Nem zárják ki a kormánypártban, hogy a Fidesznek búcsút kell vennie az EPP-től

Publikálás dátuma
2019.07.30. 08:05

Fotó: Draskovics Ádám
Ez derült ki a Fidesz-KDNP-s politikusokkal folytatott tusnádfürdői beszélgetésekből. Politikusok és kormányzati háttéremberek is aggódtak amiatt, hogy csökken a Fidesz befolyása a nemzetközi színtéren.
Az ellenzéktől és az őszi önkormányzati versenytől nem tartanak a kormánypártban, de azt nem zárják ki, hogy a Fidesznek búcsút kell venni az Európai Néppárttól (EPP) – derült ki a Fidesz-KDNP-s politikusokkal folytatott tusnádfürdői beszélgetésekből. Az egyik külügyekkel foglalkozó kormánypárti háttérember például arról beszélt, jelenleg nem lehet kijelenteni, hogy a Fidesz még az év végén is a Néppárt tagja lesz, bár „természetesen senki nem örülne egy ilyen forgatókönyvnek”. (Orbán Viktor kormányfő beszédében nem sok szót vesztegetett erre az ügyre, csak azt mondta, a döntésre várhatóan ősz végéig várni kell, ekkor tartja ugyanis az EPP következő kongresszusát.)
A párt politikusai és kormányzati háttéremberei ugyanakkor aggódtak amiatt, hogy csökken a Fidesz, valamint a magyar kormány befolyása a nemzetközi színtéren. Olyannyira ez foglalkoztatta leginkább a nyári egyetem résztvevőit, hogy még a hivatalos programban is csak elvétve lehetett magyar belpolitikát közvetlenül érintő beszélgetést találni.
Persze lehet, hogy csak azért foglalkoztak kevesen belpolitikával a kormánypárti oldalon, mert ezzel kapcsolatban senkinek semmilyen aggodalma nincs a jövőt illetően. Nem találkoztunk olyannal, aki szerint a Fidesz összességében ne nyerné meg idén is fölényesen az önkormányzati választásokat (bár néhány nagyobb város, megyeszékhely, budapesti kerület elveszítésével mindenki számol). Attól sem tartott senki, hogy a közeljövőben olyan újítás lesz az ellenzéki oldalon, amelynek következtében jelentősen átrendeződnek a pártpreferenciák. Ennek fényében azt sem tartotta irreálisnak senki, hogy Orbán Viktor még tizenöt évig meg akarja határozni Magyarország fejlődését.

Rákosit olvasott Orbán Viktor?

A kormány egyik kezében kőműveskanállal, a másikban karddal érte el az eredményeit – mondta Orbán Viktor Tusnádfürdőn, nagy tapsot aratva a kijelentéssel. Lakner Zoltán, a 168 óra főszerkesztő-helyettese szúrta ki, hogy ez valójában egy Rákosi Mátyás idézet parafrázisa még 1948-ból. Az ugyanis így hangzik: „Sajnos, a magyar reakció rákényszerít bennünket arra, hogy csak az egyik kezünkben legyen építő szerszám és a másik kezünkben kardot, vagy egyéb védő – és ha szükséges – támadó fegyvert tartsunk.”. Havasi Bertalan közleményben reagált. Eszerint „A kőfalon munkálkodók közül a tehernek hordói egyik kezökkel, a mely a munkát végezé, rakodának, másik kezök pedig a fegyvert tartja vala, a kik pedig építének, azoknak fegyverök derekokra vala felkötve és így építének.” (Nehémiás 4,17-18) Lakner úrnak javasoljuk, hogy a „Rákosi összes művei” mellé a Bibliát is tegye oda éjjeliszekrényére”.

Témák
Tusnádfürdő

Eső után mindig bokáig ér a víz a kaposvári iskolában

Publikálás dátuma
2019.07.30. 07:30

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A Gárdonyi iskola továbbra is beázik, a szülők egyre kevésbé hiszik, hogy szeptemberre sikerül helyreállítani az épületet. Májusban a Toldi iskola is beázott, s a nagy viharok után ott is áll a víz.
– Lassan már az is menthetetlen, ami a két hónappal ezelőtti beázáskor még megmenekült. Még két ilyen eső, és bizonyosan végleg bezárhatják az iskolát – fakadt ki egy kaposvári szülő, akinek gyermeke a helyi Gárdonyi iskolába jár. Szerinte a városvezetés nyugodtan végignézi, hogy a sorozatos beázások miatt minden tönkre megy. – Csak ígérgetnek, hogy számon kérik a kivitelezőn a hibákat, de valójában nem tesznek semmit. Bő egy hónap múlva kezdődik a tanítás, az épületben viszont bokáig ér a víz minden eső után. Minden rohad és penészes, érdemi munkát pedig nem látni – tette hozzá. Az épületről májusban írtunk először, amikor Stickel Péter, a tankerület igazgatója kétnapos rendkívüli szünetet rendelt el, miután egy hétvégi viharban életveszélyesen beázott az intézmény. Noha a meteorológia akkor is jelezte, hogy komoly csapadék várható, az energiakorszerűsítést végző Szemeco Kft. megbontotta a tető szigetelését, a víz beömlött, az iskola pedig használhatatlanná vált. A több mint kétszáz gyerek a város másik végében, egy kollégiumban fejezte be a tanévet. A városvezetés felszólította a céget, hogy haladéktalanul szüntessék meg a beázást és állítsák helyre soron kívül a tantermeket, de érdemi változás nem történt.
Az esőzések eláztatták a kaposvári Gárdonyi iskolát
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A vállalkozás egyébként az elmúlt években sokmilliárd forint értékű munkát kapott a helyi pályázatokon, ám a határidőket gyakran nem tudta tartani. A helyi független portálhoz, a kpsvr.hu-hoz érkező szülői panaszok szerint a tető szigetelésén azóta is csak tessék-lássék dolgoznak a cég munkásai, nem véletlen, hogy az elmúlt két hónapban többször is újra beázott az épület. – Bent folyik valamilyen munka – mondta egy szülő –, ám ennek semmi értelme, hiszen minden egyes esőzés után kezdhetik az egészet újra, mert szétázik minden. Legutóbb, a szombati felhőszakadás során elázott az aula, az ebédlő, a folyosó és az összes iroda, így még kevesebb a remény, hogy a tanévet a régi helyükön kezdhetik meg a diákok. A kpsvr.hu szerint ugyan Csillag Gábor jegyző és Stickel Péter segítséget ígért a takarításhoz és a tönkrement eszközök, bútorok javításához, ám jelenleg úgy tűnik, szeptemberben az épület nem lesz alkalmas az oktatásra. A szülők szerint – akik szintén felajánlották segítségüket az iskola rendbetételéhez – a Szemecótól semmit sem lehet megtudni a munkálatokról.
A vállalkozásnak egyébként egész egyszerűen nincs kapacitása a gyorsabb és hatékonyabb munkára, egy időben ugyanis több kaposvári iskolában végez energetikai korszerűsítést: tavaly szeptemberben 10 városi intézmény felújítását nyerte el 1,38 milliárd forintért. Egyébként nem csak a Gárdonyi esetében kifogásolják a cég munkáját, májusban például a Toldi iskola is beázott, s a nagy viharok után ott is áll a víz. A nyílászárók cseréje miatt ugyanis kivették az ablakokat, az újak viszont még nem kerültek a helyükre.
A Toldi iskolában a nyílászárók cseréje miatt kivették az ablakokat, de az újak még nem kerültek a helyükre
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Lapunk információi szerint már a városvezetés is úgy készül, lehetséges, a két érintett intézmény diákjainak más helyen kell elkezdeniük az új tanévet: a gárdonyisoknak a középiskolai kollégiumba, a toldisoknak pedig egy másik lakótelepi iskolába, a Kinizsibe kell átköltözniük.
Szerző

Kovács Zoltán elárulja, miért csak a propagandamédiával áll szóba Orbán

Publikálás dátuma
2019.07.30. 06:55

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Orbán Viktor azért nem ad interjút kormánykritikus sajtónak, mert az ellenzéki médiumok kérdéseiből eleve süt az elfogultság – mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár.
Több alkalommal is elmondta a pódiumbeszélgetésén, hogy szükség van a vitára. Tusnádfürdőn mégis alig voltak ellenzéki politikusok, kormánykritikus megszólalók. Ez kinek a hibája? Vitát folytatni olyan emberekkel és felfogásokkal lehet, amelyek versenyképesek. Érdekesnek látom azt a felfogást, miszerint nekünk szégyenkeznünk kellene három egymást követő kétharmados győzelem és egy magabiztos politikai credo birtokában. Az, hogy az ellenzék képes-e versenyképes ötleteket hozni egy vitára, az alapvetően nem a Fidesz problémája. Egyébként nem gondolom, hogy a kormánypártok bárkiben el tudnák, vagy el akarnák nyomni a kreativitást. Ráadásul bocsánat, de marhaság, amire a kérdés vonatkozott: több vitában is itt voltak az ellenzék képviselői is, az pedig hazugság, hogy az ellenzéknek nincs fóruma, felülete a saját véleményének közvetítésére.  Orbán Viktor miért nem ad interjút kormánykritikus médiumoknak?  Az értelmes párbeszédnek vannak feltételei. Ilyen például, hogy a magát kormánykritikusnak tartó sajtó tudjon olyan kérdést feltenni, amelyből nem süt eleve az elfogultság. Nyolc-kilenc év tapasztalata alapján mondhatom, hogy ez nem csak idehaza, de nemzetközi szinten sincs másként.

Néhány napja bírálta a finn sajtót. A Helsinki Sanoma ugyanakkor meg tudta tenni, hogy amikor Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök a finn fővárosba látogatott, akkor városközpontba vezető út mentén az összes óriásplakát-helyet kibérelték, és a két politikus független médiát fenyegető megnyilatkozásait idéző üzeneteket helyeztek el. Ön szerint ez Magyarországon megtörténhetne? 
Szerintem igen, a kérdés az, hogy jó-e, ha a sajtó politikust játszik. A Sanoma Csoport és annak hagyatéka – amely Magyarországon is fellelhető –, teljesen egyértelmű politikai állásfoglalást vállalt fel, az pedig hazugság, hogy objektív újságírást folytatnak. Azt is mondta, hogy kilenc éve tudatos dezinformációs kampány folyik Magyarország ellen. Ezt hogy kell elképzelni? Úgy, hogy vissza kell nézni az elmúlt kilenc év cikkeit. Kevés volt köztük, amely a tényekkel foglalkozott volna. Teljesen egyértelmű narratívaépítés zajlik Magyarország ellen, ebben a folyamatban pedig a tények és az eredmények láthatóan nem számítanak. Számos baráti cikk is megjelent, ezeket ön is mindig megosztja a közösségi médiában. Van ilyen is, én arról beszélek, hogy egy tudatos narratívaépítés folyik. Azt is mondhatnám, hogy ez a folyamat koordinált, a lényege pedig, hogy „Magyarország a fekete bárány”. Ez elveszi a lehetőségét annak, hogy értelmes párbeszéd folyjon. Ha mindez szervezetten zajlik, akkor ki szervezi? Ez a koordináció nem feltétlenül azt jelenti, hogy a szereplők folyamatosan telefonkapcsolatban vannak, inkább azonos gondolkodásmódot jelent. Ez az egész egy világfelfogás, amelyből a mai nyugat-európai újságírók egy jelentős része következtetéseket von le, és nem foglalkoznak azzal, hogy vannak nemzeti sajátosságok.
Frissítve: 2019.07.30. 06:59