Hotelt foglalt el, 26 embert lemészárolt egy dzsihadista csapat Szomáliában

Publikálás dátuma
2019.07.14. 11:49
A hotel romjai a 14 órán át tartó tűzharc és mészárlás után
Fotó: - / AFP or licensors
Az Al Shabaab terroristái autóbombával robbantották be a kaput, 14 órán keresztül tartott a vérontás.
Brutális, fél napon keresztül elhúzódó terrortámadás történt Szomáliában, a Dzsubaföld autonóm régióhoz tartozó Kismayo városában. A vérontásbab legalább 26-an meghaltak és 56-an megsebesültek – tudatta az Euronews, az AP hírügynökségre hivatkozva.
A hírportál úgy tudja, hogy az Al Shabaab négy merénylője pénteken csapott le a helyi Asasey hotelre: előbb autóba telepített pokolgéppel robbantották be a hotel védett kapuját, majd elfoglalták az épületet, és óriási vérontásba kezdtek. 
A terrorista sejt 14 órán keresztül gyilkolta a hotel lakóit, és harcolt a kormányerők katonáival, míg végre hatástalanították őket. A hotel romjai heves harcról tanúskodnak: a masszív kapu romba dőlt, a falakat golyó ütötte nyomok ezrei borítják, helyenként  detonáció ütötte rések is láthatóak. A támadók egyike az autóbomba robbantásakor halt meg, kettőt agyonlőttek, egy terroristát pedig elfogtak a kommandósok – mondta Ahmed Madoba, Dzsubaföld elnöke a sajtónak nyilatkozva.
Az áldozatok között két amerikai, egy brit, három kenyai és három tanzániai állampolgár is van. A támadás során agyonlőttek egy kanadai-szomáliai kettős állampolgárságú újságírót, és egy helyi tévé alapítóját.
az áldozatok között van a Dzsubaföld augusztusi elnökválasztására készülő jelölt, Ahmed Madobe kihívója is.

A mészárlást azonnal magára vállalta az al-Kaidához köthető Al Shabaab, ami rendszeresen követ el merényleteket Szomáliában, hogy ezzel is gyengítse az Amerika-barát kormányt. A terrorszervezet 2012 óta meggyengült, de még mindig akadnak bázisaik – többek között a Dzsubaföldön is, ahol több területet irányításuk alatt tartanak.
A helyi kereskedelmi központnak számító Kismayoból 2012-ben, kenyai támogatással szorították ki csapataikat a kormányerők, ami súlyos anyagi vesztességet jelentett a terrorszervezetnek,
Szerző

A Földközi-tengerből kimentett menedékkérők önkéntes befogadást szorgalmazza a német külügyminiszter

Publikálás dátuma
2019.07.14. 10:58

Fotó: Lena Klimkeit / AFP
Idén már 682 ember fulladt a tengerbe átkelés közben.
A "segíteni készek szövetségének" létrehozásával a Földközi-tengeren keresztül érkező menedékkérők önkéntes elosztását és befogadását szorgalmazza Heiko Maas német külügyminiszter - derült ki abból az interjúból, amely a Madsack médiacsoport lapjaiban jelent meg. A szociáldemokrata politikus a Német Szociáldemokrata Párthoz (SPD) köthető lapcsoportnak adott nyilatkozatában Maas szerint Németországnak kell a kezdeményezés élére állnia. "Tovább kell lépnünk azokkal a tagállamokkal, amelyek készek menedékkérőket befogadni, és a többi tagállam is bármikor csatlakozhat" - tudatta a német külügyminiszter, aki szerint az önként jelentkező országok között viszont kötelező elosztási mechanizmusra van szükség. "A mi ajánlatunk áll: Németország kész jelentős hozzájárulást tenni, és garantálja, hogy a kimentettek jelentős részét átveszi" - hangoztatta Heiko Maas. A szociáldemokrata külügyminiszter úgy gondolja, elfogadhatatlan az, hogy minden egyes érkező hajónál alkudozás kezdődik "emberéletekről". "Megengedhetetlen, hogy a földközi-tengeri életmentés továbbra is azon a vitán bukjon el, hogy a kimentett embereket hogyan osztják szét" - szögezte le Maas, aki szerint sem a mentők, sem a kimentettek nem tudják kivárni, hogy az utolsó uniós tagállam is beleegyezzen abba, hogy átvesz menedékkérőket.
Heiko Maas német külügyminiszter
Fotó: KAY NIETFELD / AFP
A szociáldemokrata politikus bízik abban, hogy az önkéntes befogadás terén a következő hetekben sikerül döntő előrelépést elérni. A Die Welt című konzervatív, német lap a nagykoalíció konzervatív pártját, a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) is megkereste Maas nyilatkozata miatt, és a párt frakcióvezető-helyettese, Thorsten Frei óvatosan elhatárolódott Maas nyilatkozatától, kiemelve, hogy alapvetően egyetért a kormány álláspontjával. "Vannak viszont dolgok, amelyeket az ember megtesz ugyan, de jobb róla nyilvánosan nem beszélni. Ilyen a kimentettek tagországok közötti szétosztására vonatkozó mechanizmus létrehozása is" - fogalmazott a politikus, aki hangsúlyozta, figyelni kell arra, hogy egy esetleges elosztási mechanizmus miatt ne induljanak még többen útnak. Frei szerint attól is óvakodni kell, hogy Németország egyoldalú kijelentéseket tegyen ebben a kérdésben. A CDU szerint továbbra is összehangolt, európai megoldásra van szükség. Idén 682 ember lelte halálát a Földközi-tengeren Európa felé tartva. Olaszország közben tovább szigorítaná folyamatosan szigorítja a menekülőkkel kapcsolatos szabályokat. Matteo Salvini belügyminiszter nem engedi, hogy kikössenek az olasz kikötőkben a humanitárius szervezetek Földközi-tengeren életeket mentő hajói és súlyos pénzbírsággal sújtják az ilyen civil szervezeteket, ha engedély nélkül belépnek az olasz területi vizekre. Néhány napja letartóztatták egy német hajó kapitányát, mert a Sea-Watch menekültmentő civil szervezet egyik holland felségjelű hajójával 14 napi várakozás után kikötött, hogy vízből kimentett, 53 menekült utasát partra tegye. 

Az ENSZ szerint Japán éveken át szállított tiltott árut Észak-Koreába

Publikálás dátuma
2019.07.14. 10:26
Észak-koreai Scud-B rakéták - illusztráció
Fotó: JUNG YEON-JE / AFP
Például radarokat hadihajókra.
Japán éveken át exportált olyan stratégiai felhasználású, illetve luxustermékeket Észak-Koreába, amelyeket tiltanak az ENSZ Phenjant sújtó büntetőintézkedései - olvasható a világszervezet több jelentésében, amelyekről vasárnap számolt be a Yonhap japán hírügynökség. Tíz jelentés szerint is, amelyek 2010 és 2019 között készültek, beszámol olyan esetekről, amikor japán cégek tiltott árut szállítottak Észak-Koreának. Egy 2016-os ENSZ jelentés szerint például Észak-Koreába kerültek olyan radarantennák, amelyeket egy japán cég gyártott, és Észak hadihajóit szerelte fel ezekkel. Tokió nemrég vádolta meg pont Dél-Koreát azzal, hogy tiltott ipari termékeket szállított Északnak, ezzel indokolta, hogy korlátozta exportját Dél-Koreába, miután vita tört ki Tokió és Szöul között a Japán által a második világháború idején működtetett kényszermunkatáborok miatt.
Szerző