A bólogatásban is el lehet fáradni: háromhetes szabadságra küldik az Orbán-kormányt

Publikálás dátuma
2019.07.20. 19:55

Fotó: Orbán Viktor/Facebook
A hónap végével jön a vakáció, legközelebb augusztus 21-én ülhetnek össze újra a miniszterek.
Július 30.-án ülésezik utoljára a kormány, aztán három hétre nyaralni mennek a miniszterek, hogy legközelebb augusztus 21.-én üljenek újra össze, megkezdve az őszi politikai szezont - mondta a legutóbbi kormányinfón az Mfor.hu kérdésére Gulyás Gergely miniszter, a hírportál viszont most közölte az értesülést.
Gulyás arra már nem tudott válaszolni, hogy a parlament mikor kezdi meg az őszi ülésszakot, mivel ez az Országgyűlés illetékességébe tartozik. A lap már korábban felvetette, hogy amennyiben az idén tavaszi európai parlamenti választáshoz hasonlóan a parlament az őszi önkormányzati szavazás miatt is berekeszti a munkát, másfél hónapra a voksolást megelőzően, akkor szeptember helyett csak október végén tarthatják az első ülésnapot. 
Vagyis a törvénygyár csak az ősz második felében indul be, tekintettel arra, hogy az önkormányzati választásokat októberben tartják.

A másfél hónappal megnyújtott nyári szabadságra elvileg lehetőséget ad, hogy az alapvető fontosságú törvényeket - mint a jövő évi költségvetés, vagy az adócsomag - már a tavaszi ülésszakon elfogadták a képviselők. 
Ezzel együtt fontos előterjesztések várnak tárgyalásra. Az őszi törvényalkotási program szerint olyan javaslatok kerülnek a parlament elé az év hátralévő idejében, mint a közlekedési tárgyú törvények módosítása, amely egyebek mellett megteremti a közös elektronikus jegyrendszer bevezetésének feltételeit, vagy az energetikai csomag, amely részben a Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárásra ad választ az energiahatékonyság területén. Szintén ősszel tárgyalnák a képviselők a kisgyermekes anyák foglalkoztatását támogató, valamint a nagyszülői gyed bevezetésével kapcsolatos munkajogi szabályokat. Valamint a szakképzési rendszer teljes megújítását is ebben az időszakban kellene törvénybe foglalnia a parlamentnek - emlékeztet a hírportál.   A döntés joga azonban a parlamenti házelnöké, hogy mikorra hívja össze a képviselőket. 
Kövér László döntését nyilván befolyásolja, hogy mekkora jelentőséget tulajdonít Orbán Viktor miniszterelnök az önkormányzati választásnak.

A tavaszi EP-választás előtti másfél hónapos kampány jelezte, hogy a kormánynak, illetve a kormánypártoknak nagyon fontos volt a minél jobb szereplés. A most esedékes voksolásnak nincs nemzetközi politikai tétje, viszont elmozdulást hozhat a belföldi erőviszonyokban, elsősorban Budapesten és a nagyobb városokban. Kérdés, ennek van-e akkora tétje, hogy a parlament ismét egy hosszabb szünetre vonuljon el - pontosabban a megszokottnál később kezdje el a munkát.
Szerző

Zivatart és felhőszakadást hozhat vasárnap a hidegfront

Publikálás dátuma
2019.07.20. 18:30
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között várható. Több megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Vasárnap kora délután egy gyenge hidegfront érkezik észak felől záporok, zivatarok kíséretében, de jelentős hőmérséklet-visszaesésre nem kell számítani – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint több órás napsütésre számíthatunk fátyol-, illetve gomolyfelhőkkel; északon lesz a legtöbb felhő. A déli megyékben csapadékmentes marad az idő, máshol viszont elszórtan lehet záporeső, illetve zivatar, északkeleten helyenként felhőszakadás is előfordulhat. A szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul és megélénkül. Zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A zivatarok veszélye miatt a fővárosra és PestBékés, Borsod-Abaúj-Zemplén, FejérGyőr-Moson-SopronHajdú-Bihar, HevesKomárom-Esztergom, NógrádSzabolcs-Szatmár-BeregJász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala megyére is elsőfokú riasztásokat adtak ki. Borsod-Abaúj-ZemplénHajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében felhőszakadások miatt is figyelmeztetnek.
A napi középhőmérséklet az északkeleti megyék és a délnyugati határszél kivételével 25 fok felett alakul. A hőség miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Nógrád megyén kívül az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. 
OMSZ
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között várható.
Szerző

1,2 milliárdért őrizheti a bírósági hivatalokat Pintér volt üzlettársának cége

Publikálás dátuma
2019.07.20. 16:49
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Óriási megbízást húzott be az állami tendereken jól futó S-System Service Kft., éveken át ők biztosítják majd az Országos Bírósági Hivatal épületeit.
Három évre szóló szerződést kötött a Fővárosi Törvényszék egy biztonsági céggel – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből, vagyis a Ted-ből. A dokumentum szerint az S-System Service Kft. egy 2 milliárdos személy- és vagyonvédelmi pályázat nagyobb szeletét kapta meg, melynek értelmében 1,27 milliárd forintért őrzik a  törvényszék és  a Handó Tünde vezette Országos Bírósági Hivatal 19 épületét.
A munkára meghívásos pályázat útján kerestek jelentkezőket, és két céget hívtak meg. Az eredményhirdetésből azonban furcsa módon nem derül ki, hogy ki volt a másik megkeresett esélyes, és miért nem rá esett a választás – ahogy arról sincs információ, hogy a megbízás kisebb, 800 milliós részére találtak-e megfelelő pályázót. Az S-System Service  mindenesetre a pályázat keretében vállalta a bírósági épületek élőerős és fémdetektoros őrzését; emellett kamerarendszerrel figyelik majd a folyosókat, és biztosítják a rendkívüli események (például, kiemelt tárgyalások) védelmét is. 
A Kft. rendszerint jól szerepel az állami intézmények által kiírt több százmilliós tendereken: ők őrizték például a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Magyar Művészeti Akadémia épületeit, de szeretik őket a III. kerületben is, ahol 2014-ben rájuk bízták több iskola, valamint a békásmegyeri és a Kolosy téri piac felügyeletét.
A tavaly 164 főt foglalkoztató vállalkozás sikereit mutatja, hogy közel 4,9 milliárdos nettó árbevétellel és 405 millió forintos adózott eredménnyel zárta a 2018-as évet az Opten cégadatai szerint.

Az egyik tulajdonos Pintér közeléből érkezett

A cég arról is ismert, hogy tulajdonos benne Kántor Tibor, egykori hírszerző, aki korábban Pintér Sándor közvetlen munka- és üzlettársa volt. Kántor a 24.hu cikke szerint igazgatósági tagként vett részt Pintér egykori cégében, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-ben (CBSZ) – 2010-ben pedig (több mint két évre) vezérigazgató lett a Prostazia Zrt.-ben, aminek a későbbi belügyminiszter, vállalkozásaiból kiszállva eladta a CBSZ Zrt.-t.  Kántor emellett igazgatósági tagként volt jelen a Pajzs 07 Zrt.-ben is, ami 2010-ig szintén Pintér-érdekeltségnek számított. 
Szerző