Előfizetés

A mozgássérülteket megsértő Pesti Srácok-szerző korábban egy „tolószékessel” zenélt

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.08.07. 18:38
Fellépés közben a dunaszerdahelyi Csak Van együttes, a dobok mögött a karikával jelölt Vésey Kovács László látható
Fotó: Facebook /Csak Van
Vésey Kovács László a Csak Van zenekarral lépett fel, melynek frontembere kerekesszékből énekel.
Érdekes fotókat és videót talált a Hírcsárda a Pesti Srácok (melegeket és mozgássérülteket egy cikkben megsértő) szerzőjéről: a felvételről kiderül, hogy Vésey Kovács László, aki a napokban kifejtette, hogy homoszexuálisokat és mozgássérülteket sem szeretne óriásplakátokon látni, legalább 2013-ig egy olyan dunaszerdahelyi együttesben játszott, ahol egy kerekesszékes énekes, Bíró Szabolcs volt a frontember.
A banda 2010-ben még a Határtalan Megasztár válogatójába is bejutott, de aztán bumm.sk cikke szerint saját elhatározásukból kiszálltak a zenei vetélkedőből. A videón és az együttes Facebook-oldalán is szerepel a dobos, Vésey Kovács László, aki ezek szerint gond nélkül zenél, vállal tévés szereplést egy mozgássérült ember társaságában – épp csak mozgólépcsőnyi hirdetésen nem szeretne találkozni vele. Az ügy kapcsán megkérdeztük az újságírót, zavarta-e, hogy közös felvételen szerepelt zenésztársával, és hogy aztán ezt a TV2-ben is leadták – és kíváncsiak voltunk, hogy mit szólt cikkéhez a Csak Van zenekar frontembere. Mivel Vésey Kovácsot publicisztikája miatt bocsánatkérésére szólította fel  – sőt, már bírósághoz is fordult –  a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), arról is kérdeztük a szerzőt, hogy eleget tesz-e a kérésnek.
A videóban egyébként megszólal az íróként is ismert énekes, Bíró Szabolcs. mint mondja,  
„Nem tudom, milyen lehet állva énekelni, de kihúzom magam”

Kérdés, hogy ez korábbi zenésztársának, a kormánypárti lap normalitást védelmező szerzőjének is sikerül-e. 

Nem kívánt rész törlendő

Nem mellékes, hogy nagy felháborodást és hangos helyeslést egyaránt kiváltó cikkből egyébként megjelenése után törölték az egyik legerősebb, amúgy nehezen érthető párhuzamot, amit az újságíró a homoszexualitás állítólagos népszerűsítése és a mozgássérültek helyzete között vont: „Ha pedig a tolószékesek elkezdenék eltördelni a gyerekeink hátgerincét, hogy ők is tolószékesként éljenek, attól a társadalom irgalmatlanul dühbe gurulna”.  A cikk Google által tárolt változatában azonban még megtalálható az utóbbi már kellemetlennek érzett mondat.

"További kellemes karaktergyilkolászást kívánva"

Levelünkre rövid időn belül válaszolt Vésey Kovács László, kikötve, hogy válaszait teljes egészében, változtatás és szerkesztés nélkül tegyük közzé. E szerint is járunk el, saját kérdéseinket feketével szedtük. „Tisztelt Koncz Tamás!    Alább írom a válaszaimat. Eleget tesz a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége(MEOSZ) kérésének, és bocsánatot kér a kerekesszékes emberektől az „Elég az érzékenyítésből, hagyjátok élni az embereket!” című véleménycikkében tett megjegyzései miatt? Látom a visszajelzésekből, hogy milyen éles különbség van a tolószék és a kerekesszék között, én viszont sehol, egyetlen szóval sem említettem kerekesszékes embereket a cikkemben. A tolószékeseket természetesen eszem ágában sem volt megbántani, és úgy gondolom, ez a szövegből is kiderül, ha nem a kiforgatás szándékával olvassák. Sokak egyébként ezt igazolták vissza, tehát nem csak a rám uszított, gyilkolni vágyó ellenzéki olvasótábor véleménye létezik ez ügyben sem. Teljes mértékben egyetértek a MEOSZ-szal, hogy a mozgáskorlátozott embereket ugyanazon jogok illessék meg, mint a társadalom többi tagját, és nem kérnek sajnálatot. Egyúttal támogatom, hogy a homoszexualitásra is ugyanez a szemlélet vonatkozzon. Ön a Csak Van zenekar tagjaként együtt zenélt egy mozgássérült, kerekesszékes fiatalemberrel, a banda frontemberével - sőt, a Megasztárban is felléptek együtt. Zavarta, hogy közös felvételen szerepel az illetővel, illetve hogy ezt bemutatták, és egy "tolószékest" kellett néznie, látnia a tévében? Mit szólt véleménycikkéhez kerekeszékes zenésztársa? Heti rendszerességgel órákat töltöttem el egy tolószékes társaságában, kiváló hangulatban, kilenc éven át. A közös zenélés vége óta sajnos ritkábban találkozunk, de a barátság megmaradt. Elég meredek dolog azt gondolni, hogy zavart vagy zavar a látványa. A tolószékes kifejezés sűrű, hiperérzékeny idézőjelezgetése közben hadd ajánljam figyelmébe ennek a vele készült interjúnak a címét, amelyben őt idézik: https://nlc.hu/ezvan/20171120/biro-szabolcs-kerekesszekes-iro/ Egyébként még nem értem el telefonon – hál' Istennek elég elfoglalt ember –, nem ismerem a véleményét, de bizonyára meg fogjuk beszélni. A válaszaim közzétételéhez csak teljes egészében, változtatás és szerkesztés nélkül járulok hozzá. További kellemes karaktergyilkolászást kívánva, üdvözlettel, Vésey Kovács László újságíró" 

Végül elnézést kért

 Vésey Kovács László szerda délután aztán Facebook-oldalán kért elnézést azoktól, akik úgy érzik, hogy megbántotta őket „a tolószékesekkel kapcsolatos, óvatlan fogalmazásmóddal”. 
„Természetesen nem a mozgáskorlátozottak, kerekesszékesek bántása volt a célom, ahogy ugyanezt hangsúlyoztam a szóban forgó cikkben is, hiszen az nem is róluk szólt, hanem a homoszexualitást népszerűsítő lobbi folyamatos és gyerekeinkre veszélyes nyomulásáról. Nem célpontként, hanem hasonlatként szerepeltek a cikkben” -fogalmazott Vésey,bár azt maga is elismerte, hogy „ha  cikkhez lábjegyzetet kell írni, az nem jó”. A bejegyzést közölte a (véleménycikk kapcsán kialakuló polémiától amúgy hangsúlyozottan elhatárolódó) Pesti Srácok is.  

Donáth László:„Politikai lejárató kampány zajlik”

Cz. G.
Publikálás dátuma
2019.08.07. 18:20
Korábbi felvétel.
Fotó: Népszava
Az evangélikus lelkész szerint a lánya a valódi célpont.
A BRFK feljelentés alapján 2019. június 13-án nyomozást rendelt el szexuális kényszerítés gyanúja miatt, melyben válaszadásunkig gyanúsítotti kihallgatás nem történt – közölte név és egyéb konkrétumok említése nélkül lapunkkal a rendőrség. Arra az ügyre kérdeztünk rá, ami kedden söpört végig a jobboldali médián. A TV2 híradója szerint egy III. kerületi szeretetotthonban Donáth László evangélikus lelkész „több alkalmazottat is zaklathatott”. A kormányhoz közeli televízió nem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy a lelkész MSZP-s parlamenti képviselő volt, akinek lánya, Donáth Anna az EP-választáson a Momentum színeiben mandátumot szerzett. Donáth László lapunknak elmondta: egyértelműnek tartja, hogy politikai lejárató kampány zajlik, amelynek valódi célpontja nem ő, hanem a lánya. Hozzátette, hogy mind a mai napig semmifajta hivatalos megkeresést nem kapott, még tanúként sem. Ezért az ügyről nem áll módjában semmit nyilatkozni.
Kapcsolódó
Szexuális kényszerítés miatt nyomoz a rendőrség, a TV2 szerint Donáth László ellen

Gyűlöletkeltés: bírósághoz fordulnak a mozgáskorlátozottak

Népszava
Publikálás dátuma
2019.08.07. 17:18

Fotó: Shutterstock
Nem hagyják annyiban a PestiSrácok Coca-Cola reklámkampányára reagáló cikkét.
A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja, hogy ma Magyarországon következmények nélkül lehet az emberi méltóságot súlyosan sértő, gyűlöletkeltő kijelentésekkel illetni a születésüknél fogva, illetve betegség vagy baleset következtében mozgáskorlátozottá vált, kerekesszékes embereket pusztán az állapotuk miatt – áll a szerkesztőségünkhöz elküldött közleményben.  A MEOSZ következetesen kiáll a mozgáskorlátozott emberek és családjaik érdekében, értük, az önrendelkező mindennapokért. Ezt szem előtt tartva a MEOSZ bírósághoz fordul a PestiSrácok.hu portálon megjelent írás mozgáskorlátozott emberek közösségét ért jogsértő kitételei kapcsán. Az ominózus cikkben a szerző – a Coca-Cola meleg és leszbikus párokat ábrázoló reklámkampánya kapcsán – kijelentette, hogy „tolószékes embereket sem szeretnénk mozgólépcsőnyi meg buszmegállónyi hirdetéseken nézegetni”. Egyebek mellett arról is értekezett: „nem hazudjuk azt magunknak meg másoknak – és főleg nem tömjük a gyerekeink fejét olyan hülyeséggel –, hogy tolószékben élni ugyanolyan természetes, mint két lábon sétálni, és nem rosszabb, csak más”.