Rosszullétet okozhat a visszatérő kánikula

Publikálás dátuma
2019.07.18. 13:01

Fotó: LAURENT/CHARTIER/BSIP / AFP
Bár frontok érkezésére hosszabb ideig nem kell számítani, a tartósnak ígérkező jelentős felmelegedés megterheli a szervezetet.
A tartósabb lehűlést hozó hidegfront után a hétvégéig csak lassan melegszik az idő, aztán viszont ismét berobban a strandidő. A 30 fok feletti hőmérsékletek megint megterhelik a legtöbb ember szervezetét – írta Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán.
Bár frontok érkezésére hosszabb ideig nem kell számítani, a tartósnak ígérkező felmelegedés hatására a migrén és a fáradékonyság általános tünetté válhat, de gyakoriak lehetnek az alvászavarok, aminek következtében pedig fáradékonyság, tompaság is felléphet. A kánikula, illetve a fülledtség leginkább a szívpanaszokkal küzdőket terheli meg, ajánlatos kerülni a komoly fizikai igénybevételt és javasolt többet pihenni.
A csütörtöktől szórványosan kialakuló záporok csak átmenetileg frissíthetik fel a levegőt, az asztmások átmeneti romlást tapasztalhatnak az állapotukban. A magas páratartalom miatt a légzőszervi megbetegedésekkel küzdők állapota is romolhat, akár rosszullétet, nehézlégzést is tapasztalhatnak. Ilyenkor a lepihenés és egy pohár víz segíthet – olvasható a Meteo Klinika honlapján.
Az UV-sugárzás a déli órákban meghaladja az erős, több helyen a nagyon erős fokozatot, a bőr már 15-20 perc alatt is megpirulhat, leéghet. A sugaraktól a szem is károsodást szenvedhet.
A pollenterhelés tovább növekszik, intenzíven virágoznak a pázsitfű- és a csalánfélék, így az allergiások állapota romolhat.
Szerző

Csernobil és pajzsmirigyrák – Hogy függ össze?

Publikálás dátuma
2019.07.17. 15:27

Fotó: Stringer / AFP
A milliókat tévé elé szögező Csernobil című minisorozatból is kiderül, az atomerőmű katasztrófája számos betegségért, köztük a pajzsmirigyrákért is felelőssé tehető.
Az 1986. április 26-ai dátum bevésődött a történelembe; ekkor történt az emberiség egyik legismertebb és legveszélyesebb atomkatasztrófája. A csernobili atomerőműben történt óriási robbanás hatására radioaktív anyagok kerültek a levegőbe, amelyek a légáramlással messzire kerültek, és pár nap alatt már a kontinens másik végén is mérhető volt a sugárzás. Ebből, bár nem sokat, Magyarország is kapott.
A Csernobil című minisorozatból is kiderül, az atomkatasztrófa okozta sugárzás rövid-és hosszútávú egészségügyi károkat okozott, többek között a pajzsmirigyet is érintette – mondta Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. Az atomkatasztrófa hatására megnőtt a daganatos megbetegedések és a pajzsmirigyzavarok száma- főleg a pajzsmirigydaganatoké. Ez utóbbi a radioaktív jódnak tudható be, amely akár szennyezett táplálékkal is a szervezetbe juthat. A térségben már rövid távon megemelkedett a pajzsmirigyrákkal diagnosztizált gyermekek száma. Magyarországon a sugárszennyezés nem növelte a rákos megbetegedések számát, nem mutattak ki több pajzsmirigyrákos esetet a katasztrófa után. 
“A pajzsmirigynek jódra van szüksége a hormontermeléshez, és mivel a robbanás után nagy mennyiségű radioaktív jódizotóp került légkörbe, jódtablettát szedettek az emberekkel, hogy kiszorítsa a káros 131-es jódizotópot”- magyarázta a szakorvos.
Bár a pajzsmirigyrák rosszindulatú, korai diagnózis és megfelelő terápia esetén az egyik legjobban gyógyítható ráktípus. Tünetei közt szerepelhet a kitapintható göb, a nyelési nehézség, a torokban lévő gombócérzés, de tünetmentes esetek is előfordulnak. A kezelése műtéttel, hormon-, kemo- és sugárterápiával, valamint meglepő módon radioaktív jódizotóppal történik.
Szerző

Kórossá is válhat az izzadás

Publikálás dátuma
2019.07.16. 14:14
Illusztráció
Fotó: Alice S./BSIP / AFP
A verejtékezés fontos élettani folyamat, a test így hűti magát. A túlzott izzadás azonban nem csak kellemetlen lehet.
Becslések szerint a lakosság legalább egy százaléka kórosan izzad, ami lelki problémákhoz, akár depresszióhoz is vezethet. Ráadásul a főként tenyéren, talpon és hónaljban jelentkező verejtékezést a stressz is fokozza, vagyis minél kellemetlenebbül érzi magát valaki az izzadás miatt, annál erősebben fog verejtékezni – mondta Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológusa.
A testünkben működő kétféle verejtékmirigy közül a nagy mennyiségű sós verejték kiválasztásáért felelős ekkrin típusúak főként a tenyéren, talpon és a homlokon találhatóak. Az apokrin, azaz az illatmirigyek a hónaljakon, a nemi szervek környékén, a szemhéjakon, a száj és az orrnyílások környékén helyezkednek el, számuk jóval alacsonyabb. A hónalj fokozott verejtékezéséért elsősorban az ekkrin mirigy felelős, amelynek stressz hatására fokozódik a tevékenysége. És bár a kellemetlen szagot jórészt az apokrin mirigy bomlástermékei és egyes ételek, italok, gyógyszerek, ruhából kioldódott anyagok okozzák, az ekkrin mirigy tevékenysége miatt kialakuló nedvesség teremt remek táptalajt a baktériumoknak. A dezodorok csupán a baktériumok által okozott szagokat fedik el, az izzadást nem csökkentik. Az izzadásgátlóként hirdetett termékek az ekkrin mirigy kivezető csövében húzzák össze a pórusokat, így valóban csökkentik a verejtékezést. Ezek túl gyakori használata azonban irritációhoz vezethet, sőt a hónaljban igen kellemetlen verejtékmirigy-gyulladás alakulhat ki – tette hozzá a szakorvos.
A hyperhidrosisnak nevezett jelenség esetén az érintett normális hőmérséklet mellett fokozottan verejtékezik. Az egész test izzadása mögött állhat gyors lázcsökkenés, elhízás, pajzsmirigytúltengés, sokízületi gyulladás, köszvény, tbc, menopauza, de bizonyos gyógyszerek, szteroidok, szalicilátok, is okozhatják. Feszültség, stressz esetén jellemzően a tenyér és a talp izzad, ha féloldali verejtékcsorgást tapasztalunk, sürgősen forduljunk orvoshoz, ugyanis az idegrendszeri-beidegzési zavarra utalhat. A hyperhidrosis hátterében sokszor nem áll orvosi ok, úgynevezett idiopatikus, azaz ismeretlen eredetű a túlzott izzadás.
A lúgos szappanok, tusfürdők rontják a bőr savas vegyhatását, ami segíti a baktériumok szaporodását, ezért javasolt az enyhén savas pH értékű tisztálkodószerek használata. Ha az izzadást stressz okozza, és kizárhatók a belgyógyászati betegségek, bizonyos nyugtatók, antidepresszánsok, és természetes stresszoldó módszerek is hatásosak lehetnek. Elsősorban a hónalj és egyes esetekben a tenyér és a talp túlzott izzadását akár egy évre is csökkentheti a botox (botulinum toxin) injekció. A húszperces, minimális kellemetlenséggel járó beavatkozás után 3-5 nappal kezdődik a javulás, két hét alatt alakul ki, és általában 8-10 hónapig tart a hatása – mondta Borbola Kinga.
Szerző
Témák
izzadás
Frissítve: 2019.07.17. 08:13