Előfizetés

Ma szavaz a spanyol parlament az új kormányról

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.07.23. 09:30

Fotó: OSCAR DEL POZO / AFP
Pedro Sánchez hivatalban lévő miniszterelnök hétfőn a parlamentben vázolta fel programját.
Pártja, a szocialisták szerezték meg a legtöbb mandátumot a három hónappal ezelőtt megrendezett parlamenti választáson, ám messze nem szereztek abszolút többséget. Ezért Sáncheznek támogatókra van szüksége. A legkényelmesebb megoldás az lett volna számára, ha a centrista Ciudadanos igent mondott volna egy a szocialistákkal való együttműködésre, hiszen biztos többségre támaszkodva kormányozhatott volna, Albert Rivera pártelnök azonban nemet mondott a felkérésre. Sáncheznek ezért a baloldali radikális Podemosszal és regionális pártokkal kellett egyezkednie, méghozzá úgy, hogy kisebbségi kormányt alakítson. Ez a megoldás azonban nem tetszett Pablo Iglesiasnak, a Podemos vezetőjének. Végül hétvégén kompromisszum körvonalazódott: Iglesias nem kap tárcát, de a párt más politikusai igen. Sánchez kikötötte: a kül-, a bel-, az igazságügyi és a védelmi tárcát nem adja ki a kezéből. A minisztériumok elosztásáról az utolsó pillanatig vitáztak, így egyelőre kérdés, megkapja-e Sánchez a parlamentben a szükséges többséget. Adriana Lastra, a szocialisták főtitkára meggyőződését fejezte ki, hogy megszületik a megállapodás. A mai nap tehát döntő lesz Spanyolország jövője szempontjából. A nap folyamán az összes frakció kifejti véleményét a kabinetről, majd következik a szavazás, amelyen Sáncheznek a 350 tagú parlamentben 176 képviselő támogatására lenne szüksége. Szakértők szerint nem valószínű, hogy első körben megszerzi a szükséges többséget, így második szavazási fordulót rendeznek majd csütörtökön. Ha itt is kudarcot vallana Sánchez, megnő az előrehozott választások esélye. Ám még ez esetben sem biztos az idő előtti voksolás. Sánchez ugyanis még két hónapig próbálkozhat azzal, hogy megszerezze a szükséges többséget a törvényhozásban. Amennyiben ez nem sikerülne, novemberben újra urnákhoz járulhatnának az ország polgárai. Négy éven belül ez lenne a negyedik parlamenti választás.

Bizalmat szavazott a görög parlament az új kormányfőnek

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.23. 07:34

Fotó: YIANNIS PANAGOPOULOS / AFP
Kiriákosz Micotákisz kampányígéretéhez híven bejelentette az első, már idén életbe lépő adócsökkentéseket.
Bizalmat szavazott a görög parlament hétfőn este a július 7-én megválasztott Kiriákosz Micotákisz kormányfőnek, aki kampányígéretéhez híven bejelentette az első, már idén életbe lépő adócsökkentéseket. Az új konzervatív miniszterelnök 158 szavazattal 142 ellenében kapott bizalmat a 300 tagú parlamentben, amely mintegy három órát szentelt a választások után két nappal felesküdött új kormány programjának bemutatására és vitájára. A bizalmi szavazás eredménye a várakozásoknak megfelelően alakult, miután a Micotákisz vezette Új Demokrácia (ND) pártnak éppen 158 fős abszolút többsége van az új görög törvényhozásban. A voksolás előtt Micotákisz kijelentette: azt az optimista üzenetet kell sugározniuk, hogy végre megváltozhat valami ebben az országban. 
„A Görögország előtt álló legnagyobb kihívás az, hogy több gazdagságot állítson elő és azt igazságosan ossza el”

– tette hozzá. Az 51 éves miniszterelnök - akinek fő kampányígérete az adók csökkentése és más vállalkozásbarát reformok életbe léptetése volt - 
bejelentette, hogy a jövő héten megszavazzák az ingatlanadó átlagosan 22 százalékra csökkentését, amely már augusztustól hatályba léphet. Szeptembertől pedig 28-ról 24 százalékra csökkentik a társasági adót.

Újabb áramszünet volt Venezuelában – a kormány elektromágneses támadásra hivatkozik

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.23. 07:30
Korábbi felvétel!
Fotó: Humberto Matheus / Humberto Matheus/NurPhoto
A dél-amerikai ország eddigi legsúlyosabb áramkimaradása néhány hónapja kezdődött: ekkor öt napra szinte az egész ország sötétségbe borult.
Venezuela szinte egészében megszakadt az áramszolgáltatás hétfőn, azt az aggodalmat keltve, hogy megismétlődhet az országot márciusban sújtó hosszú áramszünet-sorozat. Nicolás Maduro elnök szocialista kormánya - ahogy korábban is - az ország vízi erőműveit ért „elektromágneses támadással” magyarázta a történteket. Az áramkimaradás helyi idő szerint délután négy órakor kezdődött, azonnali 
fennakadásokat okozva a főváros, Caracas közlekedésében, miután a legnagyobb csúcsforgalom idején a metróhálózat is leállt.

Az internet aktivitását figyelő Netblocks csoport adatai szerint Venezuela döntő részében elérhetetlenné vált az internetes hálózat. A közösségi médiára feltett beszámolók alapján az ország 24 szövetségi államából 19-ben nincs áramellátás. A máskor 24 órás, non-stop műsort sugárzó állami televízió adása is szünetel, ezért a lakosság nem tudja, mire számítson. 
Jorge Rodriguez tájékoztatási miniszter közösségi médiában megjelent közleménye szerint az országos áramszünetet egy „elektromágneses támadás"”okozta

és a hatóságok nagy erőkkel dolgoznak a szolgáltatás mielőbbi helyreállításán. Rodriguez nyugalomra intett, s azt mondta, hogy életbe léptették az ilyenkor szükséges intézkedési terveket, hogy az egészségügyi intézmények ne maradjanak áram nélkül. Mozgósították a biztonsági erőket is az emeberk biztonságának garantálására - tette hozzá.  
Venezuela eddigi legsúlyosabb áramkimaradása néhány hónapja, március 7-én kezdődött: öt napra szinte az egész ország sötétségbe borult,

részlegesen bezártak az iskolák és az állami intézmények, és később is előfordultak áramszünetek, fennakadásokat okozva a vízszolgáltatásban, a közlekedésben, a kommunikációs hálózatokban. Maduro kormánya akkor azt közölte, hogy "elektromágneses támadás" érte az ország energiaellátásnak 80 százalékát biztosító Guri vízi erőművet és a szabotázsakcióért a venezuelai vezetéssel ellenséges Egyesült Államokat tette felelőssé. A dél-amerikai országot azonban évek óta súlyos politikai és gazdasági válság sújtja, amely egyebek között a hiperinflációban, az élelmiszerellátás és a közszükségleti cikkek hiányában, továbbá a szükséges beruházások és karbantartások nélkül leromló közműszolgáltatásokban nyilvánul meg. Az elhúzódó válság miatt az elmúlt években több mint 4 millió venezuelai hagyta el az országot.