Karácsony: A fáradás jeleit mutatta Orbán tusványosi eszmefuttatása

Publikálás dátuma
2019.07.27. 16:00

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Orbán azon erőlködött, hogy megtöltse „tartalommal” az illiberális állam fogalmát. Pedig már megtette – vélekedett az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje.
Orbán Viktor évi rendes tusványosi eszmefuttatása idén a fáradás jeleit mutatta, unalomig ismert panelekből összerakott beszéd volt – írja Karácsony Gergely a Facebook-oldalán. A Párbeszéd társelnöke szerint egy nagy igazságot azért mondott a miniszterelnök: kormányzásának nagyján túl van már. „Nekünk az a dolgunk, hogy mi is túl legyünk rajta, ehhez jó, ha tisztázunk négy dolgot” – tette hozzá. Ezt Karácsony pontokba szedte. Úgy fogalmazott:
  • A harc, már megint ez a militáns retorika, most éppen tizenöt éves újabb háborúskodást vizionált Orbán. Mi viszont tudjuk, mert megtanultuk a magyar történelemből, hogy mifelénk a harc mivel jár. Önzéssel, áldozatokkal, rombolással – ezt okozza az állandó orbáni harcoskodás is. Önzést, vagyis a kiváltságos kevesek gazdasági-hatalmi érdekeinek kiszolgálását a többséggel szemben. Tiborcz és Mészáros – ez a két név elmond mindent erről. Aki az áldozatokra kíváncsi, elég, ha csak az elmúlt napok híreit böngészi: a méltatlanul alacsony bérükkel fotózkodó pedagógusok, ápolók, a sorszámhoz is sorszámot húzni kénytelen rákbetegek vagy a kilakoltatottak, akiknek száma az elmúlt napokban is egyre nőtt. A rombolás pedig itt zajlik a szemünk előtt, Budapesten például, ahol fák, közterek esnek áldozatul az oligarchák mindent betonba öntő építkezéseinek. Magyarországnak és Budapestnek nem újabb 15 év harcra van szüksége, hanem az önzés helyett együttműködésre, a rombolás helyett építkezésre, tisztességes fizetésre, jó egészségügyi ellátásra, élhető országra és településekre.
  • Orbán azon erőlködött, hogy megtöltse „tartalommal” az illiberális állam fogalmát. Pedig már megtette. Azzal, hogy szétverte a liberális demokrácia értékeit, úgy is mint jogállam, jog- és esélyegyenlőség, független igazságszolgáltatás, tisztességes választás, sorolhatnánk. Nem kell hát erőlködni a definíciókkal, itt van helyette az életünk.
  • Orbán „keresztény szabadságról” beszélt. Én nem hiszek a jelzőkkel ellátott szabadságban, legyenek bármily fennköltek, én a jelző nélküli szabadságban hiszek meggyőződéssel. Mert a jelzőkből előbb-utóbb korlátozás és kirekesztés lesz, de a szabadság nem lehet keveseké, csakis mindenkié. Pont ezt tekintem az októberi önkormányzati választások egyik legfontosabb tétjének.
  • Orbán beszédének legfontosabb része az, ami nem hangzott el. Ez mond el róla sokat. A magyar miniszterelnöknek egyetlen megveszekedett szava sem volt például a mindannyiunkat fenyegető legnagyobb veszélyről, arról, amiről az egész világ beszél már: a klímaváltozásról. Pedig a klímaváltozás, a hőhullámok, a légszennyezettség már emberéleteket követel Magyarországon, Budapesten is. Orbán tehát vagy nem érti a világot, vagy nem akarja érteni, mert azzal sértené saját maga és kegyeltjeinek gazdasági érdekeit. Nekünk az a dolgunk, hogy ha kell, akkor a kormánnyal szemben, de vállaljuk: a pillanatnyi hatalmi érdekek elébe a jövőért viselt felelősséget helyezzük.
Karácsony kiemelte: alig több mint 70 nap múlva az emberek véleményt mondhatnak majd, hogy a megfáradt tusványosi harcoskodást és annak képviselőit vagy egy új, lendületes, szabad és tisztességes Magyarországot szeretnének-e. „Biztos vagyok benne: Budapest a lejárt és unalmas szlogenek helyett a szabadságot és a változást választja majd” – tette hozzá.
Szerző

Reagált az ellenzék – Orbán megpróbálta megmagyarázni, miért épített ki „egy erőszakos, tolvaj maffiaállamot”

Publikálás dátuma
2019.07.27. 13:21

Fotó: Draskovics Ádám
Ujhelyi István szerint a miniszterelnök zavaros indoklása nem tudta elfedni a nemzet érdekeinek piszkos pénzekért történő kiárusítását. Jakab Péter közölte: Orbán Európában belerúgott a saját szövetségeseibe is, csak azért, hogy itthon szabadságharcost játszhasson. Gréczy Zsolt pedig úgy véli, a kormányfő vagy hazudik, vagy nem érti a világot.
„Orbán megpróbálta megmagyarázni, miért épített maffiaállamot” – így reagált Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi kijelentéseire. „Semmi más nem történt Tusnádfürdőn, minthogy Orbán Viktor – a Liberális Internacionálé korábbi alelnöke – megpróbálta megindokolni, hogy miért épített ki az elmúlt években egy erőszakos, tolvaj maffiaállamot Magyarországon. Nem sikerült neki” – írta, hozzátéve: a miniszterelnök zavaros ideológiai magyarázata nem tudta elfedni családja és baráti köre elképesztő meggazdagodását, a hazai egészségügy életveszélyes állapotát, az oktatási rendszer tudatos leépítését, a nemzet érdekeinek piszkos pénzekért történő kiárusítását. „Orbán Viktor világos harcot hirdetett az MSZP által képviselt szociális Európával szemben, vállaltan semmibe véve ezzel a dolgozó magyar emberek hétköznapi problémáit és személyes fizikai, valamint anyagi biztonságát” – fogalmazott.

„A magyarokat elszigetelte Európában, és hátba is szúrta”

Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője közleményében azt írta: a miniszterelnök elmúlt 9 évét tökéletesen jellemzi az, hogy szerinte az egyik kezében kőműveskanál volt, a másikban meg kard. „A baj az, hogy mindkettőt a nemzet ellen fordította: a magyarokat elszigetelte Európában, és hátba is szúrta. Európában belerúgott a saját szövetségeseibe is, csak azért, hogy itthon szabadságharcost játszhasson, közben visszavezette Magyarországot az oroszok ölelésébe, ahonnan 30 éve szabadulni akartunk” – hangsúlyozta.  Szerinte Orbán a magyarokat az Unió egyik legszegényebb nemzetévé tette, béremelés helyett pedig most már százezres nagyságrendben telepít be gazdasági bevándorlókat az elüldözött magyarok helyére. Azok a honfitársaink pedig, akik itt maradnak, jó eséllyel a szétvert egészségügy áldozatai lesznek, ahol évente 24 ezer ember hal meg a nem megfelelő ellátás miatt. „Orbán Viktor szó szerint a nemzet mészárosa lett. Strómanok ura, akit csak a saját hatalmi tébolya érdekel, és ennek oltárán kész feláldozni Magyarországot is. Ideje, hogy az őszi önkormányzati választáson Magyarország is beáldozza végre a Fideszt, különben 15 év múlva Magyarország nem az Európai Unió része lesz, hanem orosz gyarmat, egy Orbán nevű orosz helytartóval” – fogalmazott.

„Szabadság vagy Orbán?”

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) frakciószóvivője sajtótájékoztatóján azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök vagy hazudik, vagy nem érti a világot, amikor azt állítja, hogy az vagy keresztény, vagy liberális. Gréczy az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy Orbán Viktor vélekedésével ellentétben „az egyéni szabadság és a nemzet megmaradása, Európa megerősítése” nem állnak szemben egymással. Liberális demokráciát működtetni annyit jelent, elfogadom, hogy bárki dönthet a saját sorsáról, szokásairól, érzéseiről, meggyőződéséről, hitéről. A liberális jogállam tiszteli és erősíti a nemzetek összetartozását, nem lebontani, hanem erősíteni kívánja a nemzetek közös Európáját – mondta az ellenzéki politikus. Gréczy Zsolt szerint Orbán Viktor évtizedes harca a saját maga által kreált ellenségeivel nem szól másról, minthogy az állandó fenyegetettség érzését keltse a magyarokban, hogy diktatórikus hatalmát kiteljesítse. „Szabadság vagy Orbán?”; „Európa vagy Orbán?”, még inkább ezek a kérdések a kormányfő szombati beszéde után – mondta Gréczy, aki szerint kérdés az is, hogy felszabadult, magabiztos nemzet lesz-e a magyar, vagy egy reszkető és állandó félelemtől elgyötört közösség. Kijelentette: Orbán Viktor és a DK a világ minden lényeges kérdésében szemben áll egymással, mert a „történelem két teljesen eltérő útján” járnak. A DK az erős, szabad, egységes Európát kínálja, amelyben szabadon lehet élni – mondta Gréczy Zsolt.

„A veszélyt Orbán Viktor és politikája hozta ránk”

A Magyar Liberális Párt a kormányfő beszéde utána közölte: a biztató pályát Orbán fenyegeti legjobban. „Orbán Viktor Tusványoson a régi nótát fújja. Az ország valódi problémái helyett továbbra is a migrációval, a liberalizmussal, Soros Györggyel és az Európai Unióval ijesztgeti a magyarokat. Továbbra is a bezárkózás, a lemaradás, a félelem és gyűlölet politikáját folytatja” – fogalmazott a párt.  Hozzátették: Orbán nem beszél róla, hogy kormányának minden igyekezete ellenére tovább csökken Magyarország népessége, mert az emberek százezrével hagyják el az országot a Fidesz szabadságellenes politikája miatt. „Magyarország függetlenségére és önállóságára nem Európa, hanem Orbán és politikája jelenti az igazi veszélyt. A szabad sajtó megszállása, a demokratikus intézmények fideszes komisszárokkal való felöltése súlyos csapás hazánkra nézve. Az igazi veszély Magyarországot belülről és nem kívülről fenyegeti. És ezt a veszélyt Orbán Viktor és politikája hozta ránk” – áll a közleményben.
Szerző
Frissítve: 2019.07.27. 18:50

Furcsa dolgok a TV2 Tényeknél: most levelező címnek adták meg a Fidesz elérhetőségét Facebookon

Publikálás dátuma
2019.07.27. 12:11

Fotó: Tények / Facebook
Márciusban a honlapjuk helyén jelent meg a kormánypárt internetes oldalának címe.
Ismét különös dolog történt a TV2 Tények című, kormánypárti elfogultsága miatt olykor már a médiahatóság által is elkaszált hírműsorának Facebook-oldalán. A márciusihoz hasonló véletlen baleset, kibertámadás, vagy beismerés történhetett:
e-mailes elérhetőségként a Fidesz címét adták meg.

Szerző
Témák
TV2 Tények