bíróságok;Handó Tünde;

Az Európai Bírói Egyesület tagja arra figyelmeztetett: Magyarországon Handó azt csinál, amit csak akar

Gerhard Reissner, a bírák európai szervezetének vezetője azt mondja, hogy magyarországi tapasztalatai alapján Handó a kinevezéseknél mind inkább figyelmen kívül hagyja a szakma személyi javaslatait.

Magyarországon Handó Tünde azt csinál, amit csak akar a Bírósági Hivatal elnökeként, a világon senki sem ellenőrzi. Erre figyelmeztet az Európai Bírói Egyesület egyik tagja, aki egy háromtagú bizottság tagjaként a közelmúltban Budapesten mérte fel a helyzetet – írja a Die Presse.

Az időközben elkészült és kiszivárgott jelentés riadót fúj a magyar igazságszolgáltatás helyzete miatt, mert a politika mind inkább beleavatkozik a hatalmi ág dolgaiba. A Bírói Tanácsnak az volna a feladata, hogy a Bírósági Hivatal körmére nézzen, ám a testületet teljesen hidegre tették.

A lap szerint Gerhard Reissner, a bírák európai szervezetének vezetője azt mondja, hogy magyarországi tapasztalatai alapján Handó a kinevezéseknél mind inkább figyelmen kívül hagyja a szakma személyi javaslatait és önkényesen tölti be a megüresedett helyeket.

Egyébként a bécsi Igazságügyi Palotában ma rendezvény lesz a magyar bírák helyzetéről és ott a szakember személyesen is beszámol arról, milyen megállapításokra jutottak a tényfeltáró út során.