Előfizetés

Egyre több az erzsébetvárosi kihívó

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.07.31. 10:26

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Hiába jelentették be, hogy a főváros VII. kerületében a DK-s Niedermüller Péter lesz az egyetlen ellenzéki polgármester-jelölt, Erzsébetvárosban vélhetően több kihívója lesz a kormánypárti Vattamány Zsoltnak.
A Népszava úgy értesült, hogy az Élhető Erzsébetváros Egyesület is megméretteti magát az október 13-ai önkormányzati választáson, mert – mint írják – nem látnak alternatívát, és nem látják, hogy „bármelyik párt a lakókat helyezné előre.” Úgy tudjuk, a civilszervezet az LMP-ből az uniós voksolás után kilépő Moldován Lászlót kérné fel polgármester-jelöltnek. (Lapunk korábban már beszámolt arról, hogy kacérkodik az indulással.) Megkeresésünkre nem cáfolta a civilszervezet felkérését, de hozzátette, más egyesületekkel is kapcsolatban áll. – A döntésemet legkésőbb egy-két héten belül nyilvánosságra hozom, augusztus végétől ugyanis már az ajánlásokat is el kell kezdeni gyűjteni – fogalmazott Moldován László.
Egy másik, a pártjából kiugró politikus is indulhat Erzsébetvárosban. Az MSZP-t a napokban otthagyó Hunvald György információnk szerint szintén ringbe szállhat, sőt az is előfordulhat, hogy az összes körzetben lesz olyan jelölt, aki hozzá köthető. Hunvald megköszönte az érdeklődésünket, de mivel szabadságon van, érdemben nem reagált. Niedermüller Péter lapunknak ugyanakkor azt mondta, ő is hallott a háttérben zajló „mozgolódásokról”. Az viszont biztos – folytatta a DK politikusa –, hogy a kerületi ötpárti megállapodást augusztus 2-án aláírják. – Nincs ráhatásom és nem is szeretném kommentálni, hogy akár Moldován László, akár Hunvald György magánemberként, függetlenként mit csinál – fogalmazott Niedermüller, hozzátéve: ő az ötpárti szövetség jelöltje. A politikus egyébként azt is leszögezte, az összefogásnak a körzetekben is megvannak az aspiránsai.

Két matróz kellett volna a Hableányra, egy szakértői jelentés szerint így hajózásra alkalmatlan volt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.31. 09:47

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Egy hangjelzést is elmulaszthatott leadni a hajó, mielőtt a Viking Sigyn elsüllyesztette.
Két matróz helyett csak egy segítette a kapitány munkáját, vagyis hajózásra alkalmatlan volt a Hableány, áll az Index.hu birtokába került legfrissebb szakértői véleményekben. A portál úgy tudja, az, hogy a személyzet számát növelni kellene, már az előző hajóbizonyítványba is bekerült. A szakértő azt is hozzáteszi, hogy ezt a hajó vezetőjének kellett volna jeleznie az üzembentartó, vagyis a Panorama Deck Kft. felé.
A Hableányt letaroló Viking Sigyn kapitányának látnia kellett az előtte haladó városnéző hajót, kormányállásának vészjelző rendszere pedig másfél perccel az ütközés előtt hangjelzést adott le a másik hajó túlzott közelségéről, de erre sem reagált senki - vagyis a Viking valószínűleg nem jelezte, hogy előzni akar. Az elkészült szakértői vélemény szerint ugyanakkor a Hableány is mulasztott:
nem adott le öt rövid hangjelzést, hogy nem lehet megelőzni.

A hajózási szabályok szerint egy hajónak ugyanis akkor is jeleznie kell, ha látja, hogy meg akarják előzni, de arról nem értesítették.
Május 29-én hét másodperc alatt süllyesztette el a Viking Sigyn szállodahajó a Hableányt a budapesti Margit híd alatt, majd - csak úgy, mint a nyomában érkező másik Viking-szállodahajó - egyszerűen továbbment a helyszínről. A magyar polgári hajózás történetének legsúlyosabb balesetében 28-an meghaltak, köztük a Hableány két fős személyzete és 26 dél-koreai turista. A 26. áldozat testét még mindig keresik. A balesetet heten élték túl.

Merkel Magyarországra jön, hogy Orbánnal ünnepelje a Páneurópai Piknik évfordulóját

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.31. 09:06

Fotó: KAY NIETFELD / dpa Picture-Alliance / AFP
Egy soproni templomban mondanak beszédet mindketten az esemény 30. évfordulója alkalmából.
Közösen emlékezik meg Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök augusztus 19-én a Páneurópai Piknik 30. évfordulójáról Sopronban - tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda reggel.
A tervek szerint a két vezető, valamint a meghívott német és magyar vendégek ökumenikus istentiszteleten vesznek részt a soproni belvárosi evangélikus templomban, ahol Merkel és Orbán is beszédet mond a történelmi évforduló kapcsán.