Szervezett adatlopás és "call centeres hölgyek" - vádat emeltek Zuschlag János ellen

Publikálás dátuma
2019.08.05. 12:53
Zuschlag János FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava
Mintegy 176 millió forint megszerzése lett volna az áhított kampánycél.
A bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés bűntette miatt vádat emelt  a Kecskeméti Járási Ügyészség egy 42 éves budapesti férfi (lásd: Zuschlag János) és 7 bűntársa ellen, írja az ugyeszseg.hu. A 8 vádlott a gyanú szerint 2017 ősze és 2018 januárja között egy pénzügyi tanácsadó cég adatbázisaiba illegálisan belépve jogellenesen megszerezték a cég ügyfeleinek személyes adatait, hogy tényleges kampány helyett ekként „gyűjtsenek ajánlásokat” a tavaly áprilisi parlamenti képviselőválasztásra a költségvetési támogatások jogellenes megszerzése érdekében.
A politikai életben jártas 42 éves vádlott régebbről ismerte az ügy másik vádlottját, egy 25 éves kiskunhalasi férfit. A vádlottak megállapodtak abban, hogy valós tevékenységet nem végző „kamupártok” nevében a 2018. évi országgyűlési választásokon képviselőjelölteket indítanak. A céljuk az volt, hogy a jogszabályok kijátszásával illegálisan megszerezzék a kampánycélra fordítható költségvetési támogatásokat. A vádlottak pártonként 27 egyéni választókerületi jelölt állítása mellett összesen legalább 176 millió Ft költségvetési támogatást akartak jogellenesen megszerezni. A jelöltek indításához szükséges 500 darab érvényes ajánlást azonban nem valós kampánnyal, hanem jogellenes módon, különböző adatbázisokban szereplő személyek adatainak felhasználásával kívánták megszerezni. Elhatározták azt is, hogy az ajánlást adó személyek aláírását pedig meghamisítják. Ehhez 2017 szeptemberében felvették a kapcsolatot egy 30 éves kiskunhalasi és egy 34 éves kelebiai férfivel, akik egy pénzügyi tanácsadó cég munkatársai voltak. Arra kérték a két utóbbi vádlottat, hogy a cég ügyfélkörének személyes adatait fizetség ellenében adják át. A cég két munkatársa ennek eleget is tett, 2017. szeptember végén a cég szegedi irodájában lévő számítógépekről a cég közel 10.000 ügyfelének személyes adatait fürkészték ki, majd adták át a két szervezőnek. Mivel az átadott adatbázis nem tartalmazta a választási jelöléshez szükséges összes személyes adatot, a vádlottak elhatározták, hogy a többi adatot telefonos úton „call centeres” hölgyek alkalmazásával szerzik meg. Ezt a további négy vádlott végezte, akiknek a szervezők hozzájuk nem köthető mobiltelefonokat adtak és pénzt ígértek nekik. A „call centeres” nő vádlottak álnéven, a pénzmosási törvényre hivatkozva hívták fel az ügyfeleket és ilyen módon minimum 377 ügyféltől szerezték meg csalárd módon a személyi azonosítóját és anyja leánykori nevét. A NAV nyomozói 2018. január végén még azelőtt lecsaptak a bűnszövetség tagjaira, hogy a személyes adatokat a választási kampány során fel tudták volna használni, így a költségvetésnek nem tudtak kárt okozni. A vádlottak azonban az adatlopással és a további adatok „call centeres” megszerzésével az érintett pénzügyi tanácsadó cégnek jelentős érdeksérelmet okoztak, ugyanis bűnös tevékenységük folytán az a hamis látszat alakult ki, hogy a cég jogszerűtlenül és hanyag módon kezeli ügyfelei adatait. A vádlottak jelenleg szabadlábon védekeznek, őket az ügyészség bűnszövetségben, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett tiltott adatszerzés bűntettével vádolja. Bűnösségük kérdésében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.
Szerző
Frissítve: 2019.08.05. 17:29

Reagált a Coca-Cola a fideszes Boldog István kirohanására

Publikálás dátuma
2019.08.05. 12:04

Fotó: Facebook
„Hiszünk abban, hogy mind a hetero-, mind a homoszexuálisoknak joga van azt a személyt és úgy szeretni, ahogy nekik a legjobb”
„Ezt a kampányunkat városszerte kihelyezett plakátokkal kísérjük. A háromféle plakáton egy-egy Coca-Colát ivó pár szerepel – hetero- és homoszexuális párok egyaránt.
Ezzel valóban szeretnénk üzenetet közvetíteni: a hitünket abban, hogy mindenkinek joga van a szeretetre, szerelemre; hogy a szerelem érzése ugyanaz

#loveislove” – reagált közleményében a Coca-Cola Magyarország Boldog István felháborodására, miszerint elhatárolódik a üdítőital plakátkampányától, és addig nem hajlandó a termékeiket fogyasztani, amíg el nem tüntetik a  „provokatív plakátokat” Magyarországról.  „Sok reklám esetében megoszlik az emberek véleménye: van, akinek tetszik, és van, akinek nem. Természetesen tiszteletben tartjuk, ha másoknak eltér a véleménye a miénktől. Hiszünk abban, hogy mindannyian egyenlőek vagyunk, függetlenül a nemzetiségtől, vallástól, nemtől, életkortól, etnikai származástól, beszélt nyelvtől, hobbiktól és véleményektől.
Hiszünk abban, hogy mind a hetero-, mind a homoszexuálisoknak joga van azt a személyt és úgy szeretni, ahogy nekik a legjobb”

– írták.

Alföldi Róbert is reagált a „kólabojkottra”

„Én ugyan nem sok colát iszom mostanában, sem ilyet, sem olyat, de a szerelem, az szerelem! Petíció ide vagy oda. És elég jó plakátok! – fogalmazott legújabb posztjában Alföldi Róbert. A rendező stílusosan egy üveg Coca-Colával pózolt a néhány mondatos poszthoz.

Szerző

Túlhajszolt óvónők pesztrálják majd a kicsiket szeptembertől

Publikálás dátuma
2019.08.05. 11:09

Ráadásul az óvodapedagógusi fizetés is szerény.
Négy héttel a szeptemberi tanévkezdés előtt több mint 700 óvodapedagógust keresnek az országban, írja az atv.hu. Az Emmi nem számít fennakadásra a tanév kezdetekor, és a statisztikára hivatkozik, mondván: évente, jellemzően 1300-1500 hallgató fejezi be a tanulmányait óvodapedagógia szakon. Arról a minisztérium hallgat, hogy hányan maradnak a pályán, ami csöppet sem vonzó. Kóber György elsősorban az alacsony fizetésekkel magyarázza az elvándorlást. "Én negyedik éve vagyok a pályán, és nettó 136 ezer forint a fizetésem" - az őszi önkormányzati választáson függetlenként induló fiatalember. Szerinte sok tapasztalt óvónő is elhagyja a pályát, mert másutt fele annyi munkával többet keres. Ő is ismer olyan pedagógust, aki 32 év után váltott, és inkább elment pénztárosként dolgozni. A létszámhiány miatt több óvodában előre gondolkodnak. A Pedagógusok Szakszervezetétől kérnek tanácsot, hogyan kezdjék a tanévet, ha eleve túlmunkára számíthatnak. "Már most sok helyről kérdésként jött, hogy 1 óvodapedagógussal, 29 gyerekkel, megkezdhető-e a tanév? Rákényszeríthetik-e őt arra, hogy ezért semmiféle plusz bérezést, túlóra díjat nem gondolnak elszámolni." - jelentette ki Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete, Óvoda tagozat elnöke.
Szerző