Népszerűbb az EFOTT a Szigetnél

Publikálás dátuma
2019.07.25. 17:57

Fotó: Markoszov Szergej
A hazai fiatalok továbbra is fesztiváloznának, ám a gigafesztiválokkal szemben nő a kisebb rendezvények népszerűsége.
A magyar fiatalok az EFOTT-on buliznának leginkább a hazai fesztiválok közül, megelőzve a Szigetet és a Balaton Soundot is - derül ki a K&H kutatásából. A bank idén is felmérte a 19-29 éves korúak fesztiválozási szokásait. Míg az EFOTT a fiatalok 14 százalékának keltette fel az érdeklődését, a fővárosi Sziget Fesztivált csak a megkérdezettek 11 százaléka tervezi meglátogatni. A felmérésen részt vevők körében a Strand Fesztivál is népszerűbbnek bizonyult a Szigetnél. Az ilyen típusú eseményekre egyébként hatalmas az igény: a kutatásban szereplő fiatalok majdnem 40 százaléka tervez eltölteni legalább egy-két napot valamely könnyűzenei rendezvényen. Legfőképp a diákok mutatnak érdeklődést: körükben 65 százalék a kedvező választ adók aránya. A programok nem olcsók. A megkérdezettek számára átlag 10 ezer forint a napi összköltség. Italra és ételre napi kiadásaik 34, illetve 33 százalékát költik. Az árak az ilyen eseményeken hírhedten magasak. Erre vezethető vissza az is, hogy a megkérdezetteknek csupán 39 százaléka étkezik a rendezvény területén belül. A fiatalok alapvetően ugyan saját jövedelmükből gazdálkodnak, ám emellett 65 százalékuk szüleitől, rokonaitól is kér pénzt a szórakozásra - közli a K&H.

Továbbra is mínusz 0,4 százalékos az euró alapkamata

Publikálás dátuma
2019.07.25. 14:56

Fotó: Shutterstock
Nem változtatott az euró mínusz 0,4 százalékos irányadó kamatán az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén.
Ez a döntése, valamint az amerikai jegybank jövő héten várható kamatcsökkentése segíti a Magyar Nemzeti Bankot abban, hogy fenntartsa a jelenlegi ultra laza monetáris feltételeket, amely a lakossági hitelkamatokat is alacsonyan tartja - tudta meg lapunk Németh Dávidtól. A K&H Bank vezető elemzője emlékeztetett arra, hogy ha a forint tartósan erősebbé válik, akkor még lazíthat is egy kicsit a magyar jegybank. (Vagyis tovább csökkentheti a 0,9 százalékos alakkamatát.) Ez nem csak a betéti, de a hitelkamatok mérséklésére is kihathat. Ugyanakkor az EKB szeptembertől lépéseket tesz a gazdaság felpörgetése érdekében. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen változtatások lesznek. Szóba jöhet a kamatcsökkentés - mínusz 0,5 százalékra, a pénzpumpa beindítása, azaz az eszközvásárlási program felélesztése. Emellett az EKB átalakíthatja a jegybanki betéti kamatok rendszerét is. Németh Dávid elmondta: A magyar jegybank az idén nagyon minimális szigorításokról döntött, ám ezeket a nemzetközi monetáris lazítások miatt várhatóan nem fogja visszavenni. Abban az esetben azonban elképzelhetőnek tartunk egy lazítást az MNB-től, ha a forint tartósan tud erősödni és ezzel az euró árfolyama stabilan 320 forint alá kerülne - fogalmazott a szakértő. Nem változtatott az euró mínusz 0,4 százalékos irányadó kamatán az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa csütörtöki ülésén. Ez a döntése, valamint az amerikai jegybank jövő héten várható kamatcsökkentése segíti a Magyar Nemzeti Bankot abban, hogy fenntartsa a jelenlegi ultra laza monetáris feltételeket, amely a lakossági hitelkamatokat is alacsonyan tartja - tudta meg lapunk Németh Dávidtól. A K&H Bank vezető elemzője emlékeztetett arra, hogy ha a forint tartósan erősebbé válik, akkor még lazíthat is egy kicsit a magyar jegybank. (Vagyis tovább csökkentheti a 0,9 százalékos alakkamatát.) Ez nem csak a betéti, de a hitelkamatok mérséklésére is kihathat. Ugyanakkor az EKB szeptembertől lépéseket tesz a gazdaság felpörgetése érdekében. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen változtatások lesznek. Szóba jöhet a kamatcsökkentés - mínusz 0,5 százalékra, a pénzpumpa beindítása, azaz az eszközvásárlási program felélesztése. Emellett az EKB átalakíthatja a jegybanki betéti kamatok rendszerét is. Németh Dávid elmondta: A magyar jegybank az idén nagyon minimális szigorításokról döntött, ám ezeket a nemzetközi monetáris lazítások miatt várhatóan nem fogja visszavenni. Abban az esetben azonban elképzelhetőnek tartunk egy lazítást az MNB-től, ha a forint tartósan tud erősödni és ezzel az euró árfolyama stabilan 320 forint alá kerülne - fogalmazott a szakértő.  
Szerző
Témák
euró EKB alapkamat
Frissítve: 2019.07.25. 17:17

Csak egy átlagos csütörtök: 11 milliárdos informatikai megbízást kaptak Mészárosék

Publikálás dátuma
2019.07.25. 09:36
illusztráció
Fotó: Kálmándy Ferenc / MTI
Tovább hízik a kisgömböc, a 4iG és az általa nemrég megvett T-Systems gyárthatja le a MÁV és a Volán e-jegyrendszerét is.
Míg más még a kávéját kortyolgatja, vagy próbál nem elkésni a munkahelyéről, a nemzet gázszerelője egy újabb gigatendernek örülhet: A Mészáros-érdekeltségnek számító 4iG Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde oldalán jelentette be, hogy a T-Systems Magyarországgal konzorciumban (amit  július 9-én vásároltak fel) ők nyerték meg a Közlekedéstudományi Intézet pályázatát, így ők szállíthatják be az egységes jegyértékesítési rendszerhez szükséges eszközöket, szoftvereket és szolgáltatásokat – mindezt nettó 11, 1 milliárd forintért.
A bejelentést kiszúró Index szerint a vállalkozó tulajdonképpen a MÁV és a Volán közös e-jegyrendszerét alakíthatja ki. A 4iG Nyrt. éppen két nappal ezelőtt futott be az állami vasúttársaság egy másik tenderén, aminek keretében három éven keresztül, 900 millió forintért üzemeltetik és tarják karban a mávos vagyonvédelmi rendszereket.
A Mészáros-közeli céghez már megalapítása óta ömlenek az állami megbízások és források, de júliusban ehhez képest is kitettek magukért. A T-Systems megvásárlása már magában országos jelentőségű (ha nem is váratlan) bejelentésnek számított, ámaz 4iG emellett:
  • alvállalkozóként beszállt a BKK informatikai fejlesztésébe, amivel csak az első 5 évben 19 milliárd forintot kereshet
  • 1,9 milliárdos megbízást nyert el a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal távoktatási licenc-pályázatán
  • Rájuk bízták a már említett mávos vagyonvédelmi munkát is, nettó 900 millióért
A felsorolás pedig talán nem is teljes, hiszen még hat nap van hátra a hónap végéig. A 4iG elképesztő sikersorozatáról írt cikkeinket itt olvashatják el.
Szerző
Frissítve: 2019.07.25. 10:09