Előfizetés

Beismerte a két tizenéves lány meggyilkolását a caracali rém

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.28. 18:26
ROMANIA-CRIME-PROTEST
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A hatóságok mulasztása egész Romániát megdöbbentette. Több ezer ember vonult az utcára és kormány lemondását követelték.
Beismerte, hogy megölt egy 15 és egy 18 éves lányt az a 66 éves caracali férfi, akit szombaton vett őrizetbe a román rendőrség - közölte vasárnap a gyanúsított ügyvédje. A férfi legutóbb a héten ölt meg egy 15 éves lányt. Az eset megdöbbenést váltott ki egész Romániában, és 
felmerült az alapos gyanú, hogy a hatóságok sorozatos mulasztást követtek el, lassan nyomoztak, és megmenthették volna az áldozat életét.

A 18 éves lány eltűnését áprilisban jelentették be. A férfi először tagadta, hogy bárkinek kioltotta volna az életét, vasárnap azonban a hatóságok több bizonyítékot találtak ellene. Először megkapták azt a telefont, amelyről a 15 éves lány csütörtök délelőtt többször hiába kért segítséget, mivel a rendőrök csak 19 órával később érkeztek meg abba a házba, ahol feltételezhetően fogva tartotta a lányt. Áprilisban ugyanarról a környékről egy másik 18 éves lánynak is nyoma veszett kísértetiesen hasonló módon, mindketten autóstoppoltak, így ültek be a férfi autójába.
A hatóságok a férfi házának udvarán emberi csontokat találtak, autójában pedig a szerdán elrabolt 15 éves lány DNS-mintáját is megtalálták.

A férfi ezután tett beismerő vallomást védőügyvédje szerint. Az ügyészség vasárnap közölte, hogy a nyomozásnak nincs vége, hiszen a férfi házának mintegy 2500 négyzetméteres udvarán számos roncsautó alkatrész és egyéb hulladék található, ami megnehezíti a bizonyítékok gyűjtését. Azzal is számolnak, hogy a férfi nemcsak a háza környékén próbálta elrejteni a holttestek maradványait. Azt sem tartják kizárnak, hogy egyéb bűncselekményeket is elkövetett. A jelek szerint egyedül követte el a gyilkosságot, de nem kizárt, hogy tettestársa is volt.  
A férfi korábban autószervizt működtetett, és taxisofőrként is dolgozott. Felesége és gyermeke Olaszországban él, így már jó ideje egyedül volt.

A román média szerint korábban a férfit kitiltották Olaszországból szexuális bűncselekmény elkövetése miatt. Az ügy nagy felháborodást váltott ki Romániában, főleg a hatóságok mulasztása dühítette fel az embereket, hiszen 
a 15 éves lány háromszor is felhívta a segélyhívó számot, elég sok információt megadott arról a helyről, ahol fogva tartották

Klaus Iohannis román elnök már pénteken részletes tájékoztatást kért az ügyben, és közölte, a hatóságok intézkedésének módja a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) keddi ülésén is napirendre kerül. Viorica Dancila miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy intézményközi munkacsoportot állít fel a hatóságok válsághelyzeti reakcióidejének lerövidítésére. Azt is kijelentette:
fontolgatja egy népszavazás kiírását arról, hogy járjon-e szigorúbb büntetés az olyan bűncselekményekért, mint a gyilkosság, a nemi erőszak vagy a pedofília.

Szombat este Bukarestben és Románia más településein is több ezer ember vonult az utcára és kormány lemondását követelték.

A ciprusi rendőrség őrizetbe vett egy 19 éves brit nőt, aki azt állította, csoportos nemi erőszak áldozata lett

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.28. 18:06
Képünk illusztráció!
Fotó: Martin Bertrand / AFP
A feljelentés nyomán tizenkét izraeli turistát fogtak el.
A ciprusi rendőrség vasárnap hamis vád gyanújával őrizetbe vette azt a 19 éves brit nőt, aki korábban csoportos nemi erőszak elkövetése miatt tett feljelentést izraeli turisták ellen. A feljelentés nyomán tizenkét, Izraelből érkezett turistát fogtak el a ciprusi hatóságok július 18-án. Közülük ötöt csütörtökön elengedtek. Heten továbbra is őrizetben vannak, őket a nap folyamán szabadon engedik - mondta el egy rendőrségi forrás.
A nő azt állította, hogy a fiatalok a ciprusi Ajía Napa egyik szállodájának szobájában megerőszakolták.

A tizenkét izraeli tagadta ezt.  Egy helyi rendőrségi forrás megerősítette: nem történt nemi erőszak.

Akarata ellenére filmezték, a videót elküldték az ismerőseiknek is

Pezsgőt bontva, fehérben, hangos "éljenek az izraeliek", illetve "a brit egy ribanc" kiáltásokkal érkeztek meg vasárnap este a Ben Gurion nemzetközi repülőtérre a korábban megvádolt fiatalok, írja a Times of Israel. A portál azt írja, a brit lány maga vonta vissza a vádat. Azzal indokolta a fiatal férfiak megvádlását, hogy dühös és sértett volt: ittasan ugyan, de beleegyezéssel bocsátkozott szexuális kapcsolatba az izraeli fiatalokkal, ám azok tudta és akarata ellenére videózták őt közben, majd a felvételt elküldték ismerőseiknek is. Az ehhez hasonló tettek elkövetői Izraelben egy a "bosszúpornó" visszaszorítására hozott 2014-es törvény értelmében szexuális bűnelkövetőnek számítanak, és akár öt év börtönbüntetéssel is sújthatóak.

Tömegverekedés tört ki egy brit óceánjárón

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.28. 17:39
Képünk illusztráció!
Fotó: Peter Zimmermann / AFP
Tányérokkal és bútorokkal ütlegelték egymást az utasok.
Hat ember megsérült a Southamptonba tartó P&O Britannia nevű óceánjáró hajón kitört tömegverekedésben – írja a BBC. Egy 43 éves férfit és egy 41 éves nőt testi sértés okozásának gyanújával letartóztattak az ügyben. A Good Morning Britain újságírója, Richard Gaisford éppen a fedélzeten utazott amikor az eset történt így Twitter-oldalán tájékoztatta követőit a fejleményekről: „A szemtanúk azt mondták nekem, annyira megijedtek, hogy el kellett bújniuk, miközben családok egymásnak estek”.
A beszámolók alapján a verekedés egy „hazafias est után tört ki”, amelyen a résztvevők rengeteg alkoholt fogyasztottak.  Gaisfordnak az egyik utas azt mondta, hogy egy bohócnak öltözött ember miatt keveredtek szóváltásba egymással a családok. A P&O azonban tagadja, hogy bárki is bohócnak öltözött volna a hajójukon.