Előfizetés

Szabadság miatt bezárt egy kórházi osztály

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.07.19. 06:00

Fotó: Evgeniy Kalinovskiy
Amiből csak egyetlenegy volt a megyében, legalábbis olyan, amelyik fekvőbetegeket is kezelt.
László idős édesanyjának karján június végén jelentek meg gennyes hólyagok. Elment a Békés Megyei Központi Kórház gyulai rendelőintézetének bőrgyógyászati osztályára, ott azonban azt közölték vele, menjen egyből a sürgősségi osztályra, mert a bőrgyógyászaton minden orvos szabadságon van. A sürgősségi osztályról a kórházi bőrgyógyászatra küldték tovább. Először ott is azt mondták, hogy az egyetlen orvos az osztályon szabadságon van, rajta kívül két rezidens dolgozik még, de ők nem tudnak túl sok mindent kezdeni az idős asszony panaszaival. Szabadsága ellenére viszont a főorvos minden nap bejár az intézetbe, mert egy beteget meg kell vizsgálnia, így azt is közölték az asszonnyal, hogy ha "szerencséje lesz", esetleg összefuthat a doktorral. Szerencséje volt, az orvos meg is vizsgálta, majd egyből befektette a kórházba.
László édesanyja ezután két hétig volt az osztályon, kezelést kapott, állapota javult is, de még korántsem volt egészséges, amikor az egyik nap közölték vele: gyógyultnak nyilvánítják és másnap hazaküldik, mert a főorvos ismét szabadságra megy, de ezúttal el is utazik, két rezidenssel pedig nem működhet az osztály. - Nem édesanyám állapota volt a legsúlyosabb, de így is mindenkit hazaküldtek, anyukám mellett egy másik idős néni feküdt, gennyes sebekkel a lábán, őt is simán gyógyultnak nyilvánították – mondta lapunknak László. Egy nővér később azt mondta nekik, valójában azért küldik haza a betegeket, mert fertőtlenítik az osztályt. A lényeg, hogy mindenkinek mennie kellett. Az asszony a kapott kenőccsel kente a karját otthon és kesztyűt kellett viselnie, és azóta sem jött rendbe teljesen.
- Ha egész Békés megyében csak Gyulán van bőrgyógyászati fekvőbeteg osztály (Békéscsabán és Orosházán csak ambuláns kezelés van), akkor hogy zárhat be egy osztály két hétre - vetette fel László. Az esettel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük az intézménynek is, rövid válaszukban nem tagadták, hogy az orvos szabadsága miatt ideiglenesen bezárt az osztály, annyit írtak: "a Békés Megyei Központi Kórház mindkét telephelyén a bőrgyógyászati járóbeteg-ellátás és az ügyelet is fenntartott, a társosztályok (például belgyógyászat) besegítenek, ha szükség lenne fekvőbeteg-ellátásra. A betegellátás a nyári szabadságolások ideje alatt sem szünetel. " Az orvoshiánnyal kapcsolatban egyébként éppen lapunk írta meg csütörtökön, hogy Mezőberényben például egy mentőtiszt látja el az ügyeletes orvosi teendőket augusztustól. Tiszaroff háziorvosa, Katona Gábor azt mondta az esetről, hogy egyre több településen alkalmazzák a gyakorlatot a szakemberek hiánya miatt.

Leköpték és hasba rúgták - keresik a homofób támadót

Népszava
Publikálás dátuma
2019.07.18. 20:57

Fotó: Markoszov Szergej
A Budapest Pride felvonulás után megverték a rendezvény egyik résztvevőjét. A rendőrség „közösség tagja elleni erőszak” miatt nyomoz.
 Friss kutatások alapján a magyarok csaknem fele érez empátiát a gyűlölet-bűncselekmények LMBTQI áldozatai iránt, de csak harmaduk szolidáris, ha egy résztvevőt a Budapest Pride kapcsán támadnak meg. A Háttér Társaság tudatosságnövelő kampányt indít – jelentette be a szervezet. A lakosság 62 százaléka ért egyet azzal a kijelentéssel, „hagyni kell, hogy a meleg férfiak és a leszbikus nők szabadon éljék az életüket melegként és leszbikusként úgy, ahogy akarják”, csaknem fele (47 százaléka) tisztában van azzal, ha valakit olyan tulajdonsága miatt ér zaklatás vagy támadás, amin nem tud változtatni, annak a hatása súlyosabb, mint más bűncselekményeké – áll a Háttér Társaság tájékoztatójában. A Budapest Pride ürügyén történő erőszak kapcsán ugyanakkor csak az emberek 45 százaléka érezne erős empátiát, ha egy leszbikus nőt érne támadás, és csak 39, illetve 35 százalékuk, ha egy meleg férfit vagy egy transz embert támadnának meg szélsőségesek. Az adatok a Háttér Társaság 2018 végén készült kutatásából valók. A felmérés a Nevezd nevén a gyűlöletet – tudatosságnövelés az LMBTQI gyűlöletbűncselekmény-áldozatok támogatására elnevezésű projekt kapcsán készült. „Az idei Budapest Pride felvonulás után egy fiatalembert köptek le és rúgtak hasba ellentüntetők. Az áldozatot a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálata képviseli, a rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz” – közölte Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője. „A gyűlölet-bűncselekmények elkövetői azt az üzenetet akarják közvetíteni, hogy a megtámadott csoport tagjainak nincs helye a társadalomban. Azok pedig, akik rendszeresen ezt az üzenetet kapják, félnek a kirekesztettségtől és az áldozattá válástól” – tette hozzá Sándor Bea ügyvivő. A rendőrség nagy erőkkel biztosította a július 6-án, szombaton tartott Budapest Pride felvonulást: magán a rendezvényen nem történt ilyen támadás. Aznap legalábbis a rendőrség azt a tájékoztatást adta lapunknak, hogy a felvonuláson az ellentüntetők közül két főt, egy magyar és egy olasz állampolgárt állítottak elő. Az intézkedést megelőző szóváltás és lökdösődés során személyi sérülés nem történt. Aztán kiderült, hogy a Háttér Társaság által említett esetben is van már gyanúsított. A támadásról szóló hírre reagálva a rendőrség arról tájékoztatta lapunkat, hogy az említett ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárást folytat közösség tagja elleni erőszak bűntett megalapozott gyanúja miatt: egy férfit július 8-án gyanúsítottként hallgattak ki. A megalapozott gyanú szerint a férfi a rendezvényt követően egy másik férfit bántalmazott.  

Tizenötödszörre szólították fel a magyar kormányt, hogy ne éheztessen menekülteket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.18. 20:49
Menedékkérő gyerekek a tranzitzónában
Fotó: Segesvári Csaba / AFP
Az ételmegvonás az idegenrendészet egy trükkje lehet, a strasbourgi bíróság rendszeresen tiltakozik az eljárás miatt.
A Helsinki Bizottság számolt be arról, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának immáron tizenötödször (!) kellett felszólítani a magyar kormányt arra, hogy adjon enni a tranzitzónákban fogva tartott embereknek- írja a 444.hu.
Mint írják, most egy fiatal iraki férfit próbáltak kiéheztetni a hazai hatóságok, és arra kényszeríteni, hogy mondjon le mindenféle itteni eljárásról.  A jogvédő szervezet beszámolója szerint tavaly augusztus óta összesen 24 embernél próbálkoztak ezzel. A Magyar Helsinki Bizottság mindannyiszor azonnali beavatkozást kért a strasbourgi bíróságtól, és az mindannyiszor intézkedett is.
A mostani magyarországi gyakorlatot élesen kritizálták az utóbbi időben nemzetközi szervezetek, eljárást indított az Európai Bizottság is az ügyben, legutóbb pedig az Európa Tanács gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaéléseket vizsgáló szervezete marasztalta el Magyarországot. Utóbbi szervezet például azért, mert 14-18 éves, kísérő nélküli fiatalkorúakat zárnak össze felnőttekkel a zónában - jegyzi meg a hírportál. Magyarország a dél felől érkező menekülteket a szerb határon kialakított két tranzitzónában fogadja, ahol ügyük elbírálásáig tartják őket – a szerb oldal felé elhagyhatják a tábort. Amennyiben elutasítják a kérelmüket, de fellebbeznek a döntés ellen, akkor a másodfokú eljárás végéig a zónában tartott felnőttek már nem feltétlenül kapnak ennivalót, sejthetően azért, hogy elálljanak szándékuktól. Nemrég Szél Bernadett független képviselő adott be egy törvénymódosítást, mellyel ezt az embertelen bánásmódot tenné lehetetlenné.