Nem is görög a kedvelt nyári gyümölcs

Publikálás dátuma
2019.07.22. 15:15

Fotó: Daisuke Uragami/Yomiuri / The Yomiuri Shimbun / AFP
Kopogtatás helyett ütögetéssel állapítható meg, melyik görögdinnyét érdemes megvenni. A népszerű gyümölcs magas víz- és vitamintartalma miatt egészséges hűsítő csemege.
A görögdinnye nem Görögországból, hanem vélhetően Afrikából származik. A legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt Egyiptomban történt. A 10. században már termesztették Kínában, amely a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője ma is. A 13. században mór hódítók hozták Európába.
A termés alakja lehet gömb, tojásdad, de hengeres is. Egy példány 2–15 kilót is nyomhat. Az 1–2 centi vastag héja lehet fehéres, világoszöld, középzöld, kékes- vagy feketészöld, felülete sima vagy enyhén barázdált, a rajzolata pedig csíkos vagy márványos. A gyümölcshús is változatos: fehér, sárga, citromsárga, sötétebb sárga, világos rózsaszínű, rózsaszínű, piros vagy vérvörös is lehet.

Vízidinnye

A görögdinnyét angol nyelvterületeken magas víztartalmára utalva vízi dinnyének, watermelonnak hívják.

Hűsít

A görögdinnyét a könnyű emészthetősége kedvelt nyári gyümölccsé teszi. Rosttartalma segíti a vastagbél működését, javítja a közérzetet. Hozzájárul a testhőmérséklet és a vérnyomás csökkentéséhez, de segít kitakarítani a káros anyagokat, és a bőrnek is jót tesz. Magas víztartalma jól jön, amikor pótolni kell az izzadással elvesztett folyadékot, vitaminokat és ásványi anyagokat. Természetes vízhajtó hatása miatt jót tesz a vese egészségének, serkenti a működését, csökkenti a vérben található húgysav mennyiségét, megakadályozza a vesekövek kialakulásának esélyét is. Mivel a dinnyefogyasztás fokozott vizeletürítéssel jár, annak is érdemes sokat ennie, aki húgyúti fertőzésekre, gyulladásokra hajlamos. A görögdinnye a magas béta-karotin tartalmának köszönhetően a szemet is védi. 
Mivel sok benne a kálium és a magnézium, hatékony a vérerek egészségének, rugalmasságának megőrzésében, sokat tesz az érszűkület megelőzéséért is. A görögdinnyében van C-vitamin, kalcium, magnézium, kálium is, tartalmaz A-, B1-, B3- és B6-vitamint, valamint sokféle karotinoidot – likopint -, amelyek erősítik az érfalakat, és megakadályozzák a vérrögök kialakulását.

Örök kérdés: maggal vagy nélküle?

Bár a legtöbben kidobják a görögdinnye magját, kutatások szerint a megtisztított és megszárított dinnyemag kifejezetten jót tesz a szervezetnek. A benne található proteinek, vitaminok, ásványi anyagok segítenek a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben, javítják a kognitív képességeket és a memóriát. 

Hogyan válasszunk érettet?

Mivel a görögdinnyét a biológiai érettség állapotában fogyasztjuk, azaz nem utóérő, nem mindegy, hogy milyet viszünk haza. Szakértők szerint minél kerekebb, annál jobb. A nagyon világos vagy fehér színű folt nem jó jel, azt jelenti, a gyümölcs még nem elég érett, a sárgás szín az optimális. A Nébih összeállításából kiderül, hogy a termelők a dinnyetáblán több helyről vett minták megkóstolása alapján döntik el a betakarítás időpontját, vagyis azt, hogy érett-e már a dinnye. Vásárláskor ízminta nélkül is eldönthető, megfelelő dinnyét választottunk-e. Árulkodó lehet a dinnye kocsánya, hiszen az érett gyümölcsnek már nincs szüksége az anyanövényre, ezért a kocsány száradni, barnulni kezd. Az erős, friss, zöld kocsányú dinnye valószínűleg még nem érte el a teljes érettséget.
A csíkos héjú fajtáknál érdemes a színre is figyelni, a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín az érett állapotot jelzi. Kopogtatás helyet jobb, ha nyitott tenyérrel megütögetjük, de az ekkor hallott kongó hang is sokszor csupán arra utal, hogy a dinnye belseje nincs megszakadva, magas a víztartalma. Ez leginkább a szezon végén érdekes, amikor már arra is ügyelni kell, hogy ne legyen túlérett, belül löttyedt a gyümölcs.
Szerző
Témák
görögdinnye
Frissítve: 2019.07.22. 15:19

Mikor „jobb” megműttetni magunkat?

Publikálás dátuma
2019.07.20. 14:14

Fotó: ROMAIN LAFABREGUE / AFP
Bár nyáron gyorsabban gyógyulnak a sebek, a sebészeti beavatkozások egy részét, ha lehet, ajánlott inkább őszre vagy télre halasztani.
Ha nem tudjuk vagy akarjuk elhalasztani a műtétet, néhány dologra oda kell figyelni – mondta Sipos Péter, a Duna Medical Center sebész szakorvosa. A nagy meleg megviseli a szervezetet, a fokozott izzadás miatt jobban oda kell figyelni a friss sebekre. Az UV-fényhatás fokozhatja a hegképződést, ami időnként, főleg gyulladás esetén akár bőrelszíneződéssel is járhat. Nyáron végzett operáció után azzal is számolni kell, hogy visszeresség, vénás pangás esetén ez fokozódhat, ami erősebb vérzést is okozhat. 
Állatkísérletek igazolták, hogy nyáron a sebek gyorsabban gyógyulnak, ami részben az immunrendszer állapotával, a több mozgással és az emelkedett D3-vitaminszinttel hozható összefüggésbe. Ugyanakkor Sipos Péter figyelmeztetett, hogy az extrém meleg és folyadékhiány lassítja a folyamatot. Ráadásul a melegben a baktériumok gyorsabban szaporodnak, ezért a nagy sebfelszínnel járó műtéteknél gyakoribbak a fertőzések.
A plasztikai és hasfali sérv műtéteket követően javasolt a kompressziós ruha vagy a haskötő viselése, amelyek melegben több kellemetlenséget okozhatnak, de nem kifejezetten kényelmes a visszérműtétet követő kompressziós harisnya viselése sem.
A hegeket nyáron is ugyanúgy kell kezelni, mint máskor, de figyelni kell, hogy a fokozott izzadás miatt előbb alakulhat ki ragtapasz allergia vagy irritáció. Ennek elkerülésére ajánlott jó minőségű, légáteresztő változatot használni. A szakorvos felhívta a figyelmet a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztására és a seb rendszeres fertőtlenítésére, tisztán tartására és átkötésére is.
Szerző
Témák
műtét

Másodszor választják meg a legjobb magyar street food helyet

Publikálás dátuma
2019.07.19. 21:01

Fotó: Hungarian Street Food Awards
A győztes az európai döntőben, Malmőben képviselheti Magyarországot. Nevezni július 30-ig lehet, az eredményhirdetés szeptember 21-én lesz.
Tavaly szervezték meg először, most elindult a jelentkezés a második Hungarian Street Food Awards-ra, amelynek keretében a legjobb hazai street food, azaz utcai étkezőhelyeket értékeli a szakmai zsűri és a közönség. A legjobbakat 8 kategóriában választják ki, az összetett első helyezett Malmőben képviselheti Magyarországot a szeptember végén rendezett európai döntőben. 
2017-ben nemzetközi újságírók, séfek és rendezvényesek hívták életre az év legnagyobb és legnívósabb európai street food versenyét, az European Street Food Awards-ot, amelyen tavaly már 15 ország képviseltette magát, és első alkalommal Magyarország is ott volt a résztvevők között. A Karaván és a Magyar Street Food Egyesület idén is megszervezi a Hungarian Street Food Awards-ot, hogy a szakmai zsűri és a közönség döntsön a legjobb street food helyekről. 
A szakmai zsűri új tagja lesz Járai Márk, idén is zsűrizik Bánlaki D. Stella, a Forbes gasztro rovatának vezetője és Papp Regina, a WeLoveBudapest főszerkesztője. A szervezők részéről Vad-Horváth Zoltán, a Street Food Egyesület elnöke vesz részt az értékelésben, aki azt mondta, a tavalyi több mint negyven jelentkező között kevésbé ismert helyek is voltak. A közlemény szerint a szervezők idén azt várják, hogy még többen megmérettetik magukat.
Az európai verseny alapítóinak célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a street food is lehet minőségi, a Hungarian Street Food Awards szervezői is hisznek abban, hogy a megmérettetés segít a minőségi helyszínek megtalálásában és a piac tisztításában. 
„Ez az egyik legdinamikusabban fejlődő szegmense a vendéglátásnak, a mennyiségi bővülés mellett a minőségi javulás is egyre inkább megmutatkozik. Egyre több az igazán jót és jól kínáló hely. Izgatottan várjuk, hogy a tavalyihoz képest milyen változások lesznek, arra számítok, hogy lesz néhány pozitív meglepetés”

– mondta Almási Gábor, Hungarian Street Food Awards egyik alapítója, a Karaván ötletgazdája és társtulajdonosa.

A nagyszabású megmérettetésre bármilyen hazai street food hely jelentkezhet, július végéig. Nyolc kategóriába: vegán, húsimádó, pizza, hamburger, nemzetközi, magyaros és édes lehet nevezni. Tavaly még csak különdíjat kapott a legszebb food truck, idén viszont már erre is lehet pályázni. Egy jelentkező akár több kategóriában is megmérettetheti magát. A sorrend a közönség szavazatai és a szakmai zsűri tesztelése és véleménye alapján alakul ki, így derül ki, hogy ki lesz az összetett győztes, aki szeptember végén Malmőben, az európai versenyen képviselheti hazánkat. Idén a szervezők több időt hagynak a közönségszavazásra, így lesz idő kipróbálni a helyeket. Az eredményhirdetés szeptember 21-én az Andrássy úti Nemzetközi Street Food Fesztiválon lesz.
Szerző
Témák
street food