Előfizetés

Kiirtotta családját, majd végzett magával egy 16 éves orosz fiú

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.18. 16:28
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy hangüzenetet hagyott hátra, melyben arról beszélt, hogy tettével a nagyszülők majdani elvesztése miatti gyásznak és fájdalomnak kívánta elejét venni a családjában.
Meggyilkolta családjának öt tagját, majd önmagával is végzett egy tizenéves a Volga-menti Uljanovszk megye Patrikejevo falujában – jelentették vasárnap orosz hírügynökségek. A beszámolók szerint a 16 éves fiú a hatvanas éveikben járó nagyszüleivel, a 42 éves anyjával, valamint az egyaránt négyéves húgával és öccsével baltával végzett vasárnapra virradóra a község egyik lakóházában. Az ő holttestét mintegy 500 méterre a gyilkosság helyszínétől találták meg. A Rosszijszkaja Gazeta szerint a családfő életben maradt, mert – feltehetően a munkája miatt – nem tartózkodott otthon a mészárlás idején. Az Interfax hírügynökség viszont azt írta, hogy a fiú apja már évek óta nem élt együtt a családdal, és utoljára márciusban beszélt gyermekével, akik akkor nyugodtnak tűnt számára. A Lenta.ru hírportál és a Ren TV híroldala úgy értesült, hogy a fiú indítéka elvileg nagyanyja és a nagyapja iránti szeretet volt. Sajtóértesülések szerint a gyilkos hangüzenetet hagyott hátra egy barátjának, amelyben arról beszélt, hogy tettével a nagyszülők majdani elvesztése miatti gyásznak és fájdalomnak kívánta elejét venni a családjában. Az Interfax úgy tudja, hogy a tinédzser búcsúlevelet hagyott hátra. A családi tragédia ügyében vizsgálat indult. Az ügyészség nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az elkövető – noha kitűnő tanuló volt és tanulmányi versenyeken is részt vett – elmebeteg lehetett. Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot, akár mobiltelefonról is! 

Bal-jobb izmozás Oregonban: tizenhárom embert őrizetbe vett a portlandi rendőrség

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2019.08.18. 16:00

Fotó: Alex Milan Tracy / AFP / Anadolu Agency
Donald Trump még az utcai megmozdulások előtt reményének adott hangot, hogy a polgármester megfelelően el tudja látni feladatát.
Szélsőséges jobboldaliak és velük szemben fellépő csoportok közötti összecsapást igyekezett megakadályozni szombaton a portlandi rendőrség, jórészt sikerrel: mindössze 6 könnyebb sérülésről és 13 őrizetbe vételről érkezett hír. Az Egyesült Államok északnyugati állama, Oregon legnépesebb városában a fehér felsőbbrendűséget valló, utcai erőszakcselekményekre hajlamos nacionalista szerveződések – zömmel máshonnan érkezett – több száz tagja tartott előre nagy hanggal beharangozott gyűlést, mire válaszul az Antifa elnevezésű, magát antifasisztának nevező, időnkénti militáns megnyilvánulásairól ismert szervezet ellendemonstrálói is nagy számban jelentek meg. A rendőrség hidakat és utakat zárt le, hogy távol tartsa egymástól a két csoportosulást, de helyenként fizikai erőszakot is kénytelen volt alkalmazni.
„Dinamikus esemény volt, a tüntetők folyamatosan mozogtak ide-oda a városban”

– összegezte a napot esti sajtótájékoztatóján Ted Wheeler, Portland polgármestere.

A szélsőjobbos csoportok kilátásba helyezték, hogy visszatérnek még „a liberális nyugati parti” Portlandbe. A polgármester viszont azt mondta, nem kívánják látni őket.
Donald Trump még az utcai megmozdulások előtt olyan Twitter-bejegyzést tett, amelyben jelezte, hogy szoros figyelemmel kíséri az eseményeket, és reményének adott hangot, hogy a polgármester megfelelően el tudja látni feladatát. Az elnök hozzátette: „erősen fontolgatják”, hogy az Antifát „nevezzék el a terror szervezetének”. Trumpnak ez a felvetése nem teljesen újkeletű. Már három héttel ezelőtt is írt erről a Twitteren. Akkor a rendszerint maszkot viselő Antifa-aktivistákat „a radikális baloldal gyogyósainak” nevezte, akik „baseball ütőkkel vernek embereket”. Az elnök azonban ezúttal nem a „terrorista szervezet” fogalmat használta – ami létező jogi kategória ugyan, de csak külföldi szerveződésekre szokták alkalmazni –, hanem „a terror szervezete” kifejezést, amivel a jogalkalmazók nem igazán tudnak mit kezdeni, ilyen minősítés ugyanis az amerikai jogrendben hivatalosan nincs, derült ki a nagy tévéhálózatok által megszólaltatott elemzők szavaiból. Donald Trumpnak mindenesetre egyetlen rossz szava sem volt a szélsőjobbos csoportosulásokra, amelyeknek a portlandi „vendégszereplését” szervező Joe Biggs sikeresnek nevezte szombati megmozdulásukat. „Nézzék meg Trump elnök Twitterjét. Portlandről beszélt, arról, hogy rajta tartja a szemét az Antifán. Pontosan ezt akartuk elérni” - nyilatkozott.

Végre kiköthet az Open Arms, fedélzetén 107 menekülttel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.18. 15:43
A Földközi-tengerből mentett menekültek egy csoportja 2019. július 6-án, az olaszországhoz tartozó Lampedusa partjainál
Fotó: - / Illusztráció / AFP or licensors
Spanyolország vállalta végül Olaszország helyett a befogadást, Madrid nem is érti Rómát.
A spanyol kormány vasárnap bejelentette, engedélyt ad az Open Arms nevű spanyol civil hajónak, hogy kikössön a partjainál - írja az MTI. Madrid a dél-spanyolországi Algeciras kikötővárosát ajánlotta fel a Proactiva Open Arms nevű spanyol civil szervezet hajójának, amely több mint két hete vesztegel az olaszországi Lampedusa közelében a tengeren. A spanyol kormány közleménye a hajón uralkodó "vészhelyzettel" magyarázza a döntést, érthetetlennek nevezve egyúttal Róma elzárkózását attól, hogy megnyissa kikötőjét az Open Arms előtt. Matteo Salvini olasz belügyminiszter szombat este már engedélyezte 27 kísérő nélküli kiskorú partra szállását, ám a hajón még így is összesen 107 bevándorló maradt, akik várják sorsuk rendeződését. Pénteken David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke a hajón rekedt bevándorlók azonnali partra szállítására szólította fel az olasz hatóságokat, de az olasz kormány hónapok óta nem hajlandó fogadni a hajókat, amelyek embereket vettek a fedélzetükre a Földközi-tengeren. Szombaton az Open Arms kapitánya arról beszélt, hogy kritikus, "robbanásközeli" a helyzet a zsúfolt mentőhajón. Spanyolország mellett az Európai Unió öt másik tagállama - Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália és Románia - ajánlotta fel a napokban részvételét a spanyol civil szervezet hajóján érkezők "elosztásában". A spanyol kormány közlése szerint a megállapodás szerint eloszthatják majd a bevándorlókat a hat ország között, miután a hajó kikötött Algecirasban. Közben az olasz parti őrség 57 migránsra bukkant Lampedusa közelében egy hajón szombat este, az embereket a hatóságok a szigetre szállították egy befogadóközpontba. Az ANSA olasz hírügynökség vasárnapi jelentése szerint valószínűleg tunéziai származású bevándorlókról van szó. A hajót a parti őrség a Lampedusa melletti lakatlan Lampione-sziget közelében fedezte fel. A fedélzeten tartózkodókat - köztük egy várandós nőt és egy idegileg összeomlott fiút - Lampedusára szállították.