Előfizetés

Csökkenésbe fordulnak az üzemanyagárak

M. I.
Publikálás dátuma
2019.07.22. 15:28

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Szerdától majdnem ugyanannyival csökkennek az üzemanyagárak, mint amennyivel a múlt héten emelkedtek.
A benzin 6, a gázolaj pedig 4 forinttal lesz olcsóbb. Ennek megfelelően előbbiért 392, utóbbiért 397 forintot kérhetnek a kutaknál literenként. A lépés fordulatot jelent: a benzin június vége óta 22, a gázolaj 14 forinttal drágult, egyaránt több, egymás utáni lépésben. Az ok a nemzetközi olajár esése. Az Európában irányadó, Brent típusú nyersanyag hordónkénti ára a július 11-i, legközelebbi, 68 dolláros csúcspont óta a múlt hét végéig 62 dollárra, vagyis közel tíz százalékkal esett. A piacot most elsősorban a különböző az olajtankerek Perzsa-öbölbeli hányattatásai tartják lázban.

Magyarországon nőttek a leggyorsabban az ingatlanárak az unióban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.22. 13:27

Fotó: Népszava
Hazánkban 12,5 év átlagbérből vásárolható egy lakás.
Ismét Magyarországon nőttek a leggyorsabban az ingatlanárak az Európai Unióban 2019 első negyedévében – írja az Eurostat adatai alapján a novekedes.hu.   Az ingatlanárak nagyobb mértékben emelkedtek az elmúlt években a béreknél, ezért hazánkban már több mint 12 évet kell dolgozni ahhoz, hogy egy átlagos fizetésből megvásárolhassunk egy átlagos lakóingatlant. Ez európai összevetésben viszonylag hosszú időnek számít.  Az adatok szerint Magyarországon az árak 11,3 százalékkal nőttek. A második a listán Csehország (9,4 százalék), majd Portugália (9,2 százalék) és Szlovénia (8,4 százalék) következik. A portál kérdésére Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: 2015 és 2018 között 32 százalékkal emelkedtek a magyarországi lakásárak, az EU-s országok közül ez kiemelkedő érték. A dobogón Írország és Csehország szerepel 31, illetve 30 százalékos drágulással, majd Lettország következik 29 százalékkal. A hazai ingatlanpiaci szárnyalás azonban összhangban van azzal, hogy Magyarországon a 2015-ös szinthez képest 29 százalékos béremelkedés ment végbe, és az egy főre jutó GDP is majdnem 20 százalékkal gyarapodott. Egy ilyen mértékű GDP növekedés és béremelkedés az egész Európai Unióban kimagasló – tette hozzá.

Több mint 200 millióért szólt Orbán a nagyszínpadon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.22. 11:50

Fotó: Facebook/30 éve szabadon
A szerződés összege 207,5 millió forint.
Alaposan megkopasztja a Sziget Zrt. a Terror Házát: a teljes tavalyi reklámbevételük hetedét kérték el Orbán Viktor rendszerváltó beszédének néhány másodperces bejátszásaiért – írja a G7.hu. Korábban komoly visszhangot kapott, hogy a Volt és Balaton Sound fesztiválon Orbán Viktor 1989-es, Nagy Imre újratemetésén elhangzott beszédeit játszották be nagyszínpadi kivetítőkről. A portál most azt írja: a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTKK), a Terror Házát működtető állami közalapítvány vállalkozási szerződés keretében működik együtt a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt.-vel,
a szerződés összege pedig 207,5 millió forint.