Jövő szerdán kezdik a Szentendrei út felújítását

Publikálás dátuma
2019.08.13. 16:22

Fotó: Google Street View
A több mint egy kilométer hosszú útszakasz feltúrása bosszantani fogja az autósokat, de a jó hír az, hogy 283 fát is ültetnek.
A Szentendrei út Mátyás király út és Pünkösdfürdő utca közötti, több mint egy kilométeres szakaszát jövő szerdán kezdik felújítani - közölte kedden a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel. A rekonstrukciót a Fővárosi Önkormányzat finanszírozza: az útszakaszt újraaszfaltozzák, és ahol szükséges, ott teljesen új útpályaszerkezet épül, de rendezik a parkolási helyzetet, a közvilágítást, a vízelvezetési rendszert és a zöldfelületeket is. Az útépítés miatt azonban 25 fát ki kell vágni, amelyhez rendelkezésre állnak a jogerős engedélyek, öröm az ürömben, hogy pótlásként 283 fát ültetnek - olvasható a közleményben. A munkavégzés idejére a Szentendrei út Mátyás király út és Hollós Korvin Lajos utca közötti szakaszát egyirányúsítják a városhatár felé. A forgalmi rend változása miatt módosul a Szentlélek tér irányú 134-es és a Dél-Pest felé tartó 923-as busz útvonala is: a Szentendrei út helyett mindkét buszjárat a Batthyány utcán és a Rákóczi úton halad.
Szerző

Szintet lépett az együttműködés: a megyei közgyűlésekben is többséget akar szerezni az ellenzék

Publikálás dátuma
2019.08.13. 15:50
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Ebben az esetben azért nehezebb kialakítani az egyensúlyt a pártérdekek között.
Több megyei közgyűlésben is az ellenzék kerülhet többségbe, feltéve, hogy az oppozíció pártjai együtt indulnak – így érzik a helyi szervezetek. Éppen ezért Heves megyében a DK, a Jobbik, a Momentum és az MSZP megyei vezetői, illetve meghatározó figurái azt kérik az országos központoktól: engedélyezzék, hogy a négy formáció egy közös listát kalapáljon össze Emlékeztetőül: az önkormányzati választásokon az emberek nemcsak a települési, de megyei közgyűléseket is választanak. A megyét a törvény egyetlen választókerületként értelmezi, melynek lakosai (a megyei jogú városban élőket kivéve) listán voksolnak a politikai formációra. A megyei közgyűlés összetétele pedig a szavazati arányokat tükrözi. Éppen ezért a közös megyei listához sok belátására/önfegyelemre van szükség, ugyanis egyrészt a pártoknak meg kell egyezniük jelöltjeik bekerülési sorrendjébe, másrészt a helyben erős pártok így kevesebb mandátumot söpörhetnek be, mintha egyedül indulnának. Példának okáért ebben az esetben a Jobbik tanúsíthat önmérsékletet, hiszen 2014-ben a „megyei listás” szavazatok majdnem 30 százalékát söpörte be (és jobbos politikus indul most közös jelöltként Mirkóczki Ádám személyében Eger polgármesteri posztjáért is), míg az MSZP 14,7 százalékot tudott, a DK pedig 6,3-at. Viszont az is igaz, hogy együtt már öt éve is verték volna a mintegy 48 százalékot begyűjtő kormánypártot. Eddig az együttműködések – az egy-egy ellen elvének szellemében – a közös önkormányzati képviselő-, illetve polgármesterjelölt kiválasztására koncentráltak. Így nem egyértelmű, hogy a különböző pátok vezérkarai miképp állnak az ilyen felvetésekhez (az MSZP elnöksége már korábban deklarálta, hogy nyitott a megyei összekapaszkodásra.)
Szerző
Frissítve: 2019.08.13. 15:58

Leváltatná a Jobbik a karcagi rendőrkapitányt

Publikálás dátuma
2019.08.13. 14:38
Illusztráció
Fotó: Népszava
A rendőri vezető egy hangfelvétel szerint óvta rendőreit a helyi kórházi dolgozók bírságolásától. Ha ez igaz, akkor bűncselekmény történt – üzeni az ellenzéki párt.
Felszólítja a Belügyminisztériumot a Jobbik, hogy amennyiben a karcagi rendőrkapitányságot vezető Teleki Zoltán nem mond le magától, akkor menesszék és gondoskodjanak olyan utódról, akiben „a helyiek meg tudnak bízni” - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a párt frakcióvezető-helyettese. Lukács László György a felvételre utalt, amelyen a karcagi rendőrkapitány korrupciós eligazítást tart alkalmazottjainak. A kapitány a kiszivárgott felvételen
állítólag arra kéri beosztottjait, hogy differenciáltan bírságoljanak és kórházi dolgozókat ne büntessenek, különben nem lehet elintézni a rendőrök soron kívüli ellátását.

Lukács szerint amennyiben a hangfelvétel valódi, akkor bűncselekmény történt. Az eset azért is aggályos, mert aláássa a rendőrségbe és az egészségügybe vetett bizalmat - fűzte hozzá a politikus. A frakcióvezető-helyettes azt kérte, hogy visszamenőlegesen is tárják fel azokat az eseteket, amikor a rendőrkapitány arra utasította beosztottjait, hogy térjenek el a jogszabályoktól. Egyúttal felszólította a város kórházát: vizsgálják ki, hogy miért kerültek előre egyes emberek a várólistákon. Más témában feltett kérdésre azt felelte, hogy Orbán Viktor rendszerét csak úgy lehet lebontani, ha az őszi önkormányzati választásokon mindenki a legerősebb ellenzéki jelöltet támogatja. Ezzel kapcsolatban kapott néhány kérdést arról is, hogy a független gödöllői polgármester ellen egy MSZP-s, a fővárosi VII. kerületben pedig a szocialista Hunvald György és az egykori LMP-s Moldován László is elindul az ellenzéki pártok közös jelöltje, a DK-s Niedermüller Péter ellen. Lukács az MTI beszámolója alapján mindkét ügy kapcsán kitérően válaszolt, azt mondta, nem ismeri a helyi viszonyokat és szereplőket.  
Szerző