Hatvanegy kormányellenes tüntetőt csukattak le a moszkvai bíróságok

Publikálás dátuma
2019.07.30. 21:31
Kormányellenes tüntetőt visznek el rendőrök 2019. július 27-én, Moszkvában
Fotó: Maxim Zmejev / AFP or licensors
Ítéletük szerint a tiltakozók szombaton durván megsértették a közrendet. Az őket gumibottal-sokkolóval verő rendőröket nem büntették meg.
Adminisztratív letartóztatást rendeltek 61 ember esetében a moszkvai bíróságok, 161 embert pedig pénzbírságra ítéltek az orosz fővárosban szombaton megtartott ellenzéki tüntetéssel kapcsolatban - közölte Uljana Szolopova, a moszkvai városi bíróság sajtótitkára kedden délután újságírókkal.    Szolopova szerint a tiltakozás során előállított személyekkel szemben a hatóságok 278 bírósági eljárást kezdeményeztek, és - mint megjegyezte – a moszkvai helyhatósági választások ügyében megtartott tüntetés számos részvevője vidékről utazott a fővárosba. Hatósági személy elleni erőszak címén három büntetőeljárás indult a megmozdulás résztvevői ellen – írja az MTI. 
 Az orosz szövetségi Nyomozó Bizottság (SZK) emellett - nyolctól 15 évig tartó szabadságvesztéssel sújtható - tömeges rendbontás miatt is büntetőeljárást indított. A hatóság szerint az akciót azt feltételezve szervezték, hogy azon tömeges rendbontást provokálhatnak ki. Így a részvevők "durván megsértették a közrendet", a rendvédelmi szervek tagjai ellen erőszakot alkalmaztak, átszakították a kordont és megbénították a forgalmat.
Ehhez képest, a tüntetők közül mintegy hetvenen sérültek meg gumibot-ütéstől vagy sokkolótól, igaz, több rendőr is ápolásra szorult.

A moszkvai rohamrendőrök szakszerűnek vagy arányosnak nehezen nevezhető fellépését itt nézhetik meg. Vigyázat, felkavaró videó következik.
 Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester mindenesetre kedden a TVC fővárosi tévécsatornának nyilatkozva indokoltnak nevezte, hogy a rendfenntartók erőszakot alkalmaztak a tüntetőkkel szemben és annak mértékét megfelelőnek ítélte meg. 
A hatóságoknál előre be nem jelentett akció részvevői a hétvégén az ellen tiltakoztak, hogy a moszkvai választási bizottságok - a támogató aláírások egy részének meghamisítására hivatkozva - elutasították több tucatnyi ellenzéki jelöltaspiráns bejegyzését a fővárosi képviselői testület szeptember 8-án esedékes megválasztására. Közülük többek fellebbezését a fővárosi választási bizottság elvetetette. A szombati moszkvai belvárosi megmozdulás-sorozat alatt a belügyminisztérium szerint 1074, kormánytól független források szerint pedig 1373 embert vettek hosszabb-rövidebb időre őrizetbe.  
Szerző

Több mint 12 ezer gyereket öltek, nyomorítottak meg tavaly a világ háborúiban

Publikálás dátuma
2019.07.30. 19:30
Katari gyerekek fegyveres felvonulása 2018. december 18-án. Dohában, a helyi nemzeti ünnepen
Fotó: Karim Dzsafar / AFP or licensors
Becsült értékről van szó, az ENSZ szerint pedig kétszer ennyi gyermeket ért súlyos jogértés vagy erőszak.
Több mint 12 ezer gyereket öltek vagy nyomorítottak meg fegyveres konfliktusokban 2018-ban - áll António Guterres ENSZ-főtitkár kedden közzétett jelentésében, melyet az MTI is idéz.
A világszervezet ezenkívül 24 ezer, gyerekek ellen elkövetett erőszak és súlyos jogsértés esetét erősítette meg, köztük szexuális erőszakot, iskolák elleni támadásokat és gyerekkatonák toborzását.

Guterres hozzátette, elkeserítőnek, és felháborítóbnak érzi, hogy egy év alatt jelentősen megnőtt a gyerekek elleni jogsértések és a gyilkosságok száma is: 2017-ben körülbelül 21 ezer sérelemről, erőszakos ügyről és 10 ezer meggyilkolt vagy megnyomorított gyermekről tudott az ENSZ.
A jelentés ezenkívül azt is megjegyezte, hogy "riasztó mértékben nőtt" - a  különböző fegyveres csoportok ellen küzdő - állami szereplők és nemzetközi erők által elkövetett erőszakcselekmények száma a 2017-es mutatókhoz képest. Mintegy 3000 gyerek lelte halálát Afganisztánban, körülbelül 1800 Szíriában és mintegy 1600 Jemenben. Az említett országokban jelenleg is dúlnak a harcok. Több mint 7000 gyereket soroztak be katonának világszerte 2018-ban, a legtöbbet Szomáliában, Nigériában és Szíriában. Guterres kitért arra is, hogy a gyerekek ellen szexuális erőszak és emberrablás legtöbb esetét Szomáliában jegyezték fel tavaly.
Szerző

Svájcban élő, háromgyerekes apa gyilkolt a frankfurti pályaudvaron

Publikálás dátuma
2019.07.30. 17:45

Fotó: FRANK RUMPENHORST / AFP
Az eritreai férfit 11 éve kapott menedékjogot: a sikeres beilleszkedés mintapéldájának tartották, de aztán hirtelen nagyon megváltozott.
Menedékjoggal Svájcban élő háromgyermekes családapa az az eritreai származású férfi, aki vonat elé lökött egy anyát a kisfiával a németországi Frankfurtban, indítéka továbbra is ismeretlen - közölték kedden Berlinben a szövetségi belügyminisztérium tájékoztatóján.    Az 1979-ben született férfi 2008-ban szerzett menedékjogot Svájcban, házasságban, rendezett körülmények között élt, volt állandó munkája és korábban "a sikeres társadalmi beilleszkedés mintapéldájaként" tartották számon - emelte ki az eseményen Horst Seehofer belügyminiszter.  Azonban a férfi az utóbbi időszakban több bűncselekményt elkövetett, és a napokban elmenekült Svájcból, miután körözni kezdték, mert késsel megfenyegette, fojtogatta és bezárta egy szomszédját.
Horst Seehofer aláhúzta, hogy tárgyilagosan kellene megközelíteni az esetet, a külföldiek körében mutatkozó bűnözést pedig sem ártalmatlan színben feltüntetni, sem "instrumentalizálni", eszközként felhasználni nem szabad, mert ez a társadalom megosztottságához vezet, a megosztottság pedig "az erőszak előszobája" lehet sok esetben.

 Hozzátette, hogy a politikai közép útját kell járni, egyforma keménységgel és "zéró toleranciával" kell fellépni a szélsőjobboldali terrorizmus ellen és a bevándorlók által elkövetett bűncselekményekkel szemben.
A belügyminiszter szerint Németországban jelentősen csökkent a bűnözés, de a lakásság biztonságérzete romlott. Ehhez az utóbbi hetek nagy feltűnést keltő súlyos bűncselekményei, köztük a frankfurti főpályaudvaron elkövetett "hidegvérű gyilkosság". Épp ezért  javítani kell a pályaudvarok biztonságán, a többi között nagyobb rendőri jelenlétre és több biztonsági kamerára van szükség. A teendőkről rövidesen megkezdik az egyeztetéseket a Deutsche Bahn (DB) vasúttársasággal, a szövetségi közlekedési minisztérium bevonásával.    Németországban mintegy 5600 pályaudvar és vasútállomás működik, a feladat így igen összetett és várhatóan költséges is lesz. A sajtótájékoztatón elmondták, azt is mérlegelik majd, hogy a Nagy-Britanniából ismert mintára a peront a vágányoktól elzáró, automatikus tolóajtókkal felszerelt falakat telepítenek a pályaudvarokon. Mint arról lapunk is beszámolt, az eritreai férfi hétfő délelőtt a frankfurti főpályaudvaron egy anyát a nyolcéves kisfiával együtt egy beérkező InterCity Express (ICE) nagysebességű vonat elé lökött. A 40 éves nő ki tudott menekülni a vágányok közül, de gyermeke a szerelvény alá került és szörnyethalt. A támadó megpróbált letaszítani egy harmadik embert is, akinek sikerült elhárítania a támadást. A férfi ezután elmenekült, a pályaudvar közvetlen közelében járókelők üldözőbe vették, leteperték és átadták a rendőröknek. Emberölés és emberölés kísérletének gyanúja miatt indítottak eljárást ellene.
Szerző