Előfizetés

Negyvenmillió forintnyi drogot találtak a rendőrök egy szerb férfinél Kőbányán (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.15. 13:47

Fotó: police.hu
Az autó lökhárítója mögött és a küszöbökben kialakított rejtekhelyen volt a kábítószer.
A budapesti rendőrök elfogtak egy szerb férfit, akinél csaknem negyvenmillió forint értékű kábítószert és fegyvert is találtak – írja a police.hu. A rendőrség tájékoztatása szerint a nyomozók múlt pénteken a X. kerületben, a Kőbányai út és Hungária körút kereszteződésénél állítottak meg egy szerb rendszámú gépkocsit. Az autót egy 21 éves szerb férfi vezette. Amikor a rendőrök átvizsgálták a jármű utasterét és csomagtartóját, marihuána szagot éreztek, ezért kábítószer-kereső kutyát kértek a helyszínre. A kutya az autó csomagterénél és hátsó részénél jelzett. A nyomozók a lökhárító mögött és a küszöbökben speciálisan kialakított rejtekhelyet találtak, ahonnan több mint 15 kilogramm marihuána, egy Zoraki típusú maroklőfegyver és négy lőszer került elő. A lefoglalt marihuána feketepiaci értéke közel negyvenmillió forint. A rendőrök a 21 éves férfit a helyszínen elfogták, előállították és gyanúsítottként hallgatták ki; autóját, egy Renault Clio-t lefoglalták. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Felderítő Főosztálya a 21 éves szerb A. David ellen jelentős mennyiségű kábítószer-kereskedelem bűntett, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés gyanúja miatt indított eljárást. A férfi letartóztatását elrendelte az illetékes bíróság.

Szabadlábon az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.15. 09:24
Emlékhely Olaszliszkán
Fotó: Népszava
H. Dezső négy évvel szabadulhatott korábban, feltételesen. A börtönben példásan viselkedett, és le is érettségizett.
Hétfő hajnalban, arcát kabátjával takarva hagyta el a börtönt a feltételesen szabadlábra bocsátott egykori elsőrendű vádlottja az olaszliszkai lincselésnek. Azt írja az index.hu, H. Dezső olyan példásan viselkedett a börtönben, hogy a 17 événél néggyel hamarabb helyezték szabadlábra. A 32 éves férfi a börtönévek alatt 53 jutalmat kapott, fenyítése nem volt, önismereti és konfliktuskezelő tréningen is részt vett, idén júniusban pedig le is érettségizett.
H. azért került börtönbe, mert 2006-ban többedmagával agyonvert egy tiszavasvári tanárt, Szögi Lajost. A tanárt két gyermeke szeme láttára lincselték meg - egyiküket erőszakkal is fenyegették, mikor segítséget kért -, mert azt hitték, kocsijával elgázolt egy kislányt.
A kivételes brutalitás hátterében részint az állhatott, hogy az egyik elítélt férfi családjában tíz évvel korábban tragédia történt: a lincselés helyszínétől 300 méterre egy ittas sofőr elütötte 5 éves gyerekét és elhajtott.
Az ügyészség nyolc embert, köztük az elsodort kislány édesanyját és két fiatalkorú férfit vádolt a brutális gyilkossággal. A nyolcad és a hatodrendű vádlott, továbbá az elsodort kislány édesapja is életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott. Az elítéltek közül ketten még fiatalkorúak voltak a gyilkosság idején, ezért őket 10 év fiatalkorúak börtönére ítélték. A gyerek anyja és az egyik férfi jogerősen 15 év fegyházbüntetést kapott, a lány legidősebb bátyját, az elsőrendű vádlott ifjabb H. Dezsőt pedig 17 évre ítélték.
Gönczöl Katalin kriminológiaprofesszor, volt ombudsman az olaszliszkai lincselés után arra figyelmeztetett, hogy amit sztereotip módon cigányokra jellemző bűncselekményként szokott keretezni a szélsőjobb, az valójában a szegregált életmóddal függ össze: minél elzártabb egy közösség, annál hevesebbek a reakciói a külső impulzusokra. Viszont sikerrel lehetne tanítani az erőszakmentes konfliktuskezelés módszereit a legeldugottabb falvakban is. Emellett fontos lenne az, hogy minél több roma rendőr, fegyőr szolgáljon.
Olaszliszka bűnügyi statisztikája 13 éve átlagosnak számított.

Bedrogozva száguldott a magyar családot összetörő horvát BMW-s

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.15. 08:46

Felépülésük után szeretne találkozni a családdal, és támogatni szeretné őket, mondta ügyvédje.
Egy Ausztráliában élő magyar család a horvátországi baleset áldozata, a feleség egy budapesti egyetemen is tanított angolt, a férj elismert teniszedző - írja a Blikk.hu. A balesetet okozó férfiről pedig a bűnügyi nyomozás során megállapították, hogy kábítószer és gyógyszer hatása alatt állt a baleset pillanataiban, írja a Jutarnji List nyomán a 24.hu. A hatóságok közölték azt is, hogy a férfi az 50 km/h-s sebességhatárt jócskán átlépte, és egyáltalán nem lassított.
A száguldó BMW sofőrje ráadásul a baleset előtt két nappal jött ki egy elvonóról. Levelet küldött a sérülteknek, melyben leírta, mennyire sajnálja, ami történt, és reméli, hogy felépülnek – mondta el a Jutarnij-nak a férfi jogi képviselője. Felépülésük után szeretne találkozni a családdal, és támogatni szeretné őket. Állítólag maga is édesapa. A 24sata című horvát lap meglátogatta a férfi családját, de szülei nem akartak nyilatkozni. Mindössze helyzetük nehézségéről mondtak pár szót.
A balesetben megsérült édesapát és fiát kezelő orvos arról beszélt, a férfi súlyos feji és mellkasi sérüléseket szenvedett, valamint a belső szervei is sérültek, de állapota stabil. Miután magához tért, a feleségét és a gyermekét kereste, nagyon félti a családját, magyarázta a doktor. A kisfiúval kapcsolatban elmondta, már túl van a sokkos állapoton, és vasárnap rajzfilmet is nézett. Az anyát egy másik kórházban kezelik, férjével telefonon tudott beszélni. Nagyon szeretne találkozni a gyermekével és a párjával, de erre egyelőre az állapota miatt nincs lehetőség.