Előfizetés

Közel kétszáz menekültet mentettek ki szombaton a Földközi-tengerből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.14. 15:04
A Földközi-tengerből mentett menekültek egy csoportja 2019. július 6-án, az olaszországhoz tartozó Lampedusa partjainál
Fotó: - / AFP or licensors
A Líbián keresztül menekülők gumicsónakokon és más lélekvesztőkön indultak Európa felé.
Csaknem kétszáz menekültet mentettek meg szombaton a líbiai partoknál a Földközi-tengeren, illetve Marokkó és Spanyolország között az Alborán-tengeren - jelentette a líbiai parti őrség és a spanyol tengeri mentők. A líbiai parti őrség 53 embert mentett ki egy gumicsónakból Szabráta tengerparti várostól mintegy 60 kilométerre. A különböző afrikai országokból származó migránsok között 10 nő és egy gyerek van. A szükséges ellátás után egy líbiai menekülttáborba szállították őket - idézi jelentésüket az MTI.

Líbia, a menekültek pokla

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) ismét felszólította a líbiai hatóságokat, hogy ne zárják táborokba a tengeren kimentett illegális migránsokat. Líbia ugyanis  az egyik fő gyűjtőpontja az afrikai és más arab országokból Európába igyekvő menekülteknek. Közülük sok ezer embert tartanak fogva a kormány által létesített internáló központokban, ahol jogvédő csoportok szerint embertelen körülmények uralkodnak. A menekültek érthető okokból sokszor inkább embercsempészek szolgáltatásait veszik igénybe. Ilyenkor aztán vagy elrabolják és eladják őket, vagy vízbe fulladnak a Földközi-tengeren, esetleg végül Salvini önkényeskedésével találják magukat szembe Európa partjainál. Helyzetükön csak tovább ront, hogy az afrikai országban jelenleg polgárháború dúl, a Halifa Haftar tábornok fővárost, Tripolit ostromló hadereje pedig menekülttáborokat is bombázott a harcok során. A menekültekhez való kíméletlen hozzáállást mutatja, hogy
egy ilyen alkalommal a tábor őrei is tüzet nyitottak a bombák elől futó lakókra.

A spanyol tengeri mentők négy csónakból 141 embert mentettek ki az Alborán-tengeren szombaton. Az összes kimentett valamely fekete-afrikai országból indult útnak Európa felé. Huszonnyolc nő és három gyerek van közöttük. Algeciras, illetve Almería spanyol kikötőkbe szállították őket. Január óta 11 ezer migráns jutott el Afrikából Spanyolországba, 203 életét vesztette a tengeren a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) július 10-i adatai szerint.    A Tunézia partjai előtt a múlt héten történt hajótörésnek immár 82 halálos áldozata van, miután találtak újabb holttesteket - közölte a tunéziai vöröskereszt. A hajó Líbiából indult el három túlélő beszámolója szerint 86 emberrel a fedélzetén. 
A drámai helyzet miatt a német külügyminiszter javasolta, hogy az uniós tagállamok önkéntes alapon fogadjanak be Földközi-tengerből kimentett menekülteket - egyúttal megígérte, hogy a legtöbb menekültnek Németország adna otthont.

Hotelt foglalt el, 26 embert lemészárolt egy dzsihadista csapat Szomáliában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.14. 11:49
A hotel romjai a 14 órán át tartó tűzharc és mészárlás után
Fotó: - / AFP or licensors
Az Al Shabaab terroristái autóbombával robbantották be a kaput, 14 órán keresztül tartott a vérontás.
Brutális, fél napon keresztül elhúzódó terrortámadás történt Szomáliában, a Dzsubaföld autonóm régióhoz tartozó Kismayo városában. A vérontásbab legalább 26-an meghaltak és 56-an megsebesültek – tudatta az Euronews, az AP hírügynökségre hivatkozva.
A hírportál úgy tudja, hogy az Al Shabaab négy merénylője pénteken csapott le a helyi Asasey hotelre: előbb autóba telepített pokolgéppel robbantották be a hotel védett kapuját, majd elfoglalták az épületet, és óriási vérontásba kezdtek. 
A terrorista sejt 14 órán keresztül gyilkolta a hotel lakóit, és harcolt a kormányerők katonáival, míg végre hatástalanították őket. A hotel romjai heves harcról tanúskodnak: a masszív kapu romba dőlt, a falakat golyó ütötte nyomok ezrei borítják, helyenként  detonáció ütötte rések is láthatóak. A támadók egyike az autóbomba robbantásakor halt meg, kettőt agyonlőttek, egy terroristát pedig elfogtak a kommandósok – mondta Ahmed Madoba, Dzsubaföld elnöke a sajtónak nyilatkozva.
Az áldozatok között két amerikai, egy brit, három kenyai és három tanzániai állampolgár is van. A támadás során agyonlőttek egy kanadai-szomáliai kettős állampolgárságú újságírót, és egy helyi tévé alapítóját.
az áldozatok között van a Dzsubaföld augusztusi elnökválasztására készülő jelölt, Ahmed Madobe kihívója is.

A mészárlást azonnal magára vállalta az al-Kaidához köthető Al Shabaab, ami rendszeresen követ el merényleteket Szomáliában, hogy ezzel is gyengítse az Amerika-barát kormányt. A terrorszervezet 2012 óta meggyengült, de még mindig akadnak bázisaik – többek között a Dzsubaföldön is, ahol több területet irányításuk alatt tartanak.
A helyi kereskedelmi központnak számító Kismayoból 2012-ben, kenyai támogatással szorították ki csapataikat a kormányerők, ami súlyos anyagi vesztességet jelentett a terrorszervezetnek,

A Földközi-tengerből kimentett menedékkérők önkéntes befogadást szorgalmazza a német külügyminiszter

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.14. 10:58

Fotó: Lena Klimkeit / AFP
Idén már 682 ember fulladt a tengerbe átkelés közben.
A "segíteni készek szövetségének" létrehozásával a Földközi-tengeren keresztül érkező menedékkérők önkéntes elosztását és befogadását szorgalmazza Heiko Maas német külügyminiszter - derült ki abból az interjúból, amely a Madsack médiacsoport lapjaiban jelent meg. A szociáldemokrata politikus a Német Szociáldemokrata Párthoz (SPD) köthető lapcsoportnak adott nyilatkozatában Maas szerint Németországnak kell a kezdeményezés élére állnia. "Tovább kell lépnünk azokkal a tagállamokkal, amelyek készek menedékkérőket befogadni, és a többi tagállam is bármikor csatlakozhat" - tudatta a német külügyminiszter, aki szerint az önként jelentkező országok között viszont kötelező elosztási mechanizmusra van szükség. "A mi ajánlatunk áll: Németország kész jelentős hozzájárulást tenni, és garantálja, hogy a kimentettek jelentős részét átveszi" - hangoztatta Heiko Maas. A szociáldemokrata külügyminiszter úgy gondolja, elfogadhatatlan az, hogy minden egyes érkező hajónál alkudozás kezdődik "emberéletekről". "Megengedhetetlen, hogy a földközi-tengeri életmentés továbbra is azon a vitán bukjon el, hogy a kimentett embereket hogyan osztják szét" - szögezte le Maas, aki szerint sem a mentők, sem a kimentettek nem tudják kivárni, hogy az utolsó uniós tagállam is beleegyezzen abba, hogy átvesz menedékkérőket.
Heiko Maas német külügyminiszter
Fotó: KAY NIETFELD / AFP
A szociáldemokrata politikus bízik abban, hogy az önkéntes befogadás terén a következő hetekben sikerül döntő előrelépést elérni. A Die Welt című konzervatív, német lap a nagykoalíció konzervatív pártját, a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) is megkereste Maas nyilatkozata miatt, és a párt frakcióvezető-helyettese, Thorsten Frei óvatosan elhatárolódott Maas nyilatkozatától, kiemelve, hogy alapvetően egyetért a kormány álláspontjával. "Vannak viszont dolgok, amelyeket az ember megtesz ugyan, de jobb róla nyilvánosan nem beszélni. Ilyen a kimentettek tagországok közötti szétosztására vonatkozó mechanizmus létrehozása is" - fogalmazott a politikus, aki hangsúlyozta, figyelni kell arra, hogy egy esetleges elosztási mechanizmus miatt ne induljanak még többen útnak. Frei szerint attól is óvakodni kell, hogy Németország egyoldalú kijelentéseket tegyen ebben a kérdésben. A CDU szerint továbbra is összehangolt, európai megoldásra van szükség. Idén 682 ember lelte halálát a Földközi-tengeren Európa felé tartva. Olaszország közben tovább szigorítaná folyamatosan szigorítja a menekülőkkel kapcsolatos szabályokat. Matteo Salvini belügyminiszter nem engedi, hogy kikössenek az olasz kikötőkben a humanitárius szervezetek Földközi-tengeren életeket mentő hajói és súlyos pénzbírsággal sújtják az ilyen civil szervezeteket, ha engedély nélkül belépnek az olasz területi vizekre. Néhány napja letartóztatták egy német hajó kapitányát, mert a Sea-Watch menekültmentő civil szervezet egyik holland felségjelű hajójával 14 napi várakozás után kikötött, hogy vízből kimentett, 53 menekült utasát partra tegye.