Előválasztáson mérkőzhetnek meg az ellenzéki polgármesterjelöltek Debrecenben

Publikálás dátuma
2019.07.16. 18:13

Fotó: Czeglédi-Zsolt / MTI
A DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Szolidaritás Varga Zoltánt indítja közös jelöltként.
Varga Zoltánt, a Demokratikus Koalíció (DK) városi elnökét, önkormányzati képviselőt indítja közös polgármesterjelöltként Debrecenben az őszi önkormányzati választáson a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Szolidaritás – jelentették be a négy szervezet képviselői kedden sajtótájékoztatón, a szocialisták helyi irodájában. Madarasi István, az MSZP debreceni elnöke utalt rá, hogy ezzel végleg lezárultak azok a év elejétől tartó tárgyalások, amelyeken szerették volna elérni, hogy minden választókörzetben egyetlen ellenzéki jelölt induljon a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben. Pártja álláspontja szerint „a jelenlegi Fidesz-hatalmat csak úgy lehetne megbontani Debrecenben, ha teljes összefogással egyéni választókerületben nyernének ellenzéki jelöltek (...), de egyes politikai pártok nem a jelenlegi városvezetést tekintik ellenfelüknek, hanem a baloldalt” – magyarázta az MSZP elnöke az elmaradt teljes összefogást. Varga Zoltán közös polgármesterjelölt szerint „erős, ideológiai alapokon nyugvó, őszinte, nyílt, egymás elfogadására és tiszteletére épülő szövetséget kötött” kedden a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Szolidaritás Debrecenben. „Szövetségünk, a debreceni demokraták szövetsége, a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) autokratikus világának lebontása érdekében, az önkormányzati választásokon közös polgármesterjelölt mögé sorakozik fel, városunk minden körzetében közös jelölteket indít, és közös listát is állít” – fűzte hozzá. Rámutatott: programjukban korrupciótól mentes, kiszámítható és tervezhető együttműködést ajánlanak a Debrecenben élőknek. Káposznyák István, a Szolidaritás helyi elnöke fontosnak nevezte, hogy a civil szervezetek tevékenységét támogassa az önkormányzat, Dede Tamás, a Párbeszéd hajdú-bihari elnöke pedig a városi zöldterületek növelésére, a közlekedés környezetbaráttá tételére hívta fel a figyelmet. Varga Zoltán a sajtótájékoztató végén bejelentette:
előválasztásra hívja ki a Jobbik-Momentum-LMP debreceni polgármesterjelöltét, amennyiben előzetesen kötelezik magukat arra, hogy az előválasztás nyertesét mindannyian, egyöntetűen támogatni fogják.

A polgármesterjelölt nem zárkózik el attól sem, hogy az előválasztáson más jelölttel is megmérkőzzön – mondta kérdésre válaszolva annak kapcsán, hogy egy korábbi bejelentés szerint a Civil Fórum Debrecen Egyesület is saját polgármesterjelöltet indít Debrecenben. Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere ugyancsak kedden mutatta be azt a 23 jelöltet, akiket pártszövetségük indít az önkormányzati képviselői helyekért. Debrecen 1998 óta valamennyi egyéni képviselőt a Fidesz-KDNP adja. Egy héttel korábban a Jobbik, a Momentum és az LMP helyi szervezetei jelentették be, hogy közös jelöltjükként Kőszeghy Csanád Ábelt, a Jobbik debreceni önkormányzati frakcióvezetőjét indítják a városvezetői posztért.
Szerző

Visszahívta alelnöki tisztségéből Szanyit az MSZP

Publikálás dátuma
2019.07.16. 18:03

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Döntött a párt Országos Etikai és Egyeztető Bizottsága.
Az MSZP Országos Etikai és Egyeztető Bizottsága 2019. július 15-én Szanyi Tibort visszahívta alelnöki tisztségéből. A döntés jogerős – írja keddi közleményében az MSZP. A párt még június végén számolt be arról, hogy elnöksége 2019. június 28-i ülésén felfüggesztette Szanyi Tibor és Fekete Zoltán Pest megyei elnök tagsági viszonyát. Közölték: céljuk továbbra is az, hogy az önkormányzati választások során minél több település kiszabaduljon a Fidesz fogságából. Ezt a célt minden olyan cselekmény veszélyezteti, amely a közösségük egységének megbontására irányul. „Ezért az európai parlamenti és a budapesti előválasztási kampány időszakában tanúsított, a párt megítélését nyilatkozataival, cselekedeteivel hátrányosan befolyásoló magatartása miatt Szanyi Tibor és Fekete Zoltán Pest megyei elnök tagsági viszonyát az Országos Elnökség – az Alapszabály vonatkozó részeit alkalmazva, egyhangú döntéssel – az Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa előtt most meginduló fegyelmi eljárás időtartamára felfüggesztette” – tették hozzá.
Szerző
Témák
Szanyi Tibor MSZP

Megerősítették: már folynak a Putyin-Orbán találkozó előkészületei

Publikálás dátuma
2019.07.16. 17:18

Fotó: Botár Gergely / AFP
Az orosz elnök szóvivője megerősítette a Népszava azon értesüléseit, hogy Putyin hamarosan Magyarországra látogat.
Az orosz elnök szóvivője, Dmitrij Peszkov megerősítette, hogy előkészület alatt áll Vlagyimir Putyin októberi magyarországi látogatása – írja a tass.com. „A látogatás valóban előkészület alatt áll” – mondta Peszkov, kommentálva a Népszava azon értesülését, hogy a orosz vezető október 30-an Magyarországra látogat. Mint azt korábban megírtuk, a magyar miniszterelnök és az orosz elnök 2013 és 2018 között minden évben találkozott, és ez idén sem lesz másként. Forrásaink szerint most az európai parlamenti tisztségviselők megválasztása miatt csúszott az időpont őszre. A főbb tárgyalási pontok várhatóan a paksi bővítés, a gázbeszerzés és a klímaügy lesznek.
Témák
Putyin Orbán