Intenzív panaszokat okozhat a fülledtség

Publikálás dátuma
2019.08.07. 10:10

Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A 30 fok feletti hőmérséklet sokaknak melegfronti tüneteket, a fülledtség pedig légszomjat okozhat.
Csütörtökig ugyan nem érkezik időjárási front a Kárpát-medence térségébe, de a melegedésre érzékenyeknek nehéz napjaik vannak, szerdán helyenként 34 fokos hőség is lehet – írta Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán. Különösen az északi országrészben erősen fülledt időre és zivatarokra is számítani kell. 
A hirtelen melegedés és a hőség sokak szervezetét megterhelheti, még az egészségeset is. Kínzó migrén, szokatlan és tartós fáradtságérzet, kiugró vérnyomásértékek és múló rosszullétek jelentkezhetnek. Több, egymástól független tünet is kialakulhat, akár intenzív panaszok is. A csapadékos területeken fülledtté vált levegőben az asztmások légszomjat és nehézlégzést tapasztalhatnak. A kánikula és a zivatarok által okozott változékonyság fokozza a szívpanaszokat.
Az északnyugat felől csütörtökön érkező gyenge hidegfront miatt a fokozottan érzékenyek már szerdán este görcsös panaszokat észlelhetnek és a szívproblémák is felerősödhetnek – olvasható a Meteo Klinika oldalán.
Szerző

Akár 20 évvel is kitolhatja a menopauzát egy új beavatkozás

Publikálás dátuma
2019.08.06. 17:34

Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
A kulcslyukműtéttel végzett eljárás segíthet a változókorral járó szív- és érrendszeri gondok vagy a csontritkulás megelőzésében.
Az eljárást kidolgozó, mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó brit tudósok szerint a beavatkozás rengeteg nő számára kínálhat könnyebbséget olyan betegségek kezelésében, mint a változókorral járó szív- és érrendszeri gondok vagy a csontritkulás. Több millió nőnek pedig azáltal javulhat az életminősége, hogy később tapasztalják meg a menopauzával járó gyakoribb tüneteket, mint a rossz hangulat, a szorongás, az alvási nehézségek, a hőhullámok, az éjszakai izzadás és a csökkenő nemi vágy.
A beavatkozást, amelynek keretében kulcslyukműtéttel petefészekszöveteket távolítanak el a nők szervezetéből és fagyasztanak le, hogy aztán a menopauza kezdetével visszaültessék a szervezetbe, eddig kilenc páciensen próbálták ki. A szöveteket a csökkenő hormonszint növelése érdekében jellemzően bő vérellátású helyre ültetik vissza a testben, például a hónaljba. 
A mesterséges megtermékenyítés ismert kutatója, Simon Fishel a The Guardian című lap hétfői számának azt mondta, az eljárásnak rengeteg haszna lehet. "Ez az első projekt a világon, amely egészséges nők petefészekszöveteit őrzi meg krioprezervációval pusztán a változókor elhalasztására" - fogalmazott a vezető orvosok egyike, Yousri Afifi a The Times című lapnak.
A 7 és 11 ezer font közötti eljárást 40 év feletti nőknek kínálja a Simon Fishel és más specialisták által alapított, birminghami székhelyű ProFam cég.
Hasonló eljárást már alkalmaznak olyan lányok és nők termékenységének megőrzésére, akik rákkezelés előtt állnak. Nekik, ha a terápia után úgy döntenek, hogy gyereket szeretnének, a petevezetékbe ültetik vissza a lefagyasztott szöveteket.
Az, hogy a menopauza hány évvel tolható ki a beavatkozás révén, attól függ, hány éves a páciens a szövetvételkor. Egy 25 éves nőtől származó szövet akár 20 évvel is kitolhatja a változókor kezdetét a visszaültetés után, egy 40 éves nőtől származó viszont lehet, hogy csak öt évvel.
Richard Anderson, az Edinburghi Egyetem kutatója szerint "nem újdonság, hogy a lefagyasztás és a későbbi visszaültetés helyreállíthatja a hormonszinteket, de az kevésbé világos, hogy ez biztonságos-e". A mesterséges megtermékenyítést viszont nagyban segítheti, Simon Fishel úgy véli: az eljárás révén elkerülhető a gyógyszerek alkalmazása a petefészkek stimulálására, és sokkal több petesejt lehet.
Szerző
Témák
menopauza

Nem jó, ha csak vizet iszik a gyerek a hőségben

Publikálás dátuma
2019.08.06. 17:17
Illusztráció
Fotó: BURGER/Phanie / AFP
Sem a cukros üdítő, sem kizárólag a víz nem jó megoldás a gyerekek folyadékpótlására, a szakorvos azt ajánlja, az ásványi anyagokat is pótoljuk.
A meleg ellen a szervezet párologtatással védekezik. A folyamat nem működik jól, ha a gyermek nem iszik elég folyadékot, mert a szervezete nem termel elég verejtéket. Egy 30 kilós gyermeknek 1,5-2 liter folyadékot ajánlott meginnia. A szervezet párologtatását az is gátolhatja, ha a gyerek nem jól szellőző, műszálas ruhát visel. A csecsemő bágyadtsága vagy nyugtalansága utalhat arra, ha ezért túl melege van.
Nem tanácsos a gyerekeknek kizárólag vizet vagy ásványvizet adni, ezek ugyanis az izzadással elvesztett ásványi anyagokat nem pótolják – mondta Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára, aki attól is óva inti a szülőket, hogy a kicsik a hőségben literszámra igyák a magas cukortartalmú szénsavas üdítőket és a dobozos gyümölcsleveket, mert nem szolgálják az egészségüket. Napi egy pohár beleférhet, de ne ez legyen a fő folyadékforrás. A gyerekek könnyen rákaphatnak az édes ízre, és csak ezeket akarják majd fogyasztani. A fölösleges cukorbevitel hozzájárul a gyermekkori elhízáshoz, és a fiataloknál is kialakuló inzulinrezisztenciához, ami a 2-es típusú diabétesz kialakulásához vezet.
A szakorvos azt javasolta, tejet, tápszert, kis mézzel édesített házi limonádét, visszahűtött gyerekteát, alkalmanként smoothie-t vagy préselt gyümölcslevet, esetleg levest kapjon a gyerek, mert ezek tartalmazzák a szükséges elektrolitokat is. Ezek a testfolyadékban található ásványi anyagok, amelyek elengedhetetlenek a szív, az idegek és az izmok megfelelő működéséhez. A testben leggyakrabban előforduló elektrolitok: a kalcium, nátrium, kálium, foszfát, klorid és magnézium.
Nem érdemes arra várni, hogy a kisgyerek szól, ha szomjas, javasolt óránként megkínálni egy pohár folyadékkal, erőltetni viszont nem kell; igyon, amennyi jólesik – jegyezte meg Szabó András. Az egyetemi tanár tapasztalatai szerint az is előfordul, hogy a szülők tudják, hogy kánikulában a szokásosnál több folyadékra van szüksége a gyereknek, de túlzásba esnek, és annyit adnak neki, hogy az étvágya is csökken, pedig az is fontos, hogy a gyerek ugyanazt a táplálékot megegye, mint más napokon.
A nagyobb gyermekek még a kiszáradás előtt képesek jelezni a szomjúságukat, de a még nem beszélő kisebbek, csak sírással, nyugtalansággal tudnak jelzést adni. Ha nem kapják meg a szükséges folyadékot, előbb bágyadtak, majd aluszékonyak lesznek. Ez veszélyes, mert a szülőt megnyugtathatja, hogy nem sír már a gyerek. Fontos figyelmeztető jele a kezdődő kiszáradásnak, ha a pelenka tartósan száraz, vagyis hosszabb ideje nem ürít vizeletet, és nehezen ébreszthető – sorolta a szakorvos.
Sokan hiszik, hogy a szervezetet csak a hideg folyadék hűti le, de nem ajánlott, hogy jéghideg üdítővel, teával vagy vízzel oltsa a gyerek szomját a melegben, ezek ugyanis a belső hőt csökkentik, a hőérzet viszont a testfelszín párologtatásával csökken. A folyadékfogyasztás úgy hűt, hogy a verejtékmirigy által kiválasztott víz elpárolog a bőrfelületről. Nyugodtan lehet tehát akár langyos vagy meleg teát is inni, a verejtékezésnek köszönhetően ugyanúgy hűt, mint a hideg folyadék – tette hozzá Szabó András.
A kánikulában órákig a szabadban lévő gyerek könnyen napszúrást kaphat. Ennek tünete lehet a rossz közérzet, aluszékonyság, fejfájás, de sok folyadékkal és hűtéssel egy nap alatt otthon is „meggyógyulhat”. Ha azonban ezekhez a panaszokhoz hányás is társul, mindenképpen orvoshoz kell fordulni – figyelmeztetett az egyetemi tanár.
Szerző