Előfizetés

Öngyilkosságot követett el a börtönben Jeffrey Epstein

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.08.10. 16:22

Fotó: STEPHANIE KEITH / AFP
Korábban már próbálkozott, de akkor nem sikerült neki.
Öngyilkosságot követett el manhattani börtöncellájában helyi idő szerint péntek éjjel Jeffrey Epstein, az emberkereskedelem és kiskorúak megrontásának vádjával előzetes letartóztatásban lévő amerikai milliárdos - jelentette az amerikai média szombaton. Epstein felakasztotta magát, már holtan találtak rá a cellájában. A 66 éves Epstein július végén állítólag már megkísérelt öngyilkosságot, félig öntudatlan állapotban, vérző nyakkal  találtak rá cellájában. A milliárdost állandó megfigyelés alatt tartották elkülönített cellájában, hogy megelőzzék esetleges öngyilkossági kísérletét.  Mégis sikerült neki. Epsteint kiskorúak szexkereskedelmének vádjával tartóztatta le az FBI. A milliárdos vállalkozót, Donald Trump és Bill Clinton közeli barátja a gyanú szerint a férfi több tucatnyi kiskorút (legfeljebb tizennégy-tizenöt éveseket) ugyanolyan módon használt ki: készpénzzel fizetett nekik egy masszázsért, ami gyorsan szexuális zaklatásba fordult át, mindez a férfi előkelő New York-i Upper East Side-on lévő villájában vagy a Palm Beach-i otthonában. Emellett 2002 és 2005 között több tucatnyi kiskorú kereskedelmében vett részt New Yorkban és Floridában, emiatt akár negyvenöt évnyi börtönt is kaphat.  

Élőben közvetítette az orosz politikusnő, ahogy a kommandósok rátörik az ajtót (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.10. 16:19
Korábbi felvétel Ljubov Szobolról, akit 2019. augusztus 3-án, egy moszkvai kormányellenes tüntetésről is elvittek a rendőrök
Fotó: Vaszilij Maximov /
Ljubol Szobol még el sem indult a kormányellenes tüntetésre, a rendőrség így is eljött érte.
Őrizetbe vette a rendőrség szombaton egy tiltakozó megmozdulás előtt Ljubov Szobol orosz politikust, Alekszij Navalnij ismert ellenzéki politikus szövetségesét - írja közösségi portálokra hivatkozva az MTI. Ljubov Szobol a Twitteren tudósított saját őrizetbe vételéről, a videót később a Youtube-ra is kitették. A közel két és fél perces videofelvételen azt mondja, a hatóságok meg akarják akadályozni, hogy eljusson a tüntetésre – ám ő nem adja fel, és folytatni fogja a politikai tevékenységét, nem fogják őt megfélemlíteni.  
A közvetítésének végén látható, amint a rohamrendőrök betörik lakása ajtaját, és belépnek a helyiségbe.

"Ez milyen alapon?" - kérdezi még Szobol, itt fejeződik be a közvetítés. A rendőrök maszkkal takarták arcukat - az  utóbbi időben ez általános eljárás lett az ellenzékieket vegzáló civil nyomozók körében is, mivel a kormányellenes tüntetők és aktivisták közösségi oldalas fotóik alapján elkezdték azonosítani a rájuk küldött rendőröket.
Az orosz belügyminisztérium adatai szerint mintegy 20 ezer tüntető gyűlt össze szombaton Moszkva belvárosában, hogy koncerttel egybekötött nagygyűlésen biztosítsa támogatásáról a moszkvai városi önkormányzati választásokon induló független jelölteket. A Belij Scsotcsik elnevezésű civil szervezet ugyanakkor több mint 47 ezerre becsülte a résztvevők számát. Ezzel egy időben egy  nem engedélyezett kormányellenes demonstráció is zajlott az orosz fővárosban, ahonnan estig 245 embert gyűjtöttek be a rohamrendőrök.

Mondvacsinált indokokkal zárták ki az ellenzéket

A közelgő szeptemberi helyhatósági választásról 57 ellenzéki jelöltet  zártak ki formai hibákra vagy hamis aláírásokra hivatkozva, lényegében az összes valóban kormánykritikus indulót. A visszautasítások mondvacsináltságát jelzi, hogy a Mérce cikke szerint
volt, akinek indulását azzal utasították vissza, hogy rosszul kötötte be a beadott papírokat. Más esetben az aláírók személyesen igazolták, hogy aláírásuk nem hamisítvány - még ha a választási bizottság azt annak is könyvelte el.

Gumibot, sokkoló és méreg a rendőrségi repertoárban

Az orosz rendőrség eddig is  rendkívüli brutalitással járt el az ellenzéki tüntetőkkel szemben, július 29-én például ezernél is több demonstrálót vettek őrizetbe Moszkvában, és gumibottal, sokkolókkal verték a zömében békés tiltakozókat.  A tüntetés előtt őrizetbe vették Navalnijt, akit orvosai és saját állítása szerint is megmérgeztek valamivel fogva tartása során, politikus ugyanis heves allergiás rohamot kapott a rácsok között, bár korábban semmilyen allergiás tünete nem volt.

Rágyújtott a felborult üzemanyagszállító mellett, hatvanan haltak meg

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.10. 12:47
Illusztráció
Fotó: FRANCISCO VILLEDA / AFP
Hatvan ember meghalt, és közel hetvenen megsérültek, miután felrobbant egy üzemanyag-szállító tartálykocsi Tanzániában - jelentette a helyi média legfrissebb híradásaibn.
Az eset a fővárostól, Dar es Salaamtól mintegy 200 kilométerre nyugatra fekvő Morogoro városban történt. A tartálykocsi balesetben felborult, és üzemanyag kezdett kiömleni belőle. Az emberek kannákba gyűjtötték az üzemanyagot, s egyszer csak a teherautó berobbant. Szemtanúk szerint a robbanás akkor történt, amikor egy férfi rágyújtott a felborult tartálykocsi mellett. Az áldozatok zöme motorkerékpáros, taxisofőr és környékbeli lakos - mondta Willbrod Matafungwa helyi rendőrparancsnok. Mivel a robbanás zsúfolt helyen történt, olyanak is vannak köztük, akik nem gyűjtöttek üzemanyagot, hanem csak a közelben tartózkodtak. A sérültek mentését nehezítette, hogy hatalmas tűz keletkezett a robbanás után, és sűrű fekete füst lepte el a környéket. A közösségi médiában megjelent felvételeken szénné égett holttesteket lehet látni. Az idén több ilyen eset történt az afrikai kontinensen. Májusban Nigerben legalább 58-an haltak meg hasonló körülmények között, és a múlt hónapban is történt hasonló eset Nigériában, akkor mintegy ötvenen haltak meg