Mégsem jönnek be a babaváró számítások

Publikálás dátuma
2019.07.18. 17:37

Fotó: PETER ENDIG / AFP
Beigazolódni látszik a kritika, miszerint éppen azok a háztartások nem tudják felvenni a babaváró kölcsönt, akiknek az a legnagyobb segítséget jelentené.
Látványosan csökken a lelkesedés a babaváró hitel iránt, pedig júniusban még szinte mindenki a 10 millió forintos kamatmentes hitel iránt érdeklődött. Ezt tapasztalja legalábbis a Bank360 hiteltanácsadó portál, amelynél a hitel július 1-jei indulása óta a felére esett vissza a babaváró hitel miatt odalátogatók száma. A Google Trends alapján pedig a július eleji csúcshoz képest több mint 80 százalékkal csökkent az érdeklődés mindössze néhány nap alatt. Ami a konkrét igényléseket illeti: július 15-ig mintegy 2500 babaváró igénylés érkezett a pénzintézetekhez. A bankok láthatóan nem vívnak nagy küzdelmet az ügyfelekért, több csak a vonatkozó rendelet hatálybalépése után napokkal indult el a konstrukcióval, és alig van olyan pénzintézet, amelynek lakossági kommunikációjában fókuszba került volna a termék. A szakportál szerint szintén lassítja a babaváró hitel elterjedését, hogy a közvetítőket kevésbé sikerült érdekeltté tenni a népszerűsítésben. A maximális jutalék ugyanis más pénzügyi termékekhez képest kisebb. Eközben egyre több igénylő számol be arról, hogy nem felelt meg a bankok által alkalmazott hitelbírálati feltételeknek; a leggyakoribb akadály az elvárt jövedelem nagysága volt. A banki gyakorlat alapján beigazolódni látszik a kritika, miszerint éppen azok a háztartások nem tudják felvenni a kölcsönt, akiknek az a legnagyobb segítséget jelentené. A Bank360 statisztikái ebből a szempontból is árulkodók. A babaváróval kalkulálók 5 százaléka minimálbér alatti jövedelmet tudna igazolni: ők egyik banknál sem kapnak ilyen hitelt. További 20 százalék 150 ezer forint alatti jövedelemmel rendelkezik, nekik 6 pénzintézetnél van csak esélyük a sikeres hitelfelvételre.  Ennek kapcsán nem árt tudni, hogy a már meglévő hitelek is beleszólhatnak abba, hogy a házastársak fel tudják-e venni a babavárót. A nettó havi jövedelem legfeljebb fele lehet a törlesztő részlet, akinek ebbe az 50 százalékba más jelzálog- vagy hitelkártya kölcsöne miatt nem férne bele a babaváró törlesztője, az nem kaphat hitelt. Ráadásul - bár a kormányrendelet erre lehetőséget ad - a szakportál úgy látja: nincs olyan bank, amely befogadná a passzív KHR-es ügyfelek igényléseit.  A Bank360 adataiból az is kiderül: nem feltétlenül gondolkoznak úgy a házaspárok, ahogyan az az állami demográfiai stratégiának kedvező lenne. A többség, 74 százalék a hitelkalkulációk során csak egyetlen gyermek születésével tervez, ez a hitel kamatmentességét biztosítaná. Két gyermekkel 18 százalék tervez, és csak 8 százalék számol hárommal, ami már a tartozás teljes elengedését jelentené. Több ezren kalkuláltak ráadásul gyermekszületés nélkül, hiszen a babaváró hitel még a kamatmentesség feltételeinek teljesítése nélkül is az egyik legkedvezőbb kölcsön a személyi hitelek között.    
Szerző

Kiírták az 5G pályázatot – Augusztus 8-án lehet jelentkezni a frekvenciákért

Publikálás dátuma
2019.07.18. 16:04

Fotó: PAU BARRENA / AFP
A tervek szerint az árverési eljárást lezáró döntését október közepén hozzák nyilvánosságra.
A piaci szereplők észrevételeit is figyelembe véve a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) július 18-án véglegesítette és közzétette honlapján az ötödik generációs (5G) mobiltechnológia bevezetésének támogatására és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas frekvenciák árverésének részleteit tartalmazó dokumentációt – írja közleményében az NMHH. A július 3-án rendezett szakmai konzultáción elhangzott és az azután írásban eljuttatott kérdések, észrevételek feldolgozása után a hatóság több ponton is módosította a 700 MHz-es, a 2100 MHz-es, a 2600 MHz-es és a 3600 MHz-es frekvenciasávokban tervezett értékesítés folyamatát rögzítő dokumentumot, amelynek július 18-ai közzétételével hivatalból megindult az árverési eljárás. Mint írják, a módosítások az értékesítés menetében és szabályaiban nem idéznek elő lényegi változást, a legtöbb a dokumentáció tervezetében eddig leírtakat pontosítja, többek között a díjkedvezmények igénybevételével és a hálózatépítés ellenőrzésének menetével kapcsolatban. Ezen kívül a hatóság növelte az árveréskor kérhető szünetek számát és hosszát annak érdekében, hogy a résztvevők alaposabban megfontolhassák majd a döntéseket. Érdemi módosítás, hogy a szolgáltatók a dokumentáció tervezetében foglaltakhoz képest
egy nappal később, augusztus 8-án nyújthatják be jelentkezésüket az NMHH Ostrom utcai székházában.

A jelentkezések bontása közjegyző jelenlétében történik, majd megvizsgálják a benyújtott dokumentumok alaki és tartalmi érvényességét, és ha szükséges, a hatóság hiánypótlást rendel el. Az alakilag megfelelt, árverési nyilvántartásba vett résztvevők listáját az NMHH várhatóan szeptember elején, a nyilvántartásba vétel napján teszi közzé honlapján. A jelentkezők szeptember 23. és október 11. között frekvenciasávonként négy külön naptári napon licitálhatnak majd a következő sorrendben: először a 2600 MHz-es, majd a 3600 MHz-es, azután a 700 MHz-es és végül a 2100 MHz-es frekvenciasáv blokkjaira lehet licitálni. A résztvevők számára az NMHH ezt megelőzően próbaárverést is tart. A hatóság az árverési eljárást lezáró döntését a tervek szerint október közepén hozza nyilvánosságra. „A 700 MHz-es, a 2100 MHz-es, a 2600 MHz-es és a 3600 MHz-es frekvenciasávok blokkjainak 15 évre szóló, egyszer 5 évvel hosszabbítható értékesítésével a hírközlési hatóság fő célja, hogy a hazai mobilhálózatok és különösen azok használói kiaknázhassák a technológiai fejlődést, és ezzel az NMHH hozzájáruljon a magyar gazdasági potenciál növeléséhez” – áll a közleményben.

5G

Az NMHH közleményében kiemeli: az 5G, vagyis az ötödik generációs technológia megoldásai olyan új alkalmazások elterjedését támogatják, amelyek olyan – a jelenlegi technológiákkal egyszerre nem teljesíthető – képességeket várnak el a hálózatoktól, mint a nagyságrendekkel több eszköz kiszolgálása nagyon alacsony késleltetéssel és sokkal magasabb adatátviteli sebességgel, mindezt az eddigieknél megbízhatóbb és biztonságosabb környezetben. Ezek teszik lehetővé a jövőben az önvezető autók, a távműtétek vagy a szenzorok tömegeinek használatát is.

Szerző
Témák
NMHH

242 millió euróra büntette az Európai Bizottság a Qualcommot a versenyszabályok megsértése miatt

Publikálás dátuma
2019.07.18. 13:24
Cristiano Amon a Qualcomm elnöke
Fotó: LLUIS GENE / AFP
A vállalat önköltségnél alacsonyabb áron értékesítette 3G-s lapkakészleteit, hogy kiszorítsa riválisát a piacról.
Az Európai Bizottság 242 millió eurós bírságot szabott ki a Qualcomm amerikai mobiltelefonchip-gyártóra csütörtökön, amiért értékelése szerint a vállalat visszaélt piaci erőfölényével. Vizsgálata során a brüsszeli testület arra jutott, hogy 
a Qualcomm „ragadozó árképzési gyakorlatot” folytatott 2009 és 2011 között, önköltségnél alacsonyabb áron értékesítette 3G-s lapkakészleteit azzal a céllal, hogy kiszorítsa riválisát, a brit Icera-t a piacról.

Ez az Európai Unió trösztellenes szabályai értelmében illegálisnak számít.  „A Qualcomm magatartása akadályozta a versenyt, az innovációt, valamint korlátozta a fogyasztók számára elérhető termékek skáláját egy olyan szektorban, amelyben óriási a kereslet és a potenciál az új technológiákat illetően” – közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.
Margrethe Vestager
Fotó: Dursun Aydemir / AFP
Szerző
Frissítve: 2019.07.18. 13:45