Idén ötödször választotta meg az Év Strandételét a We Love Balaton és a Balatoni KÖR. Mint írják, a versenyre összesen 16 étellel neveztek a vendéglátóhelyek, érdekes módon főleg a Balaton déli partjáról.
A korábbi évekhez képest változás, hogy a büfék, éttermek több étellel is jelentkezhettek, és mivel olyan erős lett a döntő mezőnye, újdonság az is, hogy a nyertes mellett dobogósokat is hirdettek.
A zsűri kóstoláson is alapuló döntése alap az Év Strandétele 2019-ben a Zamárdiban lévő Tiki Beach Bisztró Kovászosuborka-levese, a második pedig a balatonmáriafürdői Port Burger Marhaszegyes ciabattája lett. A bronzérmet a lellei Málna Büfé Tex-Mex salátájának ítélték oda, míg az Év Felfedezettjének a nagypapától örökölt, két fiatal által üzemeltetett keszthelyi Pinyó, több mint büfé nevű helyet választották.
A hattagú zsűri a verseny két korábbi győzteséből, a Magyar Konyha felelős szerkesztőjéből, a Street Kitchen gasztronómiai újságírójából, a We Love Balaton főszerkesztőjéből és a Balatoni Kör szóvivőjéből állt. A döntésüknél figyeltek arra, hogy az étel egészséges, jó minőségű alapanyagokból készüljön, egyszerű, de kreatív, nyárias legyen. Fontos szempont volt, hogy az uralkodó lángos-hekk irányon túlmutasson, gyorsan és büfékben is elkészíthető és elvitelre is alkalmas legyen.