Előfizetés

A Hit Gyülekezete is beszállt a plakátbalhéba

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.08.06. 15:38
Németh Sándor, a Hit Gyülekezetének alapítója és vezető lelkésze
Fotó: Hit Gyülekezete/Facebook
Az egyház úgy látja, abszurd, hogy a multicég beszél az emberi egyenlőségről - a kólafogyasztókat szerintük most állásfoglalásra kényszerítették a melegjogok kérdésében is.
Hitvallást tett közzé a Coca-Cola azt követően, hogy egy civil kezdeményezés nyomán több tízezren tiltakoztak a cég homoszexuális párokat ábrázoló reklámplakátjai miatt – írja honlapján a Hit Gyülekezete, ami ezután kérdéssornak álcázott számonkérést intéz a cég felé.
A gyülekezet felidézi, hogy a multicég krédójában kijelenti: "Hiszünk abban, hogy mindannyian egyenlőek vagyunk, függetlenül a nemzetiségtől, vallástól, nemtől, életkortól, etnikai származástól, beszélt nyelvtől, hobbiktól és véleményektől. Hiszünk abban, hogy mind a hetero-, mind a homoszexuálisoknak joga van azt a személyt és úgy szeretni, ahogy nekik a legjobb. Reklámjainkban, posztjainkban, üzeneteinkben kifejezzük az általunk képviselt elveket, így az emberek egyenlőségébe vetett hitünket. Azt gondoljuk, hogy egy olyan világban, amely ezeken az értékeken alapul, mindenki felszabadultan, boldogan élhet. A szeretethez, szerelemhez való jog mindenkié".
Az egyház már azon is felháborodott, hogy a Coca-Cola egy ilyen üzenetet tett közzé „Önmagában abszurd” - írják a bejegyzésben – „hogy egy nemzetközi multicég válaszul a fogyasztóktól érkező kritikákra az emberi jogokról tart didaktikus kioktatást, de a szöveg nem csak emiatt felháborító.”
A Hit Gyülekezete szerint  a cég melegeket ábrázoló plakátjaival ugyanis 
„ … a kólaivás (vagy nem ivás) hétköznapi cselekedetből politikai-morális demonstrációvá vált. Aki Coca-Colát iszik nyilvánosan, azt a cég a reklámkampányával arra kényszerítette, hogy állást foglaljon a melegjogok mellett. Pontosan emiatt tiltakoznak a plakátok eltávolítását kérő petíció civil aláírói is”

- állítja gyülekezet. A gondolatmenet totálisan abszurd – ilyen alapon az, aki a Fidesz-kormány miatt nem hagyja el Magyarországot, az egyben állást is foglal Orbánék mellett  – ám az egyház a gondolatmenetre építkezve egy egész kérdéssort intéz a mamutvállalat magyarországi képviselői felé:
„1. A Coca-Cola szabadságról beszél, de akkor döntésével miért erőszakolja meg azon fogyasztói lelkiismeretét, akiknek más a véleményük ebben a megosztó társadalmi kérdésben? 2. A szexuális orientáció, nemi identitás különösen védett személyes adatnak számít. Miért kényszeríti a Coca-Cola az embereket arra, hogy erről a szenzitív kérdésről bármilyen nyilatkozatot tegyenek? 3. Miért idegeníti el termékétől azokat a kormánypárti fogyasztókat, akik kedvelik az üdítőitalukat, de nem szeretnének egy platformra kerülni a Coca-Colával pózoló ellenzéki politikusokkal? 4. Minden cégnek joga van ahhoz, hogy bármely fogyasztói csoport felé – így akár a homoszexuálisok felé - reklámkampányt folytasson. A Coca-Cola azonban ezt a kampányát tudatosan a legforgalmasabb közterületekre (metróállomások, belvárosi csomópontok) vitte ki. Magyarországon az alaptörvény kimondja minden ember egyenlőségét, de egyértelműen meghatározza a házasság és család fogalmát is. A Coca-Cola plakátjaival és melegpárti hitvallásával azt üzeni a magyar társadalomnak, hogy az alaptörvény jogellenes, és változásra van szükség. Sokan akarják ma kívülről megmondani azt, milyen legyen Magyarország. Ezt azonban kizárólag a magyar választóknak, és a magyar társadalomnak joga eldönteni. A magyarok harminc éve elutasították azt, hogy Moszkvából mondják meg nekik, mi a jó és mi a rossz. Miért akar most egy cég Atlantából kioktatni bennünket?” - kérdezi az egyház, párhuzamaival mintegy véletlenül a kormánypropaganda Brüsszel-ellenes kirohanásait felidézve.   „5. A közterületi reklámok korlátlanul elérik a gyerekeket. A szexuális intimitásban ábrázolt homoszexuális párok és egy gyerekek által is fogyasztott tömegtermék összekapcsolása megtévesztő módon beavatkozik a gyermekek személyiségfejlődésébe. Miért kényszeríti a Coca-Cola arra a gyerekeket és a szülőket arra, hogy az utcán, közlekedés közben morális meggyőződésükkel ellentétes képeket lássanak? Miért akarja a Coca-Cola a homoszexualitás támogatására csábítani a kiskorúakat? Ki jogosította fel a céget arra, hogy a szülők, pedagógusok helyett oktasson? 6. Végül még egy kérdés: A Coca-Colát világszerte bírálják azért, hogy termékei egészségre és a környezetre ártalmasak lehetnek. Tényleg jó ötlet a megalapozott kritikákkal szemben egy provokatív, agresszív és megosztó kampánnyal válaszolni?” - kérdezik közleményükben.
Szerencsére a gyülekezetnek a mozgássérült emberek ábrázolásával azért nincs gondja, nem úgy, mint a Cola-plakátok miatt a tolószékes emberek látványával példálózó Pesti Srácoknak.

Tolószékes embereket sem szeretne plakátokon látni a Pesti Srácok szerzője

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.08.06. 14:42
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Mozgássérültekkel vetette össze a homoszexuálisokat a kormányközeli lap szerzője, de köszöni, előbbiek reklámozásából sem kérne.
Józan ésszel azt hihetnénk, hogy nem lehetne tovább rontani a Coca-Cola páros plakátjai miatt kialakult helyzeten, de az események követéséhez sajnos nem józan ész kell, hanem edzett gyomor: a Pesti Srácok újságírója, a plakátok miatt korábban meleglobbit orrontó Vésey Kovács László kedden újabb véleménycikket írt a témában, amiben már tolószékesek is megkapják a magukét.
Vésey előbb, fejedelmi többessel úgy érvel, hogy ők együtt tudnak élni a homoszexualitás létezésével, de nem akarják azt nézni. Már ez is erős mondat – egy meleg pár például nem szállhatna együtt buszra e kijelentés  alapján – a szerző pedig  következetesen és hazug módon egybe is mossa az azonos nemű párkapcsolatokat a pedofíliával: „A gyerekekre pedig (...) azért van szükségük friss húsként, mert kevesen vannak, és hamar ráunnak egymásra”.
A következő bekezdésben viszont egy teljesen eltérő kisebbség, a mozgássérültek csoportja kerül a célkeresztbe, a plakátok kapcsán ugyanis őket állítja párhuzamba a melegekkel Vésey-Kovács.
„Tolószékes embereket sem szeretnénk mozgólépcsőnyi meg buszmegállónyi hirdetéseken nézegetni”

„(...) miközben nem gyűlöljük a mozgássérülteket, nem akarjuk bántani és kirekeszteni őket, sőt akadálymentesített feljárókat építünk nekik, ahol csak lehet. Arra tanítjuk a gyerekeinket, hogy sajnos vannak, akik ilyen helyzetbe kerültek, és segítünk nekik, ha rászorulnak, nem csúfoljuk ki, nem bántjuk őket. De nem hazudjuk azt magunknak meg másoknak, és főleg nem tömjük a gyerekeink fejét olyan hülyeséggel, hogy tolószékben élni ugyanolyan természetes, mint két lábon sétálni, és nem rosszabb, csak más.”
„Ha pedig a tolószékesek elkezdenék eltördelni a gyerekeink hátgerincét, hogy ők is tolószékesként éljenek, attól a társadalom irgalmatlanul dühbe gurulna” - zárul a gondolatmenet.

 A melegek olyan látványt nyújtanak, olyan ellenérzéseket váltanak ki, mint a mozgássérültek? Gyerekek hátgerincét tördelő tolószékesek, mint párhuzam a néhány, közvetlen szexuális utalást nem is tartalmazó plakátra? Az ember csak kapkodja fejét, de ez nem a Hírcsárda, a szerző komolyan gondolja a színes-szagos manifesztumot. És ha már komolyan gondolja, talán nem kellene így finomkodnia: már várjuk a cikkeket, amiben Vésey Kovács László kikel a leukémiás gyerekeket bemutató lelombozó plakátok, a szegénységre tolakodóan emlékeztető hirdetések, esetleg a színes bőrűeket túlzóan szimpatikusnak ábrázoló reklámok ellen. Elvégre ez egy etnikailag homogén, keresztényi és gazdag ország, ahol a másság, és a hajléktalanság is elfogadott – amíg a négy fal között csinálják. Egy ilyen erős toleráns országnak pedig megvan a maga reklámideálja is: a terepjárós, pufidzsekis polgári-konzervatív vállalkozó, két gyerekkel, saját lábán megálló feleséggel. Igaz, ő saját véleménye szerint nem számít közszereplőnek.

Iványi Gábor szerint a gázt is lekapcsolhatják náluk, de a segítő munkát nem adják fel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.06. 12:46
Iványi Gábor lelkész, a a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője
Fotó: Draskovics Ádám
Több intézmény is ellátás nélkül maradhat a felgyűlt adósságok miatt – mondta a Klubrádióban a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője.
Nyílt levelet tett közzé az evangélikus közösség híveinek, támogatóinak Iványi Gábor, amelyben úgy fogalmazott: „Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az elmúlt hét év törvényi csűrés-csavarásának az alapvető célja az volt, hogy a kormány kitalálja, miként lehet a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházi státuszát elvenni és megakadályozni azt, hogy ezt bármikor visszaszerezhesse.” A Hírklikk is megszólaltatta Iványit, aki elmondta: „Több általunk fenntartott létesítményben is ki akarják kapcsolni a gázszolgáltatást, mivel adósságot halmoztunk fel a szolgáltató felé”.
A lelkész, közösségvezető a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában azt mondta: a jelenlegi helyzet nemcsak őket érinti, „magukkal sodorják” azokat a közösségeket, amelyeknek a státuszát az Alkotmánybíróság döntése szerint vissza kellett volna állítani. Ez nem történt meg, ehelyett négy év után született új törvény, amely szerinte megmutatja, hogyan nem lehetnek többé újra egyházzá az Orbán-rendszerben. A levél nem SOS-segélykiáltás volt, hanem annak a kiegészítése, hogy az áprilisban hatályba lépett törvény értelmében újra be kellett jelentkezniük a bíróságon, és levelet írtak a bírónak arról, hogy alkotmánysértőnek tartják a helyzetet, ezért megint Strasbourghoz fordulnak.

Technikai szám nélkül kellene begyűjteni az adóegyszázalékot

Ha elindulnának a törvény által kijelölt úton, bejegyzett egyházként kellene öt évig négyezer egy százalékos támogatást felmutatniuk úgy, hogy elvették a technikai számukat, és ha ez sikerül, nyilatkozniuk kell arról, hogy semmilyen támogatást nem fogadnak el se az Európai Uniótól, se belföldről. Ezután szavaz a parlament és kétharmaddal dönt arról, visszakapják-e az egyházi státuszt, amelyet 1981-ben, a pártállam idején szereztek meg.
Amíg egyvalaki dönti el a baráti körével, hogy mit szavaz meg a parlament kétharmaddal, addig ebben nem lesz változás – mondta Iványi Gábor.

Hitvallásuk a rászorulók segítése

Iványi hozzátette: hívő emberekként nincsenek annyira megrendülve, eddig valahogy tudtak fizetést adni, és reméli, el tudják érni, hogy ne kapcsolják ki a gázt, vizet villanyt, és megértetni az ezer emberrel, aki náluk dolgozik, hogy nem érheti őket hátrány ezért. Amíg rajtuk áll, ez a munka nem ér véget; náluk hitvallási kérdés, hogy a szegényeket támogassák, a jövevényeket (akiket most migránsoknak neveznek) segítsék, ahogy a hajléktalanokat is. Pedig 
Magyarországon ma már gyakorlatilag bűncselekmény hajléktalannak lenni, a menekülőket segíteni pedig kimondottan az. És ebből a pozícióból akarja a kormány kioktatni Európa népét arról, hogy kell az Istent imádni és a bibliai törvényeknek megfelelni

- mondta a Klubrádió műsorában Iványi Gábor.