Már hivatalos: távozik Kásler fejlesztésért felelős helyettes államtitkára

Publikálás dátuma
2019.07.18. 14:10
Fábián Károly
Fotó: okkfehervar.hu
A felmentést a miniszter kezdeményezte, a döntést Orbán Viktor hozta meg.
A szerdán megjelent Magyar Közlönyben az áll, hogy távozik posztjáról Fábián Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára, aki az egészségügyi fejlesztésekért felelt a tárcánál. A felmentését Kásler Miklós miniszter kezdeményezte, a döntést Orbán Viktor miniszterelnök hozta meg – vette észre az mfor.hu. Fábián Károly mindössze háromnegyed évet töltött a posztján, 2018. október 3-án nevezték ki. Lapunk már május elején beszámolt arról, hogy várhatóan távozik majd Kásler fejlesztésért felelős helyettes államtitkára. A döntés meglepetést okozott az ágazatban, hiszen a miniszter egyik bizalmas, közeli munkatársának számított.
Szerző

Gulyás: Közép-Európában a politikai stabilitás elvesztésével járna, ha emelkednének a rezsiárak

Publikálás dátuma
2019.07.18. 13:34

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A miniszter szerint Juncker legnagyobb erénye, hogy „kellően sok hibát” hagyott hátra, és azt is mondta: 2030-ra a magyar gazdaság 90 százaléka kibocsátásmentes lesz.
„Közép-Európában a politikai stabilitás elvesztésével járna, ha olyan szinten, 30-40 százalékkal emelkednének a rezsiárak, mint Németországban”

az Index tudósítása szerint erről is beszélt Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy 2030-ra a magyar gazdaság 90 százaléka kibocsátásmentes lesz, „nincs ellenünkre az, hogy távolabbi célokat is támogassunk, de azért nem támogattuk a 2050-es kibocsátásmentességet”, mert azokhoz nem társultak olyan számítások, hogy milyen hatással lenne ez a magyar gazdaságra.   Hozzátette, hogy a magyar kormány a környezetvédelem oldalán áll, ezért a kormány úgy döntött, hogy a magyar szennyvíziszap elegendő a magyar termőföldnek, nincs szükség külföldire, az ezzel kapcsolatos engedélyek felülvizsgálata megkezdődött. Egyértelmű tiltást nem engednek az eu-s szabályok, de a magyar hatóságok nem teszik lehetővé a jövőben a külföldi szennyvíziszap behozatalát. 

„Meglehetősen csekély” jelentőség

Gulyás egy sör mellett talán kimondaná, hogy hazaárulók azok a DK-s és momentumos politikusok, akik nem szavaznak meg fideszes jelölteket az Európai Parlamentben, a Kormányinfón viszont nem tehet ilyen kijelentéseket. Ha valaki felrúgja azt a konszenzust Brüsszelben, hogy az ellenzékiek megszavaznak bizottsági posztokra kormánypártiakat, akkor ne csodálkozzanak, ha Magyarországon a fideszesek is felrúgják ezt a szokásjogot, és nem fognak támogatni ellenzékieket a hazai bizottsági posztokon. Ez nem jogállami kérdés, hanem politikai kultúráé – mondta. Gulyás szerint a bűnszervezet és a bűnszövetség közötti határ elmosódott a bírói joggyakorlatban, holott a jogalkotói szándék ezzel ellentétes volt, ezért módosítják az ezzel kapcsolatos törvényt. Azért most módosítják a törvényt, mert az Igazságügyi Minisztérium most tett erre javaslatot – mondta Gulyás. „A Simonka ügyében megfogalmazott vád olyan súlyos, hogy ahhoz képest ennek a törvénymódosításnak a jelentősége meglehetősen csekély” – közölte a miniszter. A karcagi rendőrkapitány hangfelvételéről azt mondta, hogy ha valóban az történt, ami a hangfelvételen hallható, akkor az büntetőügy, általános következtetéseket nem vonna le belőle.

Juncker „kellően sok hibát” hagyott hátra

A tárcavezető az MTI tudósítása szerint azt is mondta: Ursula von der Leyen a magyar kormány és a V4 támogatása nélkül nem lehetett volna az Európai Bizottság elnökjelöltje, a kormánypárti európai parlamenti képviselők szavazata nélkül pedig nem lehetett volna az uniós testület elnöke. Gulyás Gergely megjegyezte: az új Európai Bizottságnak és elnökének komoly feladatai lesznek, amelyekhez nehézségek közepette kell hozzálátniuk.
Európa nincs jó állapotban, a most távozó bizottsági elnök, Jean-Claude Juncker legnagyobb erénye, hogy „kellően sok hibát” hagyott hátra, hogy tanulni lehessen belőlük

– fogalmazott.

Ilyennek nevezte a migrációs helyzet kezelését, azt, hogy a hatékony határvédelem támogatói közé csak a migrációs nyomás kialakulása után állt be, továbbá, hogy máig nem térítették meg a határvédelem magyar költségeit. Azt is a hibák között sorolta, hogy a Brexit, a brit kilépés feltételei még mindig bizonytalanok.
Szerző

Negyedmilliárdért szerveztet több napos konferenciát Áder alapítványa

Publikálás dátuma
2019.07.18. 13:03

Fotó: Kisebnedek Attila / AFP
Áder még 2017 decemberében alapította a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt, amely azóta nem sok mindent ért el a kitűzött célok közül.
A közbeszerzés.hu-n olvasható Áder János Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványának rendezvényszervezési szolgáltatás vásárlására irányuló nyílt felhívása, melyben az áll: „a szerződés teljesítése során előre láthatólag több (legalább 2 db) napos nemzetközi konferencia teljes körű lebonyolítására kerül sor, amelyek egyenként legalább 100 fő egyidejű részvételével fognak lezajlani”. A dokumentumban az is szerepel, hogy a nyertes pályázónak többek között a cateringet, a szálláshelyeket, a technikai eszközöket, valamint a rendezvényhez kapcsolódó kreatív stratégiák és tervek készítését kell biztosítania nettó 250 000 000 forintért. A jelentkezőnek 
  • három egymást követő lezárt üzleti évvel,
  • nettó 185 millió forintos árbevétellel kell rendelkeznie
  • illetve egy referenciamunkát kell felmutatni, amit a nemzetközi konferenciaszervezés területén szerzett.
a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványról és a megújult Élő bolygónk honlapról tartott sajtótájékoztatón a zugligeti Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban 2017. december 16-án.
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Áder még 2017 decemberében alapította a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt, aminek kuratóriumi elnöke Martonyi János korábbi külügyminiszter, tagja Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi elnöke, valamint Szűcs Gábor klímavédelmi szakértő, igazgatója pedig Csepreghy Nándor ex-államtitkár. Februárban derült ki, hogy a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány évi 1,5 milliárd forint támogatást kap a kormánytól, hogy az öt fős szervezet 2,7 millió forintért bérel irodát. Egyébként 2017-es létrehozása óta eltelt több mint másfél évben Áder alapítványa nem sok mindent ért el a kitűzött célok ( többek között védjegy-program létrehozása, szakmai konferenciák szervezése, gazdasági szereplőkkel együttműködve nemzetközi környezetvédelmi tanúsítványok és díjak meghonosítása – mint azt az Átlátszó megírta) közül.  
Szerző
Témák
Áder János