közmédia;kormánysajtó;MTVA;

2019-08-12 10:20:48

Kiugrott köztévés riporter: nyílt titok, hogy az utasítások az államtitkárságról jönnek

Az ellenzéket nevetségessé kell tenniük, és futószalagon szállítani a migránsozó híreket, szárnyaló keresetekről beszélni, miközben mindenki nyomorog.

Balogh Krisztina gyerekkori álma volt, hogy a közmédia riportere legyen, mégis hatalmas csalódásként élte meg az MTVA-nal töltött szűk három évet - mesélte a korábbi riporter a 444.hu-nak. Az utolsó cseppet az MTVA-székháznál történt incidens jelentette. Barátai is tüntettek a munkaadója ellen, míg őt és munkatársait a newsroom-ba zárta a felelősszerkesztő, majd Varju László DK-s politikus is a szemébe vágta, hogy hírhamisító.

- nyilatkozta. A bélyeg, amit közmédiás riporterként viselnie kellett, a legrosszabb gyerekkori emlékeit hozta felszínre benne: "az utolsó időszakban olyannyira kiközösítve éreztem magamat MTVA-riporterként, mint amikor kisiskolásként lecigányoztak" - fogalmazott. Balogh most Ausztriában dolgozik felszolgálóként. Elsősorban fesztiválokról és gyerekprogramokról tudósított, ám ez is elég volt ahhoz, hogy merev politikai elvárásokkal találja szembe magát:

Az ilyen közvetetten cenzúrázott esetek elmondása szerint az idő előrehaladtával egyre sűrűbbek voltak, és bár kultúrával foglalkozott, már menekült-ellenes hangulatkeltő anyagokat is kértek tőle. Az pedig házon belül nyílt titoknak számít szerinte, hogy a kormányzati kommunikációt felügyelő államtitkárságáról küldik meg a használandó paneleket és témákat a szerkesztőségbe. Az ellenzéki politikusokkal kapcsolatban például az volt az utasítás, hogy nevetségessé kell tenni őket.

- részletezte Balogh, hogy miért mondott végül fel. Szerinte sokan úgy nyugtatják a lelkiismeretüket, hogy olyan részeket tesznek a riportjaikba, amikről tudják, hogy aztán úgyis kivágják azokat.