretné, ha a magyarok az orrára koppintanának. Ha a szocialisták és a zöldek kitartanak elutasító álláspontjuk mellett, akkor a Néppártnak nyitnia kell jobb felé, vagyis pontosan azt történik, amit a magyar kormányfő mindig is akart. A lap úgy értesült, hogy a három bölcs felcsóválás közepette ugyan, de kivette a vizsgálódás témaköréből mindazokat a témákat, amelyek kapcsán valamilyen uniós eljárás folyik. Ily módon jelentősen szűkül a vitás kérdések köre. Viszont akkor immár világos, hogy Budapesten nem azért jegelték a közigazgatási bíróságok tervét, mert féltek az újabb palávertől, hanem hogy a néppárti testületnek se kelljen vele foglalkoznia. Ne képződjön további támadási felület. Vagyis az látszik, hogy mindkét részről enyhíteni igyekeznek az ellentéteket. Ám egy magyar forrás szerint továbbra is bizonytalan, maradhat-e a Fidesz a konzervatívok soraiban. Sok függ a lengyel választás eredményétől. Ha ugyanis jól szerepel az ellenzék, akkor az EPP a magyar pártra is úgy tekinthet, hogy annak az ideje netán már lejárt.
Szerző

Lemondott Trump egy minisztere, aki egy pedofil milliárdosnak segített megúszni a börtönt

Publikálás dátuma
2019.07.12. 21:25
Balra Trump, jobbra a lemondó Acosta
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
A megint letartóztatott Jeffrey Epstein 2008-as vádalkuja a volt munkaügyi miniszter nevéhez fűződik. Donald Trump is érintett lehet a botrányban.
Lemondott Alexander Acosta, az Egyesült Államok munkaügyi minisztere pénteken az Epstein-botrány miatt. Döntését azzal indokolta, nem akarja, hogy az ügy elvonja a kormány figyelmét az érdemi munkától. Donald Trump amerikai elnök közölte: Acosta reggel telefonon hívta fel őt lemondási szándékával, a döntés a miniszteré volt, nem ő kérte tőle. Az elnök hangoztatta, hogy Acosta "nagyszerű miniszter volt", valamint "jó ember és nagyon fog hiányozni nekünk".
Accosta maradása azért "vonta volna el a kormány figyelmét", mert a férfi egy pedofil milliárdost mentett meg a számonkéréstől 2008-ban.

A 66 éves Jeffrey Epstein milliárdos üzletember ellen hétfőn emeltek vádat New Yorkban emberkereskedelem és szexuális visszaélések, köztük kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt. Több tucat, de akár több száz áldozata is lehetett. Epsteint 2008-ban Floridában egyszer már elítélték szexuális visszaélésekért, de az ügyészek vádalkut kötöttek vele és enyhe, 13 hónapos börtönbüntetésre ítélték. Ráadásul olyan privát cellát kapott, ahová lényegében csak aludni kellett bejárnia.
Az enyhe büntetés meghozatalakor Acosta volt az egyik ügyész, a vádalkut ő tárgyalta meg.

A minisztert a letartóztatás után azonnal éles bírálatok érték, vezető demokrata párti politikusok a lemondását követelték. Szerdán Acosta sajtókonferencián próbálta megvilágítani a 2008-ban történteket. Azzal érvelt, hogy ő és munkatársai akkor vették át Epstein ügyét, miután a Palm Beach-i ügyészek ejteni akarták a vádat. Acosta lemondása után a munkaügyi tárca irányítását ügyvezető miniszterként Patrick Pizzella eddigi miniszterhelyettes veszi át.

Trump is érintett

"Tizenöt éve ismerem Jeffet. Elképesztő fickó. Remek szórakozás vele lenni. Azt mondják, úgy szereti a szép nőket, mint én, és sok közülük fiatalabb" - méltatta Jeffrey Epsteint egy 2002-es interjúban Donald Trump. Az elnök maga is sokszor megfordult a milliárdos bulijain, emlékeztet a Vox.com. És nem csak a szórakozásból, de a gyerekek megerőszakolásából is kivehette a részét:
2016-os elnöki kampánya alatt egy nő azzal vádolta meg Trumpot, hogy 13 éves korában erőszakot tett rajta Epstein egy buliján.

A Jane Doe álnevet használó nő azt állította, 1994-ben erőszakolta őt meg az azóta elnökké lett Trump, majd azzal fenyegette meg, hogy ha beszél a történtekről, akkor "eltűnik, mint Maria", egy 12 éves lány, aki szintén megfordult Epstein házában, majd az áldozat szerint valóban el is tűnt. Mint a GQ.com felidézi az a történteket, Doe-nak tanúi is voltak, ám ítélet sosem született az ügyében. Trump támogatóinak össztüzében úgy döntött, visszavonja a vádat. Donald Trumpot egyébként eddig már 20-nál több nő vádolta szexuális zaklatással vagy nemi erőszakkal.

200 ezer gyereket bántalmazhattak szexuálisan a német sportszövetségeknél

Publikálás dátuma
2019.07.12. 20:21
Képünk illusztráció
Fotó: YE AUNG THU / AFP
Annál is több gyereket bántalmazhattak a német sportszövetségeknél, mint ahány áldozata a pedofil papoknak volt.
Akár kétszer annyi gyerek is eshet szexuális bántalmazás áldozatául a sportszövetségeknél Németországban, mint ahányan pedofil papok áldozatai lettek - számolt pénteken az ARD közszolgálati csatorna. "A nagy tabu" témájával a csatorna szombati sportműsora foglalkozik, de a riport fontosabb részleteit már pénteken közzétették a televízió internetes híroldalán. A riport az ulmi egyetemi klinika egyelőre nem nyilvános tanulmányának eredményére hivatkozik, amely szerint
egyházi személyek 114 ezer gyerekkel szemben követhettek el szexuális visszaéléseket Németországban, míg a sport világában ez a szám a 200 ezret is elérheti.

Jörg Fegert, a klinika gyermekpszichológusa kiemeli, hogy nincs mit csodálkozni azon, hogy a sportszövetségeknél több a visszaélés, hiszen jóval több gyerek sportol, mint ahányan templomba járnak. A kérdés az, hogy ez miért nem közbeszéd tárgya Németországban.
"Tudatosítanunk kell ezt a problémát, és szembe kell nézni vele"

- hangsúlyozta a szakember. Az ulmi egyetemi klinika 2500 embert kérdezett meg gyermek- és fiatalkori szexuális visszaélésekkel kapcsolatos tapasztalataikról. Három évvel ezelőtt pedig 1800 élsportolót kérdeztek meg, és a kétharmaduk "szexuális visszaélés jellegű dolgokról" számolt be. Fegert kifejti, hogy a legtöbb esetben az áldozat akarata ellenére történő fogdosásról számoltak be a sportolók, de 3 százalék behatolással járó erőszakot említett.