Háromszázmilliós fogyasztóvédelmi bírságot kapott a Wizz Air

Publikálás dátuma
2019.08.07. 19:12
Illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Két hónap alatt öt eseteben talált szabálysértést a légitársaságnál a fővárosi kormányhivatal. A Wizz Air csalódott, ráadásul egy másik ügyben is százmilliókat kell kifizetniük.
Ismétlődő jogsértések miatt 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki Budapest Főváros Kormányhivatala első fokon a Wizz Air légitársaságra – mondta el az MTI-nek szerdán Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára. Tuzson szerint a hivatal az elmúlt két hónapban hét esetben folytatott fogyasztóvédelmi vizsgálatot a Wizz Airrel szemben, ezekből pedig ötben állapított meg fogyasztóvédelmi szabálysértést. Az államtitkár hangsúlyozta, ismétlődő jogsértés esetén a lehető legszigorúbb büntetésre számíthatnak a fogyasztókat megkárosító társaságok, ezért a kormányhivatal első fokon 300 millió forint bírságot szabott ki, erről tájékoztatták a légitársaságot.
A kormányhivatal a május 25-i Frankfurt-Budapest, a június 6-i London-Budapest, a június 19-i Brüsszel-Budapest, a június 25-i London-Gatwick-Budapest és a június 30-i Marosvásárhely-Budapest járattal kapcsolatban állapított meg fogyasztóvédelmi szabálysértést. A Wizz Air június 25-i London-Gatwick-Budapest járatán utazók több mint 24 órás késéssel indulhattak csak útnak, június 30-án pedig a Marosvásárhely-Budapest járatnál a helytelen utastájékoztatás és az utasok megtévesztése, illetve a velük szemben tanúsított magatartás miatt indult eljárás. 
A légitársaság a távirati irodának nyilatkozva csalódottságának adott hangotn, leszögezték ugyanakkor, hogy elsőfokú, nem jogerős ítéletről van szó, amelyet tanulmányoznak és további nyilatkozatokat ezzel kapcsolatban nem tesznek.
Hozzátették: az elmúlt három hónapban a Wizz Air több mint 60 ezer repülőjáratot üzemeltetett sikeresen, amelyek közül a nyári főszezonban kevesebb, mint 1 százalék szenvedett el jelentősebb késést, vagy kellett törölni a járatot. A Wizz Air közleményében elnézést kért az utasoktól és azt írta, mindent megtesznek, hogy csökkentsék a működési zavarokat. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a múlt héten jelentette be, hogy elfogadta a Wizz Air kötelezettségvállalását egy másik kifogásolt ügyben, a Wizz Flexszel kapcsolatban, így a szolgáltatást 2010 óta igénybe vevő fogyasztóknak együttesen 250 millió forint kompenzációt fizet a légitársaság;  a díjkülönbözetet is megkapják azok, akik igénybe vették a szolgáltatást és az új járatra szóló viteldíjuk alacsonyabb lett volna, mint az eredeti repülőjegy ára, mégis a magasabbat kellett kifizetniük.
Szerző
Frissítve: 2019.08.07. 19:29

Visszaesett az ipari termelés, lassul a magyar gazdaság

Publikálás dátuma
2019.08.07. 15:53
Illusztráció
Júniusban visszaesett a magyar ipari termelés, ami az elemzők szerint a magyar gazdaság előre megjósolt lassulásának első komoly jele.
A KSH adatai szerint júniusban – az előző hónaphoz mérten – 1,8 százalékkal csökkent a magyar ipari termelés, az adatot már az eltérő munkanapok és szezonális hatásoktól is megtisztították. Éves szinten 1,4 százalékos a visszaesés, ám idén júniusban két munkanappal kevesebb volt mint tavaly, így ettől a hatástól megtisztítva a termelés 4,1 százalékkal nőtt. Az adat első látásra komoly meglepetést keltett az elemzők körében, de látva a német ipari termelési adatokat, amelytől a magyar gazdaság jelentős részben függ, az egyik magyarázatot már meg is találtuk. Júniusban ugyanis a szezonális, naptári hatással számolva a német ipari termelés 1,5 százalékkal csökkent az előző havihoz képest, és 5,2 százalékkal pedig az előző év júniusához mérten. Az elemzők szerint a magyar gazdaság az első negyedévben 5,3 százalékkal nőtt, a második negyedben már ennél fél százalékponttal lassabb volt az ütem, a gazdaság az év hátralévő részében pedig tovább fékeződhet. A Reuters elemzői átlaga szerint idén a gazdasági növekedés még elérheti a 4,4 százalékot, jövőre pedig 3,5 százalékkal bővülhet a gazdaság – vagyis a lassulás egyértelmű, de még nem drámai. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az adatok arra utalnak, hogy magyar ipar teljesítménye lassan követi a kifejezetten gyenge európai és német konjunktúrát, azonban annál lényegesen jobban teljesít, amit egyes új autómodellek gyártásának felfutása, új exportkapacitások üzembe helyezése, valamint az élénk belső kereslet is támogat. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az ipari termelés júniusi gyenge adata mögött vélhetően a nyári szabadságolások is szerepet játszottak , amelynek hatását felerősíthette az is, hogy kettővel kevesebb munkanap volt idén júniusban, mint egy évvel korábban. A második negyedéves teljes adatsor alapján a kiskereskedelem után az ipar is az általános növekedés lassulását jelzi – írta az elemző. Hazai nagyvállalatok egyre óvatosabbak: másfél év alatt felére csökkent a hazai nagyvállalatok növekedési kilátásairól képet adó K&H nagyvállalati növekedési index. A jelenleg 6 ponton álló mutató a nagyvállalatok eddigieknél jóval óvatosabb optimizmusát tükrözi - írták. A várakozások általában a cég méretével párhuzamosan nőni szoktak, most azonban nem ez jellemzi a szektort. A méret mellett a tevékenységi kör is nagymértékben meghatározza a jövőbeni várakozásokat: jelenleg az ipari cégek a legoptimistábbak, miközben a szolgáltató és kereskedelmi szektor ennél jóval visszafogottabban látja a következő egy évet. 
Szerző
Témák
ipari adatok GDP

Ennyibe kerül most egy albérlet Budapesten

Publikálás dátuma
2019.08.07. 13:52

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A szobabérléssel sem járnak feltétlenül jól az egyetemisták: Budapesten 65 ezer forintba kerül havonta, ha valaki ezt a megoldást választja.
A ponthatárok július 24-i kihirdetése utáni 10 napban a magánszemélyek 28 százalékkal több lakáshirdetést adtak fel, mint az azt megelőző 10 napban. Az Ingatlan.com szerint ebben az időszakban évek óta dívik, hogy 30 százalékot ugrik a kínálat írja a Forbes. A portál mérése szerint a ponthatárok kihirdetése utáni egy hétben 
a kiadó lakások átlagos bérleti díja a fővárosban 160 ezer forint volt.

Persze sokan inkább szobát bérelnek, mert az olcsóbb: Budapesten 65 ezer forint egy kiadó szoba havi átlagára, Debrecenben, Pécsen és Miskolcon egyaránt 35 ezer forintot kérnek a szobákért. Szegeden és Győrben drágábban lehet szobát bérelni, mindkét városban 45 ezer forintot kell adni értük.
Szerző
Témák
lakásbérlés
Frissítve: 2019.08.07. 14:44