Előfizetés

Tolószékes embereket sem szeretne plakátokon látni a Pesti Srácok szerzője

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.08.06. 14:42
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Mozgássérültekkel vetette össze a homoszexuálisokat a kormányközeli lap szerzője, de köszöni, előbbiek reklámozásából sem kérne.
Józan ésszel azt hihetnénk, hogy nem lehetne tovább rontani a Coca-Cola páros plakátjai miatt kialakult helyzeten, de az események követéséhez sajnos nem józan ész kell, hanem edzett gyomor: a Pesti Srácok újságírója, a plakátok miatt korábban meleglobbit orrontó Vésey Kovács László kedden újabb véleménycikket írt a témában, amiben már tolószékesek is megkapják a magukét.
Vésey előbb, fejedelmi többessel úgy érvel, hogy ők együtt tudnak élni a homoszexualitás létezésével, de nem akarják azt nézni. Már ez is erős mondat – egy meleg pár például nem szállhatna együtt buszra e kijelentés  alapján – a szerző pedig  következetesen és hazug módon egybe is mossa az azonos nemű párkapcsolatokat a pedofíliával: „A gyerekekre pedig (...) azért van szükségük friss húsként, mert kevesen vannak, és hamar ráunnak egymásra”.
A következő bekezdésben viszont egy teljesen eltérő kisebbség, a mozgássérültek csoportja kerül a célkeresztbe, a plakátok kapcsán ugyanis őket állítja párhuzamba a melegekkel Vésey-Kovács.
„Tolószékes embereket sem szeretnénk mozgólépcsőnyi meg buszmegállónyi hirdetéseken nézegetni”

„(...) miközben nem gyűlöljük a mozgássérülteket, nem akarjuk bántani és kirekeszteni őket, sőt akadálymentesített feljárókat építünk nekik, ahol csak lehet. Arra tanítjuk a gyerekeinket, hogy sajnos vannak, akik ilyen helyzetbe kerültek, és segítünk nekik, ha rászorulnak, nem csúfoljuk ki, nem bántjuk őket. De nem hazudjuk azt magunknak meg másoknak, és főleg nem tömjük a gyerekeink fejét olyan hülyeséggel, hogy tolószékben élni ugyanolyan természetes, mint két lábon sétálni, és nem rosszabb, csak más.”
„Ha pedig a tolószékesek elkezdenék eltördelni a gyerekeink hátgerincét, hogy ők is tolószékesként éljenek, attól a társadalom irgalmatlanul dühbe gurulna” - zárul a gondolatmenet.

 A melegek olyan látványt nyújtanak, olyan ellenérzéseket váltanak ki, mint a mozgássérültek? Gyerekek hátgerincét tördelő tolószékesek, mint párhuzam a néhány, közvetlen szexuális utalást nem is tartalmazó plakátra? Az ember csak kapkodja fejét, de ez nem a Hírcsárda, a szerző komolyan gondolja a színes-szagos manifesztumot. És ha már komolyan gondolja, talán nem kellene így finomkodnia: már várjuk a cikkeket, amiben Vésey Kovács László kikel a leukémiás gyerekeket bemutató lelombozó plakátok, a szegénységre tolakodóan emlékeztető hirdetések, esetleg a színes bőrűeket túlzóan szimpatikusnak ábrázoló reklámok ellen. Elvégre ez egy etnikailag homogén, keresztényi és gazdag ország, ahol a másság, és a hajléktalanság is elfogadott – amíg a négy fal között csinálják. Egy ilyen erős toleráns országnak pedig megvan a maga reklámideálja is: a terepjárós, pufidzsekis polgári-konzervatív vállalkozó, két gyerekkel, saját lábán megálló feleséggel. Igaz, ő saját véleménye szerint nem számít közszereplőnek.

Iványi Gábor szerint a gázt is lekapcsolhatják náluk, de a segítő munkát nem adják fel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.06. 12:46
Iványi Gábor lelkész, a a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője
Fotó: Draskovics Ádám
Több intézmény is ellátás nélkül maradhat a felgyűlt adósságok miatt – mondta a Klubrádióban a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője.
Nyílt levelet tett közzé az evangélikus közösség híveinek, támogatóinak Iványi Gábor, amelyben úgy fogalmazott: „Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az elmúlt hét év törvényi csűrés-csavarásának az alapvető célja az volt, hogy a kormány kitalálja, miként lehet a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházi státuszát elvenni és megakadályozni azt, hogy ezt bármikor visszaszerezhesse.” A Hírklikk is megszólaltatta Iványit, aki elmondta: „Több általunk fenntartott létesítményben is ki akarják kapcsolni a gázszolgáltatást, mivel adósságot halmoztunk fel a szolgáltató felé”.
A lelkész, közösségvezető a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában azt mondta: a jelenlegi helyzet nemcsak őket érinti, „magukkal sodorják” azokat a közösségeket, amelyeknek a státuszát az Alkotmánybíróság döntése szerint vissza kellett volna állítani. Ez nem történt meg, ehelyett négy év után született új törvény, amely szerinte megmutatja, hogyan nem lehetnek többé újra egyházzá az Orbán-rendszerben. A levél nem SOS-segélykiáltás volt, hanem annak a kiegészítése, hogy az áprilisban hatályba lépett törvény értelmében újra be kellett jelentkezniük a bíróságon, és levelet írtak a bírónak arról, hogy alkotmánysértőnek tartják a helyzetet, ezért megint Strasbourghoz fordulnak.

Technikai szám nélkül kellene begyűjteni az adóegyszázalékot

Ha elindulnának a törvény által kijelölt úton, bejegyzett egyházként kellene öt évig négyezer egy százalékos támogatást felmutatniuk úgy, hogy elvették a technikai számukat, és ha ez sikerül, nyilatkozniuk kell arról, hogy semmilyen támogatást nem fogadnak el se az Európai Uniótól, se belföldről. Ezután szavaz a parlament és kétharmaddal dönt arról, visszakapják-e az egyházi státuszt, amelyet 1981-ben, a pártállam idején szereztek meg.
Amíg egyvalaki dönti el a baráti körével, hogy mit szavaz meg a parlament kétharmaddal, addig ebben nem lesz változás – mondta Iványi Gábor.

Hitvallásuk a rászorulók segítése

Iványi hozzátette: hívő emberekként nincsenek annyira megrendülve, eddig valahogy tudtak fizetést adni, és reméli, el tudják érni, hogy ne kapcsolják ki a gázt, vizet villanyt, és megértetni az ezer emberrel, aki náluk dolgozik, hogy nem érheti őket hátrány ezért. Amíg rajtuk áll, ez a munka nem ér véget; náluk hitvallási kérdés, hogy a szegényeket támogassák, a jövevényeket (akiket most migránsoknak neveznek) segítsék, ahogy a hajléktalanokat is. Pedig 
Magyarországon ma már gyakorlatilag bűncselekmény hajléktalannak lenni, a menekülőket segíteni pedig kimondottan az. És ebből a pozícióból akarja a kormány kioktatni Európa népét arról, hogy kell az Istent imádni és a bibliai törvényeknek megfelelni

- mondta a Klubrádió műsorában Iványi Gábor.

A nemzetközi úszószervezetek nem eresztik Gyárfást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.06. 10:41
Gyárfás Tamás üzletember és sportvezető
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A gyilkosságra való felbujtással vádolt sportvezető lemondott volna tisztségeiről, ezt azonban a LEN és a FINA sem fogadta el.
Miután az ügyészség gyilkosságra való felbujtással vádolta meg Gyárfás Tamást, a sportvezető felajánlotta lemondását a Nemzetközi Úszószövetségnél (FINA) és az Európai Úszó Ligánál (LEN) meglévő tisztségeiről, tudta meg a Magyar Nemzet a két szervezet vezetőjétől. Cornel Marculescu, a FINA igazgatója és Paolo Barelli, a LEN elnöke azt hangsúlyozták, hogy amíg az ügyben bírósági döntés nem születik, addig nem fogadják el Gyárfás lemondását. Mindkét vezető az ártatlanság vélelmével indokolta álláspontját.
Az ügyben a lap megkereste Gyárfás Tamást is, aki kérdésükre közölte, a vádemelés napján mind a FINA-igazgató, mind a LEN-elnök felhívta telefonon, és támogatásukról biztosították.
A sportvezető a felvetésre, nem vet-e rossz fényt az országra, ha egy olyan személy képviseli nemzetközi tárgyalásokon hazánkat, akit gyilkossági ügyben vádoltak meg, kijelentette, ártatlannak tartja magát, és biztos abban, hogy a bírósági eljárás az ő igazát támasztja majd alá.

 Hozzátette, 1996. október 11-én a bíróság a javára döntött a Fenyő Jánossal szembeni vitában. Felhívta a figyelmet arra, hogy győztesként végképp nem állt az érdekében, hogy 14 hónappal a számára egyértelműen kedvező ítélet után Fenyő ellen bármely módon fellépjen. Emlékezetes, a Fővárosi Főügyészség felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolta meg a kilencvenes évek meghatározó médiavállalkozóját. A vádirat szerint „Gyárfás Tamás és Fenyő János között az 1990-es évek közepétől üzleti vita, hatalmi harc és ezekből fakadóan erős személyes ellentét alakult ki. Az ügyészség állítása szerint Gyárfás Tamás 1997-ben elhatározta, hogy a játszma végleges lezárása érdekében megöleti Fenyő Jánost. Emiatt 1997 szeptemberében megbízott egy, az éjszakai életből közismert személyt, Tasnádi Pétert, hogy ölesse meg Fenyőt. Tasnádi a megbízást 12 millió forintért vállalta, azonban miután átvett hatmillió forint előleget, nem teljesítette a »feladatot«.” - írja a kormánypárti lap. Gyárfás az ügyészség szerint ezt követően megbízta Portik Tamást, akit 1994 óta ismert, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. Mint köztudott, Fenyő Jánost 1998. február 11-én gyilkolta meg Portik Tamás bizalmasa, Jozef Rohács. Az ügyben a szlovák bérgyilkost már jogerősen el is ítélték.