Megtaláltak egy 50 éve elsüllyedt francia tengeralattjárót

Publikálás dátuma
2019.07.23. 10:16

Fotó: SEBASTIEN CHENAL / AFP
Korábban hiába keresték a 1968 januárjában a dél-franciaországi Toulon partjai közelében eltűnt Minerve-et, amelynek fedélzetén 52-en voltak.
Egy kutatócsapat megtalálta az 1968-ban eltűnt Minerve tengeralattjárót – jelentette be a francia védelmi miniszter hétfőn a Twitteren. A Minerve fedélzetén 52-en dolgoztak, amikor 1968 januárjában a dél-franciaországi Toulon partjai közelében nyoma veszett. A korábbi keresési kísérletek nem jártak sikerrel – írta a BBC hírportálja. Florence Parly védelmi miniszter márciusban jelentette be, hogy a gyászoló családok kérésére ismét kutatni kezdenek.
„Most találtuk meg a Minerve-t. Siker ez, megkönnyebbülés és technológiai bravúr. A családokra gondolok, akik nagyon régóta várnak erre a pillanatra”

– írta a Twitteren.

Az új kutatócsapat ismét elemezte az eltűnésről szóló információkat, köztük az árapály adatait is. A felfedezést az Ocean Infinity amerikai magáncég hajója tette – mondta el egy francia tengerésztiszt az AFP francia hírügynökségnek. A tengeralattjárót Toulontól 45 kilométerre, 2370 méteres mélységben találták meg.
Az, hogy mi okozta a balesetet, sosem derült ki. Az 1960-as években számos katonai tengeralattjáróval történt halálos katasztrófa világszerte.
Szerző

Másodszorra sikeresen Föld körüli pályára állították az indiai holdszondát

Publikálás dátuma
2019.07.22. 12:58

Fotó: ARUN SANKAR / AFP
Egy héttel indításának elhalasztása után, hétfőn sikeresen pályára állították a Csandraján-2 (Chandrayaan-2) indiai űrszondát fedélzetén egy Holdon landoló modullal – jelentette be az Indiai Űrkutatási Szervezet.
A hordozórakéta közép-európai idő szerint 11 óra 13 perckor indult a dél-indiai Madrásztól 80 kilométerre északra fekvő Szriharikóta űrközpontból.
A csandraján szanszkrit nyelven holdjárművet jelent, az lesz a feladata, hogy szeptembertől a Hold déli sarkán landolva a víz nyomai után kutasson, amelynek jelenlétét az előző indiai Hold-misszió, a Csandraján-1 már megerősítette.
A Csanraján-2 fellövését egy héttel ezelőtt elhalasztották technikai probléma miatt.
Szerző
Témák
holdszonda India

Világító folyadékot termelő zsebcápafajt fedeztek fel

Publikálás dátuma
2019.07.22. 11:26
Mark Doosey, Tulane University/ Jesse Wicker NOAA/NMFS Miami Laboratory
Az óceán mélyén élő zsebcápa egy új faját azonosították amerikai kutatók.
A 2010-ben a Mexikói-öböl keleti részén begyűjtött hím példány mindössze 15 centiméter hosszú, és öt alapvető tulajdonságban különbözik az eddig talált egyetlen másik zsebcápafajtól. A régebbi példányt 1979-ben a Csendes-óceán keleti részén találták, és jelenleg a szentpétervári Állattani Múzeumban látható.
Mindkét eddig talált példánynak mindkét oldalán a kopoltyúja közelében apró zsebnyílása van, amely világító folyadékot állít elő, hogy a tudósok szerint ezzel vonzza magához a zsákmányt. Az új fajnak azonban kevesebb a csigolyája és számos fénytermelő sejt – fotofóra – borítja a testét. 
„Csupán egyetlen zsebcápapéldányt találtunk eddig a Mexikói-öbölben, az pedig egy új faj, ami jól jelzi, hogy milyen keveset is tudunk az öbölről, különösen a mélyvizeiről, és hány eddig ismeretlen új faj várhat felfedezésre”

– fogalmazott Henry Bart, a louisianai Tulane Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Mark Grace, a tanulmány szerzője, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) Tengerhalászati Szolgálatának Mississippi Laboratóriumából kiemelte, hogy az eddig talált két zsebcápapéldány „két különböző fajhoz tartozik, más óceánban élnek, továbbá mindkettő rendkívül ritka”.
A kutatók tanulmánya az állattani osztályozással foglalkozó Zootaxa tudományos folyóiratban jelent meg.
Szerző
Témák
cápa