Előfizetés

Rekordnagyságú, 4,5 tonnás kokainszállítmányt foglaltak le Hamburgban

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.02. 18:03

Fotó: - / AFP
Az Antwerpenbe címzett konténerben a szállítólevélen megadott szójabab helyett 211 fekete sporttáskát találtak.
Minden korábbinál nagyobb, 4,5 tonnás kokainszállítmányt foglaltak le Hamburgban – közölte pénteken a németországi kikötőváros vámhivatala. A kábítószert egy konténerben találták meg, amely az uruguayi Montevideóból érkezett teherszállító hajón. A belgiumi Antwerpenbe címzett konténert egy kockázatelemzési eljárással választották ki ellenőrzésre, és a szállítólevélen megadott szójabab helyett 211 fekete sporttáskát találtak benne. A táskákból több mint 4200 csomag kokain került elő. A kábítószer feltehetőleg nagy tisztaságú, ezért akár a tömegének háromszorosára is lehetett volna hígítani,
piaci értéke így csaknem egymilliárd euró (330 milliárd forint)

– áll a hamburgi vámhivatal közleményében.

A július közepén lefoglalt és időközben szigorú titoktartás és nagyszabású biztonsági intézkedések mellett megsemmisített szállítmány a kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem németországi történetének legnagyobb kokainfogása. A Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság értesülése szerint a hamburgi vámosok július végén is lefoglaltak egy jelentős nagyságú, 1,5 tonnás kokainszállítmányt, amelyet egy brazíliai kikötőből indítottak útnak, dohányáru közé elrejtve, ugyancsak Antwerpenbe. A vámnyomozók becslése szerint a Németországba vagy Németországon keresztül más piacokra irányuló kokainszállítmányok töredékét sikerül csak elfogni. A lefoglalt mennyiség így is egyre nagyobb, az ország egészét tekintve az idén már a hét tonnát is meghaladta, ami történelmi csúcs. Az NDR összeállítása szerint világszerte egyre több a jelentős nagyságú kokainfogás, és a növekedés nemcsak a hatósági munkamódszerek javulásának tulajdonítható, hanem annak is, hogy a drogkartellek egyre inkább igyekeznek egyszerre nagy mennyiséget célba juttatni. Ez arra utal, hogy a kartellek gond nélkül elviselnek komoly veszteségeket, ha egy-egy szállítmányukat elfogják. A jelenség egyik oka, hogy Dél-Amerikában folyamatosan növekedik a kokaintermelés, a kábítószerhez szükséges növényt egyre nagyobb területen termesztik, és mind hatékonyabb eljárásokkal vonják ki belőle az illegális anyagot. Európai rendőri szervek attól tartanak, hogy a termelés bővülése az erőszak elharapódzásával, a szervezett bűnözői csoportok közötti hatalmi küzdelmek elmérgesedésével jár a kontinens országaiban.

Von der Leyen újragondolná a menedékkérőket elosztó rendszert

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.02. 17:04
Von der Leyen és Conte római találkozója
Fotó: VINCENZO PINTO / AFP
Sokat szeretne foglalkozni a legális és illegális bevándorlással az EB új elnöke, de konkrétumokról egy szót sem szólt Rómában.
Új megállapodást javasolt az illegális bevándorlás kezelésére, és az "elosztási rendszer" újragondolását szorgalmazta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke Rómában, ahol Giuseppe Conte olasz miniszterelnök fogadta őt pénteken. A találkozó előtt újságíróknak nyilatkozva Ursula von der Leyen kijelentette:
az EB vezetőjeként azt akarja, hogy a bevándorlás "kezelési eljárása" hatékony, hatásos és emberséges legyen.

"Nem könnyű feladat, de nincsenek egyszerű megoldások és válaszok, amikor tehermegosztásról van szó" - jelentette ki az Európai Bizottság új vezetője. Hangsúlyozta, hogy éppen ezért a menedékkérők "elosztási rendszerének" felülvizsgálására van szükség. Hozzátette: tudatában van, hogy Olaszország, Görögország és Spanyolország földrajzilag a legérintettebb országoknak számítanak, és a leginkább ki vannak téve a migrációnak.
Ursula von der Leyen politika küldetése első számú céljának nevezte, hogy az EU túllépjen a belső megosztottságon északi és déli, keleti és nyugati, kicsi és nagy tagállamok között. Von der Leyen európai körútja egyik állomásának számít Róma. A Giuseppe Contéval folytatott megbeszélésen napirenden szerepel az Európai Bizottság olasz biztosjelöltje is.

Erős földrengés volt Indonéziában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.02. 16:28
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Jáva egy partvidékén szökőárriadót rendeltek el.
Erős földrengés rázta meg pénteken Indonéziát: a földmozgást 6,8-7-es erősségűnek mérték. Jáva egy partvidékén szökőárriadót rendeltek el. Az MTI összefoglalója szerint a szigeteken riadalmat keltett a rengés, amelyet Indonézia fővárosában, Jakartában is erősen megéreztek. A felhőkarcolók kilengtek, az emberek ijedtükben kirohantak az épületekből, de sem sérülésről, sem károkról nincsenek jelentések. A szökőárriadót Jáva Banten tartományának partvidékén rendelték el: a lakosságot azonnal magasabban fekvő helyekre parancsolták. A CNN azt írja: a földrengés körülbelül 40 másodpercig tartott. Más országokban nincs szökőárveszély.