Előfizetés

2 milliárd forinttal drágult a Magyar Zene Háza

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.12. 13:52
A Bartók Központ – Magyar Zene Házának látványterve FORRÁS: VÁROSLIGET INGATLANFEJLESZTŐ ZRT.
Így már 19,2 milliárdnyi közpénzből épülhet az üveg-beton óriás a budapesti Városliget közepén.
Az eredetileg tervezett 17,5 milliárdról most 19,2 milliárd forintra ugrottak a budapesti Városligetbe tervezett Magyar Zene Házának kivitelezési költségei - szúrta ki az uniós közbeszerzési értesítőben a 444.hu.
A kétmilliárdos drágulást előre nem látható körülményekkel indokolták.

A megbízást még tavaly ősszel nyerte el a Magyar Építő Zrt., ami néhány méterrel távolabb Mészáros Lőrinc cégével együtt építi az új Néprajzi Múzeumot. A közbeszerzéseken igen jól szereplő céget - mely egymaga 250 millió forint tao-pénzzel támogatta meg a felcsúti focit - Mészáros Lőrinc üzlettársa, Szíjj László 2017-ben eladta a Paár Attila-féle WHB Befektetési Kft.-nek, illetve Épkar Zrt.-nek.
Bár a Liget-projekt befejezését eredetileg 2020-ra tervezték, a legújabb ígéret szerint 2023-ra nyílhatnak meg legkorábban a Városligetben felépített intézmények. Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa legutóbb azt mondta, hogy a Magyar Zene háza - melynek csak a tervezésére 1,5 milliárd forintot kifizettek - jövőre szerkezetkész lesz.

Két és fél évig, vagy még tovább tarthat a Lánchíd 18 hónaposnak ígért felújítása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.12. 11:58

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A tulajdonképp biztosra vehető csúszással együtt a költségek is elszállhatnak, a hidat pedig egyszerre kényszerülhet nélkülözni a főváros a hármas metróval.
Összecsúszhat a Lánchíd és a Váralagút lassan két évtizede halogatott rekonstrukciója a hármas metró középső szakaszának felújításával, így mindkettőt egyszerre kellhet nélkülöznie Budapestnek - írja az mfor.hu. Úgy értesültek, aligha tartható a Lánchíd és alagút lezárásának kormányhatározatban rögzített 18 hónapos határideje:
a projekt előkészítésében résztvevő, névtelenül nyilatkozó szakértő legkevesebb két évre teszi a hídrekonstrukció forgalomkorlátozással együtt járó idejét, de még ez is legfeljebb akkor lenne elég, ha folyamatosan, éjszaka és hétvégén is dolgoznának a kivitelezők.

Ennek megfelelően az ára is elszállhat majd a beruházásnak, akár a Margit híd esetében, ami 9 milliárdos beruházásnak indult, aztán 32 milliárdos lett belőle. Ez persze nem fogja megakadályozni a kivitelezésre vállalkozó cégeket és a BKK-t a másfél éves határidőt rögzítő megállapodás aláírásában – teszi hozzá a szakember. A főváros ugyanis félti a híd rekonstrukciójára odaítélt támogatást.
A BKK megkeresésre azt mondta a 18 hónapról, hogy az "szerződéses előírás", ugyanakkor a felújítás időtartama 30 hónap.

A híd és a kapcsolódó műtárgyak felújításához 6 milliárdot ad az állam, 14,7 milliárd forintot tesz ki az EIB (Európai Beruházási Bank) hitele és csak a többit teszi bele a főváros. Korábban a beígért járdaszélesítést is törölték - túl sokba került volna, mivel még a láncokat is meg kellett volna erősíteni hozzá-, ekkor a támogatásból egymilliárdot csípett le a kormány.
A Clark Ádám és a Széchenyi István tér, valamint a József Attila utca átalakítására egyelőre tervek sincsenek, ezek tenderben kiírt határideje 300 nap, az engedélyek beszerzése és a szükséges döntések szintén hónapokat vihetnek el. Ezt követheti a kiviteli tender kiírása és ezután kezdődhet csak a munka. Így könnyen lehet, hogy mire a felújított átkelőt átadják, akkorra lezárják a két oldalán lévő tereket. Külön kérdés az alagút közepén induló titkos lift és külön víztározóval ellátott alagút felújításának ideje is, ezt ugyanis nem a BKK, hanem a TEK szervezi.

Kiugrott köztévés riporter: nyílt titok, hogy az utasítások az államtitkárságról jönnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.12. 10:20
Balogh Krisztina
Fotó: hirado.hu
Az ellenzéket nevetségessé kell tenniük, és futószalagon szállítani a migránsozó híreket, szárnyaló keresetekről beszélni, miközben mindenki nyomorog.
Balogh Krisztina gyerekkori álma volt, hogy a közmédia riportere legyen, mégis hatalmas csalódásként élte meg az MTVA-nal töltött szűk három évet - mesélte a korábbi riporter a 444.hu-nak. Az utolsó cseppet az MTVA-székháznál történt incidens jelentette. Barátai is tüntettek a munkaadója ellen, míg őt és munkatársait a newsroom-ba zárta a felelősszerkesztő, majd Varju László DK-s politikus is a szemébe vágta, hogy hírhamisító.
"Nem akartam az adófizetők pénzén csinálni tovább. Nem éreztem fairnek velük szemben"

- nyilatkozta. A bélyeg, amit közmédiás riporterként viselnie kellett, a legrosszabb gyerekkori emlékeit hozta felszínre benne: "az utolsó időszakban olyannyira kiközösítve éreztem magamat MTVA-riporterként, mint amikor kisiskolásként lecigányoztak" - fogalmazott. Balogh most Ausztriában dolgozik felszolgálóként. Elsősorban fesztiválokról és gyerekprogramokról tudósított, ám ez is elég volt ahhoz, hogy merev politikai elvárásokkal találja szembe magát:
"a könyvhétről forgattam, és nyilvánvalóvá tették számomra, hogy baloldali vagy liberális beállítottságú írókat nem szabad megszólítanom. Ott tanakodtunk Péterfy Gergellyel, a szervezővel, hogy vajon ki az, aki beleférhet, ki nem".

Az ilyen közvetetten cenzúrázott esetek elmondása szerint az idő előrehaladtával egyre sűrűbbek voltak, és bár kultúrával foglalkozott, már menekült-ellenes hangulatkeltő anyagokat is kértek tőle. Az pedig házon belül nyílt titoknak számít szerinte, hogy a kormányzati kommunikációt felügyelő államtitkárságáról küldik meg a használandó paneleket és témákat a szerkesztőségbe. Az ellenzéki politikusokkal kapcsolatban például az volt az utasítás, hogy nevetségessé kell tenni őket.
"Kamerába kellett mondanom, hogy mekkora a gyerekvállalási kedv, és meg milyen jó a CSOK, miközben Szabolcsban saját szememmel láttam, hogy aki tényleg rászorul, képtelen felvenni a támogatást. Másik nap szárnyaló keresetekről és világszínvonalú fejlesztésekről beszéltem, miközben a környékünkön mindenki minimálbéren nyomorog, a vonat pedig 20-al vánszorog Szabolcstól Békésig"

- részletezte Balogh, hogy miért mondott végül fel. Szerinte sokan úgy nyugtatják a lelkiismeretüket, hogy olyan részeket tesznek a riportjaikba, amikről tudják, hogy aztán úgyis kivágják azokat.