Előfizetés

Hiába tiltakozott mindenki, Áder aláírta a köznevelési törvény módosítását is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.18. 16:43
Képünk illusztráció
Fotó: Mateusz Wlodarczyk / AFP
A NER aláíró bajnoka engedélyezte az alternatív iskolák ellehetetlenítését és a magántanulói státusz megszüntetését, nevét adta ahhoz, hogy elvegyék a tantestület és a szülők véleményezési jogát.
A parlament.hu állapotjelzése szerint ma Áder János aláírta a köznevelési törvény módosítását, cikkünk megírásáig a Köztársasági Elnöki Hivatal még nem kommunikálta a döntést – szúrta ki elsőként csütörtökön a Mérce.
A köznevelési törvény módosítása értelmében: • megszűnik a magántanulói státusz, ami rendkívül nehéz helyzetbe hozza a sajátos nevelési igényű, illetve a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel küzdő gyerekeket, • bürokráciacsökkentés címen megszűnik a tantestület és az egyéb iskolai dolgozók, diákönkormányzatok és szülők  véleményezési joga az iskolaigazgató választással kapcsolatban, • a hároméves kortól kötelező óvodába járás alól csak négyéves korig kaphatnak felmentést azok a gyerekek, akiknek a szüleik ezt kérelmezik, • az egyébként csak szóbeli értékelést alkalmazó iskolákban is kötelező lesz a félévi és év végi teljesítményt osztályzattal is minősíteni, • a pedagógusjelöltek nyelvvizsga nélkül is megkezdhetik a munkájukat, • és ehhez jött még az utolsó pillanatban az a javaslat, ami az alternatív iskolák működését lehetetleníti el.
A portál emlékeztet rá, hogy törvény módosítása ellen szakmai és civil szervezetek, illetve a teljes ellenzék is tiltakozott, méghozzá több alkalommal is, a TASZ pedig azt is jelezte, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak.
Mindez azonban nem hatotta meg a kétharmados Fidesz-KDNP többséget, így pont került a köznevelési törvény módosítására.

Áder János nemrég írta alá az MTA kivéreztetését szolgáló törvénymódosítást is, és ebben az esetben sem zavarta, hogy a hazai és nemzetközi tudóstársadalom együttesen tiltakozott az Akadémiától kutatóhálózatokat elválasztó, forrásokat és ingatlanvagyont elszakító döntés ellen.
Szintén csütörtöki fejlemény, hogy kiderült: az elnök Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványa negyedmilliárd forintért rendezne két napos nemzetközi klímakonferenciát. Ezzel a kifizetési kedvvel gyorsan elfogyhat az az 1,5 milliárdos állami támogatás is, amit a kormány egy évre megítélt az alapítványnak.

Mészárosék is küldtek pénzt a vízimentőknek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.18. 15:45

Fotó: Facebook/VMSZ
Két Mészáros-érdekeltség is beszállt adományozásba, a szükséges forrás háromnegyedét ők küldték az új mentőhajók vásárlásához.
Összejött a balatoni vízimentők flottabővítéséhez szükséges összeg, 16 millió forint, ennyiből már két használt mentőhajót is lehet vásárolni - jelentette be csütörtökön Facebook oldalán a Vízmentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ). A közleményt a legnagyobb adományozókkal, a Mészáros Lőrinc érdekeltségbe tartozó Opus Globallal és a Hunguest Hotels-szel együtt adtákl ki, a két vállalat ugyanis 12 millió forintot adott a célra, miközben a lakosság néhány nap alatt 4 millióval segítette a vízmentőket.
A civilek segítőkészségét mutatja, hogy az összeg egynegyede nem egészen két nap alatt gyűlt össze – a VMSZ július 16-án kért segítséget a közösségi oldalon – a kezdeményezésre viszont egy csaló is rárepült, aki a Blikk szerint saját számlaszámát adta meg az adakozóknak.
A két hétméteres, egyenként 200 lóerős motorral felszerelt hajót a VMSZ a  Red Bull Air Race egyik alvállalkozó cégének felszámolásra váró állományából vásárolja meg. A hajókat a keszthelyi kikötőben használják majd, a szakszolgálat jövő héten mutatja be új járműveit a nyilvánosságnak. 
Vízimentők a Red Bull Air Race 2019-es, utolsó magyarországi versenyén
Fotó: Facebook/VMSZ

Szeptemberre tolták az ülést, amelyen Trócsányi alelnökségéről szavaznak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.18. 14:48

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Szeptember 3-án lesz az EP alkotmányos ügyekkel foglalkozó testületének ülése.
Július 24-ről szeptember 3-ra halasztották az Európai Parlament alkotmányos ügyekkel foglalkozó testületének (AFCO) ülését, amelyen az új vezetőségről szavaznak majd –  olvasható a testület Twitter oldalán. Ezen az ülésen döntenek majd a fideszes Trócsányi László lehetséges alelnöki posztjáról is. Mint azt már korábban a Die Presse nyomán megírtuk, Trócsányi kilátásai nem túl rózsásak a a megbízatást illetően. A lap szerint a volt igazságügyi miniszter ugyan felvette mandátumát Strasbourgban, de kérdéses, megkapja-e a szükséges támogatást az Európai Parlamentben ahhoz, hogy az Európai Bizottság tagja lehessen, hiszen nagy szerepe volt a magyar igazságszolgáltatás bedarálásában, ami miatt azután Magyarországnak éles vitája támadt Brüsszellel.