Elkötötte a szülők kocsiját, majd ezer kilométert autózott négy gyerek Ausztráliában

Publikálás dátuma
2019.07.15. 14:03
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Valószínűleg két benzinkutat is fizetés nélkül hagytak el tankolás után.
Megszökött otthonról és lopott autóval tett meg több mint ezer kilométert a hétvégén Ausztráliában négy 10 és 14 év közötti gyerek, akit végül a rendőrségnek sikerült fülön csípnie. A gyerekek egyikük apjának autójával indultak útnak szombaton a Queensland állambeli Rockhamptonból, készpénzzel és horgászbotokkal felszerelkezve. A négyfős brigádot – egy 10 éves kislányt, egy 14 éves és két 13 éves fiút –, a szomszédos Új-Dél-Wales állam Grafton nevű városában csípte el vasárnap este a rendőrség, több mint ezer kilométerre délre a gyerekek otthonától. A szökevények valószínűleg két benzinkutat is fizetés nélkül hagytak el tankolás után. A rendőrség már a Graftontól 160 kilométerre nyugatra lévő Glen Innesben azonosította a gyerekek járművét, ám a „fiatal sofőr korára és az útviszonyokra való tekintettel” az üldözés felfüggesztése mellett döntöttek. A gyerekeket később Graftonban sikerült beérni. Williams szerint a rendőröknek erővel kellett kinyitniuk a jármű ajtaját, mert a gyerekek bezárkóztak az autóba, de senkinek nem esett bántódása. Az ügyben vádemelés várható, ám a rendőrség ez idáig nem tudta kikérdezni a gyerekeket, mert erre kizárólag a szüleik jelenlétében van lehetőség. 
Szerző

Szevasztopolt is utolérte a korrupciós botránysorozat

Publikálás dátuma
2019.07.15. 14:00

Fotó: Sergey Malgavko / AFP/Sputnik
Putyin elnök még azt is vitatja, hogy a kikötőváros valaha is Ukrajnához tartozott volna. Az elcsatolt félsziget lakóinak életkörülményei romlanak, a korrupciós botrányok pedig sokasodnak.
Az egész Oroszországot foglalkoztató korrupciós botránysorozat utolérte az orosz Fekete-tengeri flotta támaszpontjául szolgáló, különleges jogi státusú, kereskedelmi szempontból is jelentős Szevasztopolt. A Krím-félszigeten elterülő városról Putyin elnök úgy nyilatkozott, hogy az sohasem került Ukrajna fennhatósága alá, mert a Krím Ukrajnának ajándékozása közben a törvényhozás egyszerűen megfeledkezett a központi alárendeltségű városról. Vlagyimir Putyin július 11-én bejelentette, hogy nyugdíjazta Szevasztopol kormányzóját, Dmitrij Ovszjannyikovot, méghozzá saját kérésére. Ovszjannyikov 2016 óta állt Szevasztopol élén, korábban az ipari és kereskedelmi miniszter helyetteseként tűnt ki az alapos pénzügyi ismeretekkel rendelkező politikus. Bár a Kreml nyugdíjazásról beszél, az ellenzéki „Novaja Gazeta” hírportál kevésbé volt tapintatos, amikor megírta, hogy a kormányzónak esze ágában sem volt visszavonulni. A vele való leszámolás a Kreml döntése. Erre annak következtében került sor, hogy Szevasztopol fő ellenőrző szervezete olyan nagy anyagi visszaéléseket állapított meg, amelyek mind a kormányzó személyéhez kötődnek. 
Ezek közül az egyik a város csatornahálózatának a rekonstrukcióját szolgáló pénzek eltűnése. 6,8 milliárd rubelt terveztek fordítani a tisztító berendezésekre, azonban ezen a téren semmi nem történt. Az első 1,45 milliárd, amelyet a város kapott a munka elvégzésére, egyszerűen eltűnt egy csődbe jutott bankban. 526 millió rubel céltalan felhasználásáról még folyik a vizsgálat. A szevasztopoli városi benzinkútkomplexum története sem mindennapi: mélyen áron alul eladták a töltőállomásokat, a hivatali épületeket és a raktárat egy olyan cégnek, amelynek a vezetőjét szoros kapcsolatok fűzték a kormányzóhoz. Hab a tortán, hogy arról tájékoztatta a Kremlt a város ellenőrző szervezete, hogy a tengeri kikötő több ezer objektumának értékét a város vezetése 1 kopejkában, vagy 1 rubelben állapította meg. Ezt a szervezet első lépésnek tekintette a kikötő csődbevitelében, hogy aztán mindent a bennfenteseknek tudjanak átjátszani. Mindeközben maga Szevasztopol csak tovább szegényedett. A bérszínvonal tekintetében az orosz városok közül az utolsó előtti helyet foglalja el. A hivatalos 25 700 rubeles átlagkeresettel szemben a szevasztopoliak többsége 15-20 ezret kap, miközben az árak itt magasabbak.
A lakosoknak nincs szerencséjük kormányzóikkal. A most leváltott kormányzó elődjének menesztését 22 ezer ember követelte külön nyilatkozatban. Ezután Dmitrij Ovszjannyikovot megváltóként fogadták, kezdetben nagy népszerűségnek örvendett, igazi fiatal technokratának hitték, 71 százalékot kapott a választásokon. Eleinte útfelújításokkal és útépítésekkel, korszerű játszóterekkel és sportlétesítményekkel vívott ki elismerést. Aztán következett mindaz, amire nem számítottak: sorozatos hibák, tévedések, eltűnt pénzek. Már küszöbön állt az a népszavazás, amelyet elmozdítására szerveztek. Nem véletlen, hogy menesztésére most került sor. Hamarosan, szeptemberben, önkormányzati választásokat tartanak, márpedig a hatalom pártja, az „Egységes Oroszország” igen rosszul áll a közvéleménykutatások szerint. A megbízott új kormányzó, a 38 éves Mihail Razvozsajev miniszterhelyettesként nagy érdemeket szerzett az észak-kaukázusi problémák rendezésében, és ezzel kivívta Putyin elismerését. Nehéz dolga lesz, mivel a szevasztopoliak azt mondják, minden következő kormányzó csak rosszabb lehet az előzőnél. Moszkvában abban bíznak, hogy ezúttal ez nem lesz így.
Szerző

A lengyelek sem tudnak összefogni

Publikálás dátuma
2019.07.15. 11:10
Grzegorz Schetyna
Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Tiszavirág életűnek bizonyult az a széleskörű választási koalíció, amelyet a lengyel ellenzéki pártok hoztak létre a májusi európai parlamenti választásokra Európai Koalíció (EK) néven.
Péntek este jelentette be a Lengyel Parasztpárt (PLS), hogy az őszi parlamenti választásokra már nem az EK tagjaként indul, hanem újabb jobbközép tömörülést szándékszik életre hívni. A PSL elnöke, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz azzal indokolta kilépésüket, hogy a korábban Donald Tusk által vezetett és kormányzó legerősebb ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) részéről nem lát hajlandóságot egy centrista tömb építéséhez. A jobbközép liberális PO ezt másképpen látja, jelenlegi elnöke, a volt külügyminiszter Grzegorz Schetyna szerint a Parasztpárt igen előnyös együttműködési ajánlatot utasított el, a PO előkelő helyeket kívánt biztosítani partnere számára listáin. A májusi EP-koalíció két alappillérének számító párt közötti szemléletbeli különbséget jelzi, hogy míg Tusk pártja Polgári Koalíció néven kezdeményezett összefogást, addig a Parasztpárt Lengyel Koalíció néven tervezi az új jobbközép választási tömböt. "Itt azonban nem a mandátumpolitikáról van szó, hanem Lengyelországról" – reagált a szakításra Schetyna. A PO programelőkészítő konferenciáját követően a pártelnök a Rzeczpospolita lengyel lap beszámolója szerint bár bírálta a Jog és Igazságosság (PiS) kormányzati politikáját, azt is leszögezte: a Polgári Koalícióhoz való tartozáshoz nem elég a PiS-ellenesség. Új Lengyelországot kívánnak teremteni, amelynek lakói jobban élnek, de amely a szabadság és demokrácia eszméjét is előtérbe helyezi. A lengyelek szeretik a szabadságot, ezért a demokrácia reformjával kívánnak kezdeni, minden alkotmányellenes eddigi intézkedés hatályon kívül helyezésével. Emellett azonban Schetyna megígérte Kaczynskiék családtámogatási programjának a folytatását is. Leszögezte, hogy a Polgári Koalícióban a baloldalnak is lesz képviselete. Az EP-választási ellenzéki koalíció sem volt teljeskörű, hat párt vett benne részt - a PO és a PLS mellett a liberális Nowoczesna, a parlamenten kívülivé vált szocialisták, az SLD, a Zöldek és egy kisebb liberális párt, a Teraz tartozott ide. De két nagyobb ellenzéki formáció, a balközép-zöld Wiosna és a Kukiz’ 15 kimaradt. Teljes egységben legyőzhető lett volna a PiS, amely 45,38, az Európai Koalíció pedig 38,47 százalékot szerzett. A CBOS lengyel állami közvélemény-kutató felmérése szerint jelenleg a PiS támogatottsága 44 , a PO-é 21 , a PSL-é pedig 6 százalékon áll. Más párt nem éri el a bejutáshoz szükséges 5 százalékot.  
Szerző
Témák
Lenygelország