Az "orosz bankot" figyelni fogja a magyar titkosszolgálat - legalábbis Orbán ezt ígérte Amerikának

Publikálás dátuma
2019.08.14. 08:15

Fotó: iib.int
Közben a kormány azzal lobbizik az oroszok mellett a Kongresszusban, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank nem minden munkatársa kap automatikusan diplomáciai mentességet.
"Orbán Viktor miniszterelnök szóbeli ígéretet tett arra David Cornstein budapesti amerikai nagykövetnek egy közös repülőútjukon, hogy a bank nem költözhet az amerikai követség épülete közelébe, és a magyar titkosszolgálatok is igen szigorúak lesznek" - írja a Direkt36. Korábban szintén a Direkt36 írta meg, hogy a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) székházának egyik lehetséges helyszíne a Szabadság téri Tőzsdepalota volt, pont szemben az amerikai követséggel. Ennek hírére az amerikaiak attól kezdtek tartani, hogy a bankot kémkedésre használhatják.
„Az oroszokban azt azért becsülni kell, hogy ők tényleg mindennel megpróbálkoznak”

- így viccelt az üggyel kapcsolatban a Direkt36-nak egy amerikai kormánytisztviselő, amire az IIB egyik magas rangú képviselője így reagált: „Sosem jutottunk odáig, hogy kimondjuk, tényleg beköltözünk a Tőzsdepalotába. A hely ugyanis túl nagy az igényeinknek, így valakivel meg kellett volna osztanunk.” A Népszava legutóbbi értesülései szerint a leginkább esélyes helyszín az impozáns Lánchíd Palota, ami Közép-Európa legdrágább irodaépülete, a cechet pedig a magyar államnak kell biztosítania. Azt is lapunk írta meg, hogy Amerika mellett más államok is nyomást gyakorolnak a bank miatt a magyar kormányra. A Direkt36 eközben megszerzett néhány dokumentumot, amiket magyar diplomaták osztogattak az elmúlt hetekben republikánus képviselők munkatársainak. Ezekben a kormányt érő kritikákra próbálnak válaszolni és azt hangsúlyozzák, hogy az IIB nem orosz, hanem EU/NATO-s tagállamok többségi részesedésében lévő nemzetközi bank, amit nemzetközi alapegyezmények szerinti diplomáciai mentesség illet meg. De a lap azt is írja, hogy David Cornstein budapesti amerikai nagykövet biztosítékokat kapott Orbán Viktortól az IIB ügyében:
  • a bank alkalmazottai nem kapják meg automatikusan a diplomáciai mentességet;
  • a magyar titkosszolgálatok nagyon alaposan fognak vizsgálódni;
  • nem a Szabadság téren lesz a székház.
Orbán ígéretei nem az IIB-ről szóló törvény módosítására vagy visszavonására, hanem annak szigorú hatósági alkalmazására, illetve a két ország titkosszolgálatai közti információmegosztásra és szoros együttműködésre vonatkoznak a lap szerint. „Ha például a bank kémeket, bűnözőket, oligarchákat vagy szankció alatt lévő személyeket próbálna meg diplomáciai mentességgel behozni, az nem fog menni” – magyarázta egyikük. Cornstein szerint egyébként az utca kétirányú: az oroszok is használhatják az IIB-t hírszerzésre, de a szövetséges magyar szolgálatok segítségével az amerikaiak a bankról gyűjthetnek információkat. A Direkt36 által megkérdezett egykori kémelhárítók szerint azonban már a korábbi magyarországi orosz jelenlét ellenőrzésére és nyomon követésére sem volt ereje és tudása a magyar elhárításnak.
Szerző
Frissítve: 2019.08.14. 08:20

Újabb népszavazási kérdésekkel bombázzák az NVB-t a nyugdíjasok

Publikálás dátuma
2019.08.14. 08:15
Illusztráció
Fotó: Népszava
Az elutasított júniusi csomag után újabb négy népszavazási kezdeményezés kérdését adja be szerda délelőtt az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület vezetője a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB).
Karácsony Mihály a többi országos nyugdíjas szervezet vezetőjével összefogva, az ő aláírásukkal is támogatva szeretné megkérdezni a felnőtt állampolgárokat, hogy akarják-e a Nyugdíjbiztosítási Alap önállóságának visszaállítását és azt, hogy szervezetük delegáltjai a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) keretében ellenőrizhessék az Alap pénzeinek elköltését. Szerintük arról is népszavazáson kellene dönteni, hogy a személyi jövedelemadó önálló, nem egyházi részét az adózó átutaltathassa saját nyugdíjas szüleinek támogatására is. Külön javaslat, hogy a vállalatok a „társasági adóról és osztalékról” szóló – közismert nevén a tao – törvényben rögzített célok mellett a nyugdíjasok érdekében működő szervezeteket is támogathassák. A felvetésre, hogy adóügyekben nem lehet népszavazást indítani, Karácsony Mihály azt felelte, adónemekről valóban nem, de értelmezésük szerint ezek mértékéről meg lehet kérdezni a lakosság véleményét. A negyedik népszavazási kérdés a milliós nyugdíjak kifizetésének akar gátat szabni a jelenlegi korlátok átalakításával. Karácsony Mihály arra emlékeztetett, hogy a nettó 372 és 420 ezer forint közötti fizetéseknek a mostani törvény alapján a 90, míg az e fölötti kereseteknek a 80 százalékát veszik figyelembe a nyugdíjak kiszámításakor, ezeket a mértékeket szeretnék 10 és 5 százalékra csökkenteni, amivel nagyjából 600 ezer forint környékén húzhatnák meg a nyugdíjkifizetések határát. Ahogy azt korábban megírtuk, a nyugdíjas szervezetek nevében az ernyőszervezetként működő Nyugdíjas Parlament elnöke magánemberként június elején már benyújtott öt népszavazási kérdést, de az NVB valamennyit elutasította. Akkor az egyik felvetésük az volt, hogy a mindenkori medián nyugdíj 39-szeresénél (mert a köztisztviselői illetményalap 39-szeresét kapja a miniszterelnök) ne kaphasson senki magasabb ellátást idős korában, ami a mostani negyedik kérdéshez hasonlóan nagyjából 600 ezer forintos plafont jelentett volna. Az első csomag egyik kérdését azonban csak 6:5 arányban utasította el az NVB, ezért a döntés ellen fellebbeztek a Kúriánál. Azt kérdeznék: egyetértenek-e a szavazók azzal, hogy a túlórákat ne csak az egészségügyben számítsák be a nyugdíj megállapításakor a ledolgozott időbe, hanem valamennyi ágazatban. Információink szerint a nyugdíjas szervezetek augusztus vége előtt újabb népszavazási kérdéseket terveznek beadni az NVB-nek.
Frissítve: 2019.08.14. 09:07

A provinciális kis magyar botrány után elnémult a Coca-Cola

Publikálás dátuma
2019.08.14. 07:00

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Nem tudjuk, volt-e bármi hatása a bojkottfelhívásnak.
Nem tudott, vagy nem akart tájékoztatást adni a Coca-Cola arról, hogy a plakátbotrány kitörése után hogyan alakult a cég termékeinek fogyasztása Magyarországon. Jó eséllyel azonban győztes fogadást lehetne kötni rá, hogy mindazok, akik bojkottot hirdettek a kóla ellen, egy sikeres marketingfogás részeseivé váltak.
Ismeretes: a Hit Gyülekezete vagy például a Mi Hazánk Mozgalom az ellen tiltakozott, hogy a cég reklámjában meleg és leszbikus párok is feltűntek. Elsősorban a fideszes Boldog István homofób megnyilvánulásának köszönhetően a Coca-Cola nagy publicitást kapott, a bojkott híre az Egyesült Államoktól Franciaországon át Nagy-Britanniáig sokfelé eljutott.
Múlt héten elküldtük kérdéseinket a cégnek. A kólafogyasztás alakulásán kívül egyebek mellett a tiltakozások keltette ingyenreklám értékére is rákérdeztünk: próbáltuk megtudni, hogy a cégnek mennyi pénzt kellett volna elköltenie Magyarországon és nyugati országokban, ha ugyanekkora sajtófelületen hirdetésként szeretett volna megjelenni.
A botrány tetőpontján a vállalat készségesen és gyorsan reagált megkereséseinkre. Nem úgy, mint most. Öt nap elteltével azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem érdemes várnunk, a közeljövőben hat kérdésünk közül egyikre se remélhetünk választ.
Megkerestünk egy reklámszakembert, aki szerint a Coca-Cola „ügyeset húzott”. Ha Magyarországon csökkent is termékeinek népszerűsége (amiről máskülönben nem tudhatunk biztosat), az esetleges veszteségért sokszorosan kárpótolja, hogy számos tekintélyes külföldi lapban pozitív összefüggésben szerepelt. A hazainál toleránsabb nyugati világban, amely nagyságrendekkel nagyobb piacot jelent, a melegek elfogadása jó hívószónak számít.
Kétségtelen, hogy a Coca-Colának nagy szüksége van imázsának javítására. Tavaly októberben a Greenpeace számolt be arról, hogy elkészült az eddigi legátfogóbb jelentés arról, mely cégek termékei szennyezik leginkább a Földünket. A vizsgálat szerint a Coca-Colát az elsők között találjuk.
Szerző
Témák
Coca-Cola
Frissítve: 2019.08.14. 07:55