Előfizetés

Dúró Dóra: "Addig ütjük a kólát, amíg meleg"

Népszava
Publikálás dátuma
2019.08.13. 17:28

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A Mi Hazánk a Sziget bejáratánál tiltakozott a Coca-Cola egynemű párokat ábrázoló plakátkampánya ellen.
Matricák és szórólapok osztogatásával tiltakozott a Mi Hazánk Mozgalom kedden Budapesten, a Sziget fesztivál bejáratánál a Coca-Cola előítéletmentességet népszerűsítő reklámkampánya ellen.  Dúró Dóra, a párt elnökhelyettese az akció alkalmából tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: továbbra is tiltakoznak a Coca-Cola kampánya ellen - adta hírül az MTI. A Mi Hazánk szerint a kialakult helyzetért nemcsak a cég felelős, hanem "az álszent és farizeus politikát folytató" kormány is, amely "elsőként éppen a Coca-Colával" kötött stratégiai megállapodást, amely a többi közt lehetővé teszi a cég számára akár az adójogszabályok előzetes véleményezését is. Különösen felháborító, hogy egy olyan cég a magyar kormány stratégiai partnere, amely a világ legnagyobb műanyagszennyezője - mondta a politikus, akinek háta mögött pártja aktivistái egy molinót feszítettek ki, az alábbi felirattal:
"Mi lesz a következő? Pedofília?"

Dúró szerint ha a kormány komolyan venné a "homoszexuális propaganda" visszaszorítását, akkor volna rá lehetősége, például a stratégiai megállapodásban szereplő kedvezmények visszavonásával. Azt is mondta, a Coca-Colának sokkal inkább olyan kampányokat kellene folytatnia, amelyek az egészségmegóvást szolgálják. Majd a Mi Hazánk nevében azt üzente a Coca-Cola vezetőinek, hogy az azonos nemű párokat ábrázoló plakátokat otthon, a négy fal között nézegessék. Dúró Dóra mindezt egy csodálatos képzavarral fejelte meg:
"Mi addig ütjük a kólát, amíg meleg és kitartunk a bojkott mellett!"

Kapcsolódó
Kólaháború a melegekért

Jövő szerdán kezdik a Szentendrei út felújítását

Népszava
Publikálás dátuma
2019.08.13. 16:22

Fotó: Google Street View
A több mint egy kilométer hosszú útszakasz feltúrása bosszantani fogja az autósokat, de a jó hír az, hogy 283 fát is ültetnek.
A Szentendrei út Mátyás király út és Pünkösdfürdő utca közötti, több mint egy kilométeres szakaszát jövő szerdán kezdik felújítani - közölte kedden a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel. A rekonstrukciót a Fővárosi Önkormányzat finanszírozza: az útszakaszt újraaszfaltozzák, és ahol szükséges, ott teljesen új útpályaszerkezet épül, de rendezik a parkolási helyzetet, a közvilágítást, a vízelvezetési rendszert és a zöldfelületeket is. Az útépítés miatt azonban 25 fát ki kell vágni, amelyhez rendelkezésre állnak a jogerős engedélyek, öröm az ürömben, hogy pótlásként 283 fát ültetnek - olvasható a közleményben. A munkavégzés idejére a Szentendrei út Mátyás király út és Hollós Korvin Lajos utca közötti szakaszát egyirányúsítják a városhatár felé. A forgalmi rend változása miatt módosul a Szentlélek tér irányú 134-es és a Dél-Pest felé tartó 923-as busz útvonala is: a Szentendrei út helyett mindkét buszjárat a Batthyány utcán és a Rákóczi úton halad.

Szintet lépett az együttműködés: a megyei közgyűlésekben is többséget akar szerezni az ellenzék

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.13. 15:50
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Ebben az esetben azért nehezebb kialakítani az egyensúlyt a pártérdekek között.
Több megyei közgyűlésben is az ellenzék kerülhet többségbe, feltéve, hogy az oppozíció pártjai együtt indulnak – így érzik a helyi szervezetek. Éppen ezért Heves megyében a DK, a Jobbik, a Momentum és az MSZP megyei vezetői, illetve meghatározó figurái azt kérik az országos központoktól: engedélyezzék, hogy a négy formáció egy közös listát kalapáljon össze Emlékeztetőül: az önkormányzati választásokon az emberek nemcsak a települési, de megyei közgyűléseket is választanak. A megyét a törvény egyetlen választókerületként értelmezi, melynek lakosai (a megyei jogú városban élőket kivéve) listán voksolnak a politikai formációra. A megyei közgyűlés összetétele pedig a szavazati arányokat tükrözi. Éppen ezért a közös megyei listához sok belátására/önfegyelemre van szükség, ugyanis egyrészt a pártoknak meg kell egyezniük jelöltjeik bekerülési sorrendjébe, másrészt a helyben erős pártok így kevesebb mandátumot söpörhetnek be, mintha egyedül indulnának. Példának okáért ebben az esetben a Jobbik tanúsíthat önmérsékletet, hiszen 2014-ben a „megyei listás” szavazatok majdnem 30 százalékát söpörte be (és jobbos politikus indul most közös jelöltként Mirkóczki Ádám személyében Eger polgármesteri posztjáért is), míg az MSZP 14,7 százalékot tudott, a DK pedig 6,3-at. Viszont az is igaz, hogy együtt már öt éve is verték volna a mintegy 48 százalékot begyűjtő kormánypártot. Eddig az együttműködések – az egy-egy ellen elvének szellemében – a közös önkormányzati képviselő-, illetve polgármesterjelölt kiválasztására koncentráltak. Így nem egyértelmű, hogy a különböző pátok vezérkarai miképp állnak az ilyen felvetésekhez (az MSZP elnöksége már korábban deklarálta, hogy nyitott a megyei összekapaszkodásra.)