Kitüntette André Goodfriendet a Nagy Imre Társaság

Publikálás dátuma
2019.07.28. 14:27

A CEU mellett kiálló korábbi nagykövetségi ügyvivő Libik György Díjat kapott.
A humánumért és Magyarországért vállalt áldozatos szolgálatáért Libik György Díjjal tüntette ki André Goodfriendet, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének korábbi ideiglenes ügyvivőjét a Nagy Imre Társaság szombaton, Ságvári Endre mártírhalálának 75. évfordulóján. A Libik György díjban azok részesülnek, akik a szabadságért és a demokráciáéért kockázatot vállalnak, szembeszállnak az erőszak, a rasszizmus, a diktatúra képviselőivel. A szervezők egyebek mellett azt emelték ki Goodfriendről, hogy „emlékezetessé vált kiállása a CEU mellett", de felidézték a
Vida Ildikó egykori NAV-elnökkel folytatott, Szabadság téri "mulatságos szócsatáját" a Szabadság-téren. A kitiltási ügyben kialakult konfliktusuk nyomán Vida fel is jelentette Goodfriendet.

„Nagy megtiszteltetés volt megkapni a Libik György Díjat, éppen azon a napon amikor azokról emlékezünk meg, akik Magyarországon életüket adták, a diktatúra idején. Mindannyian társadalmunk formálásán dolgozunk, akár szakmai, akár magánéletünket nézzük.”– köszönte meg a díjat Goodfriend.
Frissítve: 2019.07.28. 16:45

Őrsi Gergelyt indítja az ellenzék a II. kerületben

Publikálás dátuma
2019.07.28. 13:32
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Az ellenzék Őrsi Gergelyt, a II. kerület MSZP-s képviselőjét támogatja a helyi polgármesteri cím megszerzésében az őszi önkormányzati választáson.
A jelölt vasárnap, a kerületben tartott sajtótájékoztatón elmondta, azt szeretnék, ha az önkormányzati politika nem merülne ki a rendezvényszervezésben és a nagyotmondásban, hanem meghallgatná és megoldaná az itt élők problémáit. A kormányfő szombati tusnádfürdői beszédére utalva úgy fogalmazott, kard helyett olyan eszközöket akarnak a kezükbe venni, ami az ott élők mindennapjainak jobbá tételét szolgálja. Őrsi Gergely kiemelte, nem háborús övezetet szeretnének, hanem európai színvonalú egészségügyet, megbízható szelektív hulladékszállítást, valamint az illegális sittlerakás megszüntetését és a gyomnövények időben történő lekaszálását. Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője elmondta, Budapesten mindenhol összejött az ellenzéki együttműködés, ami segíthet abban, hogy "visszavegyék Budapestet a Fidesztől".    Berg Dániel, a Momentum elnökségi tagja, helyi képviselőjelöltje felháborítónak nevezte, hogy a II. kerület jelenlegi vezetése képtelen élni a modern világ kínálta lehetőségekkel. Az ellenzéki politikus ingyenes kerületi internetet, egyszerű elektronikus ügyintézést, a fenntarthatóság növelését, valamint a közlekedés és az oktatás korszerűsítését ígérte. Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja hangsúlyozta, Őrsi Gergely személye garancia arra, hogy a II. kerület szociálisan érzékenyebbé, környezettudatosabbá váljon. Szepesházi Péter egykori bíró, helyi képviselőjelölt céljaik között említette a "fenyegető iskolabezárások" megakadályozását, a "kérdezni és tudósítani képes" kerületi média kialakítását, valamint a kevésbé tehetős helyi polgárok otthonteremtésének támogatását. Szalai Kriszta színművész, helyi képviselőjelölt elmondta, megválasztása esetén az átgondolatlanság, a kapkodás, az "EU-s pénzek ablakon kidobálása" ellen kíván tenni. Őrsi Gergely kérdésre válaszolva elmondta, a Jobbikkal budapesti szinten kötöttek megállapodást, a II. kerületben koordinációs tárgyalások zajlanak, polgármestert nem állítanak. Újabb kérdésekre reagálva kijelentette, az MSZP az egész országban teljes ellenzéki egységre törekszik és automatikusan kizárja soraiból azokat, akik a közös ellenzéki jelölttel szemben elindulnak az őszi önkormányzati választáson. 
Szerző

Budapesten szakította meg Helsinki felé tartó útját az Air Baltic egyik járata

Publikálás dátuma
2019.07.28. 08:33
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Airbus A220-300-as repülőgépen a pilóták a kormányszerveknél tapasztaltak hibát, ezért döntöttek a korábbi leszállás mellett.
Műszaki hiba miatt Budapesten szakította meg útját az Air Baltic légitársaság Hanía – Helsinki járata szombaton este– írja az Airportal. A BT 7792-es számú Airbus A220-300-as repülőgépen a pilóták a kormányszerveknél tapasztaltak hibát, ezért döntöttek az út megszakítása és a budapesti leszállás mellett. A gépet a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóparancsnokság járművei a futópálya mellett várták. A gép biztonságosan leszállt a budapesti repülőtér egyik futópályáján.
Szerző