Késelő ámokfutót tepertek le a járókelők Sydney belvárosában

Publikálás dátuma
2019.08.13. 08:28

Fotó: SAEED KHAN / AFP
Egy nővel végezhetett a 21 éves fehér férfi, egy másik pedig biztosan miatta került kórházba.
Több embert sebesített meg késsel egy ismeretlen férfi Sydney belvárosában kedden. A támadót a járókelők székek, ládák és fémrudak segítségével ártalmatlanítottak, és a kiérkező rendőrök őrizetbe vették. Gavin Wood felügyelő a The Sydney Morning Herald című napilapnak úgy nyilatkozott, hogy az áldozatok közül egy nőt kórházba szállítottak, de az állapota stabil. A Sky News hírportál szerint
a támadó férfi azt kiabálta a rendőrök felé, hogy "Lőjetek le! Meg akarok halni!"

A hírportál sydneyi hatósági forrásokra hivatkozva hozzátette, hogy a rendőrség szerint elszigetelt esetről volt szó, és nem kell további támadásoktól tartani. Jelenlegi tudomásuk szerint a támadásnak nem volt előzménye.
A támadás után egy órával a rendőrség egy női holttestet talált egy épületben abban az utcában, ahol a késelés történt.

"Az összes jelenlegi információnk arra utal, hogy a két bűncselekménynek köze van egymáshoz" - mondta az SBS ausztrál műsorszóró társaságnak adott nyilatkozatában Mick Fuller, Új-Dél-Wales állam rendőrfőnöke, de a halott nőről több információt nem közölt.
A támadás után hírügynökségek eltérő értesüléseket közöltek az áldozatok számáról: az AFP francia hírügynökség szerint a támadó - akinél konyhakés volt - a nőn kívül mást nem sebesített meg, a Hszinhua kínai és az EFE spanyol hírügynökség több sebesültről adott hírt. A Sky News nevű hírportál helyszíni tudósítója szerint egyelőre nem tudni az áldozatok számát.
Szerző
Frissítve: 2019.08.13. 10:53

Hongkongi járatok százait törölték kedden is, pedig alig maradt tüntető a reptéren

Publikálás dátuma
2019.08.13. 07:40

Fotó: PHILIP FONG / AFP
Reménykedhet Peking, hogy az indokolatlan járattörlések rossz színben tüntetik fel a demonstrálókat.
Több mint háromszáz járatot törölt a hongkongi nemzetközi repülőtér vezetése helyi idő szerint kedden reggel, miután a légikikötőben ötödik napja ülőtüntetés zajlik - jelentette internetes oldalán a South China Morning Post. Mindezt annak ellenére, hogy a reptér újranyitott, teszi hozzá a Reuters. A Hongkong Lantau-szigetén található, a világ egyik legforgalmasabbjának számító nemzetközi repülőterén mintegy 160 kimenő, és 150 beérkező járatot töröltek kedden, azt követően, hogy hétfő délután az összes aznapi, összesen csaknem 180 járatot töröltek.
A repülőtér vezetése arról nem számolt be, hogy pontosan mi indokolja a keddi járatok törlését.

A végig békésen zajló ülőtüntetés résztvevői még hétfőn éjszaka távozott, kedd délelőttre már alig 50-en maradtak. Csak úgy, mint eddig, továbbra is békés ülősztrájkról van szó.
Carrie Lam hongkongi kormányzó - akinek Pekinghez való lojalitása a tüntetések kirobbantója, és a leváltását követelik - hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a tüntetők "szakadékba taszítják" a várost a "jogállamiság lerombolását" célzó törekvéseikkel. Többek közt a reptér "ellehetetlenítésére" hivatkozva elcsukló hangon állította, Hongkong már nem biztonságos hely. Lam a sajtótájékoztatón elhárította az újságírók kérdéseit az esetleges lemondásáról.
A Hongkongban hónapok óta tartó tüntetéshullámot a már felfüggesztett, de egyelőre vissza nem vont, a kiadatási törvény módosítását célzó törvénytervezet váltotta ki, de fokozatosan általános kormányellenes tiltakozássá alakult. Azóta a rendőri brutalitás, valamint a bevetésre készülő kínai hadseregről érkező hírek csak tovább öntik az olajat a felháborodás tüzére. A demonstrálók a törvénytervezet visszavonása mellett már a többi között Carrie Lam lemondását, valamint a tüntetőkkel szembeni rendőrségi akciók kivizsgálását követelik.
A 7 millió lakosú, különleges közigazgatási státusszal rendelkező város 1997-ben Margaret Thatcher kormányának hála a brit fennhatóság alól visszatért Kínához. A tiltakozók úgy tapasztalják, Peking egyre növeli a befolyását, és ezzel egy időben korlátozza a hongkongi demokratikus jogokat. Alátámasztja ezt az is, hogy Jang Kuang, a kínai kormány hongkongi és makaói ügyekért felelős irodájának szóvivője hétfőn lényegében terroristának nevezte a demonstrálókat.

Hatalmas erdőtűz ütött ki a ciprusi Limassol közelében

Publikálás dátuma
2019.08.13. 07:06
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A lángok több települést is fenyegettek, egy falut evakuálni kellett.
Hatalmas erdőtűz ütött ki a dél-ciprusi Limassol közelében, tűzoltók és önkéntesek százai próbálták hétfő este megfékezni a lángokat. A helyi tűzoltóság szerint a tűz mintegy 15 kilométerre északnyugatra ütött ki a turisták körében kedvelt Limassoltól. A lángok több települést is fenyegettek, egy falut evakuálni kellett. Az esti sötétség miatt nem lehetett repülőgépet bevetni a tűzoltáshoz. Cipruson a hőmérséklet jelenleg 40 Celsius-fok körüli, és erős szelek vannak, amelyek táplálják a lángokat. A rendőrség több autópályát is lezárt a környéken a sűrű füst miatt.
Szerző
Témák
Ciprus tűz