autóipar;munkavállalók;elbocsátások;

2019-07-27 08:59:04

Vasas Szakszervezet: ezrével kerülnek utcára a munkavállalók, az autóipar sem kivétel

Elsősorban a kölcsönzött munkaerőtől válnak, és az elbocsátott munkások közül csak a szakképzetteknek nyújt esélyt a sokat hangoztatott munkaerőhiány.

Tömeges elbocsátásokat tapasztaltak a feldolgozóiparban, elsősorban a kölcsönzött munkavállalók vesztik el sorban az állásukat – mondta a Klubrádióban a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, László Zoltán. Rendkívül nagy változás zajlik a hazai feldogozóiparban, a cégek rendelésállománya nagyon nagy mértékben csökkent, ezután pörögtek fel a kirúgások.

- nyilatkozta a szakszervezeti vezető. Csak a Vasas Szakszervezeti Szövetség által lefedett munkahelyeken egyetlen nap alatt, az ország több pontján április 30-ról május 1-re kétezer kölcsönzött dolgozónak szűnt meg az állása.

A másik jelenség, hogy a határozott idejű szerződéseket a feldolgozóiparban jellemzően nem hosszabbítják meg, és nem töltik fel a fluktuáció miatt megüresedett állásokat, illetve létszámstopot rendelnek el a vállalkozások.

Az utcára tett munkások közül csak a szakképzetteknek nyújt esélyt a más területen jellemző munkaerőhiány. A Vasasnál a következő hat-nyolc hónapban nem számítanak javulásra, inkább további elbocsátásokra. A bizonytalanság okai közé tartozik az új technológiai fejlesztések hiánya. Például az autóiparban a hagyományos belsőégésű motorok hajtásláncának kiváltására még nincs meg az új kiforrott fejlesztés, ami a dömpingszerű gyártáshoz kellene.