Előfizetés

A Holdnak csapódott egy kínai mikroműhold

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.02. 15:46

Fotó: AFP
Küldetésének befejeztével irányítottan a Holdnak csapódott a Lungcsiang-2 nevű kínai mikroműhold – jelentette be pénteken a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) holdkutatási és űrprogram központja.
Az intézet közlése szerint a mikroműhold pekingi idő szerint július 31-én este 10 óra 20 perckor csapódott a Hold túloldalának egy előre meghatározott területen. A mindössze 47 kilogrammos eszközt 2018. május 21-én küldték fel az űrbe a Csüecsiao kommunikációs műholddal együtt. A mikroműhold négy nappal később állt Hold körüli pályára, ahol 437 napig teljesített szolgálatot, túlszárnyalva egyévesre tervezett élettartamát. A központ szerint az űreszköz kifejlesztésével a mélyűrkutatás egy új, alacsony költségű módszere született meg. Missziója során a Lungcsiang-2 nagyfelbontású képeket készített a Holdról, rádiócsillagászati megfigyeléseket végzett, tanulmányozta a napsugárzást, valamint a július elejei napfogyatkozás közben készített felvételeket a Földről. A Harbin Műszaki Intézet által megalkotott mikroműhold küldetése július végén fejeződött be. Ezután földi irányítással a Holdnak csapódott, nehogy űrszemét legyen belőle.

Vérzékenységet is jelezhetnek a kék-zöld foltok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.02. 14:14

Fotó: Shutterstock
A gyakran megjelenő, megmagyarázhatatlan – nem ütésből származó – kék-zöld foltok a sokakat érintő Willebrand betegségre is utalhatnak.
A vérzékenységnek több típusa is van, ennek ellenére sokan a hemofíliával azonosítják. Ez egy olyan ritka, öröklődő betegség, ami a fiúknál gyakran súlyos vérzékenységgel jár. Ennél azonban lényegesen gyakoribb az úgynevezett von Willebrand-szindróma, amelynek a tünetei általában enyhék, így sokan még csak nem is tudnak róla – mondta Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológus főorvosa.
Létezik veleszületett és szerzett formája is, de gyakran más betegségekhez kapcsolódik. A Willebrand nevű véralvadási faktor egy nagy fehérjemolekula, amely az érfalhoz tapasztja a vérlemezkéket. Betegség esetén kevés vagy rossz minőségű ilyen fehérje van a szervezetben, ezért zavar alakul ki a véralvadási folyamatban és vérzékenység jön létre. Ezt azonban sokan egyéni sajátosságnak vélik - tette hozzá a szakorvos.
Tünetei lehetnek a bőrön jelentkező megmagyarázhatatlan kék-zöld foltok, a hosszú vérzési idő, a gyakori orrvérzés, az erős, elhúzódó menstruációs vérzés, fogmosás közben fogínyvérzés és a vérszegénység is. 
„Sokan kisebb műtét során jönnek rá, hogy az erős menstruációjuk vagy a gyakori orrvérzésük ennek a betegségnek a következménye, pedig ez a leggyakoribb véralvadási zavar”

– mondta Szélessy Zsuzsanna.

.

Sikeres volt a műtét, amely során a magyar orvoscsapat szétválasztotta a fejüknél összenőtt sziámi ikreket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.02. 09:02

Fotó: MUNIR UZ ZAMAN / AFP
A mostani végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt.
A végső szétválasztó műtét – tehát az agyak és a koponyák szétválasztását jelentő rizikós, több mint 30 órás beavatkozás – sikerrel zárult: az ikrek állapota stabil – olvasható a Cselekvés Alapítvány közösségi oldalán. Az operációra a dakkai központi katonai kórházban (CMH) került sor a 35 fős magyar orvos-egészségügyi csapat vezetésével, helyi idő szerint csütörtök hajnaltól. A magyar orvoscsapatot 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű „Operation Freedom” szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóér-szakasz szétválasztása jelentette endovaszkuláris módszerrel Dr. Hudák István vezetésével 2018-ban, szintén Dakkában.
A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Dr. Pataki Gergely vezetésével.

A mostani végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt Dr. Csókay András vezetésével – írják közleményükben.