A lángoló Amazonas füstje még 2700 kilométerre is sötétbe borítja a városokat

Publikálás dátuma
2019.08.21. 10:58
Alkonyati sötétség nappal São Paulóban
Fotó: Leandro Mota
Rekordszámú erdőtüzet észleltek idén Brazíliában. Az ok gyújtogatás, a gyújtós pedig Jair Bolsonaro elnöklése.
Sao Paulo mintegy 2700 kilométerre fekszik a brazíliai Amazonas és Rondona államoktól, melyekben az erdőtüzek égnek. Ez nagyjából Budapest és az iraki főváros, Bagdad távolsága. Ennek ellenére hétfőn, augusztus 20-án napközben Sao Paulo órákra sötétségbe borult, mert a lángoló esőerdők füstje eltakarta a napot. "Éjszakai sötétség volt" - írta le benyomásait a BBC-nek a város egyik lakója, más arról beszélt, hogy még cudar viharok közben is több a napfény, mint ekkor volt.
Rekord számú, 72 843 erdőtüzet észlelt idén az Amazonas vidékén a térség őserdeit megfigyelő Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE), írja az MTI. Ez egyébként az az intézet, melynek vezetőjét nemrég az igazság közléséért rúgta ki az új brazil elnök. Az erdőtüzek számának példátlan növekedését ugyanis azóta észlelték, hogy januárban hivatalába lépett a szélsőjobboldali, és ennek megfelelően a végletekig piacpárti Jair Bolsonaro.
Csak múlt csütörtök óta a műholdak 9507 új erőtüzet regisztráltak az országban, többségüket a világ legnagyobb esőerdőjének otthont adó Amazonas medencéjében.

A felvételek tanúsága szerint Roraima északi szövetségi államot is sötét füst borítja. Az állam déli részén már szükségállapotot hirdettek, és fővárosában, Manausban környezetvédelmi riadókészültséget rendeltek el a tüzek miatt már augusztus 9-én, majdnem két hete. Nőtt az erdőtüzek száma Mato Grosso és Para államokban, ahol az brazil mezőgazdasági területek érintkeznek az Amazonas-medencével, és ahol felgyorsult az erdőirtás. Az erdőtüzek nem ritkák a száraz időszakban, de itt már többről van szó: a gazdák szándékosan is felgyújtanak erdőterületeket, hogy az illegális fairtások helyén legelők lehessenek. A marhahús az egyik legértékesebb brazil exportcikk, nemrég az EU is kereskedelmi egyezménnyel biztosította behozatalát az európai piacra - kétségbe ejtve a magyar gazdákat.
Bolsonaro már kampánya alatt meghirdette az Amazonas vidékének mezőgazdasági és bányászati célú "fejlesztését". Amikor az erdőtüzek megszaporodásáról kérdezik, rendre félresöpri a bírálatokat. Múlthónapban, mikor a fairtásról kérdezték, nehezen értelmezhetően azzal válaszolt: "ön a környezetszennyezésről beszél. Elég lenne csak minden második nap kakálni. Az jobb lesz az egész világnak". Most mellébeszélés helyett a tagadást választotta eszközéül, az időjárásra fogva a példátlan természetpusztítást.
Csakhogy hamisan érvel Bolsonaro az INPE szerint. "Semmi abnormális nem történt idén az időjárásban" - nyilatkozta az egyik kutató, Alberto Setzer. "A száraz időszak kedvező körülményeket biztosít a tűz használatához és terjedéséhez, de a tűzgyújtás emberi tevékenység" - tette hozzá.
Az IPNE augusztus elején közzétett jelentése szerint megháromszorozódott a kiirtott erdőterület nagysága az Amazonas vidékén júliusban 2018 júliusához képest.
Szerző

Trump kész újraindítani a nukleáris tárgyalásokat Észak-Koreával

Publikálás dátuma
2019.08.21. 09:48

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Az amerikai elnök azt mondta: „gyönyörű” levelet kapott Kim Dzsong Untól.
Az Egyesült Államok kész újraindítani a nukleáris tárgyalásokat Észak-Koreával – mondta egy magas rangú amerikai diplomata szerdán, azt követően, hogy véget értek a hagyományos éves amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok, amelyek rendszerint felbőszítik Phenjant. A tíznapos gyakorlatozásra Észak-Korea rakéták és egyéb fegyverek tesztelésével válaszolt. Phenjan bírálatainak célkeresztjében azonban inkább Dél-Korea állt. Szakértők szerint ez arra utal, hogy Észak-Korea továbbra is érdekelt a nukleáris tárgyalások újrakezdésében Washingtonnal. Donald Trump amerikai elnök elmondta, hogy „gyönyörű” levelet kapott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőtől. Trump szerint ebben Kim találkozót kezdeményezett, hogy újrakezdhessék a megbeszéléseket az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok végeztével. Kim a hírek szerint bocsánatot is kért az elmúlt időszak fegyverkísérletei miatt. Stephen Biegun, Trump észak-koreai különmegbízottja szerdán újságírók előtt hangsúlyozta: az Egyesült Államok kész újra belevetni magát a tárgyalásokba, ha Észak-Korea kezdeményez. Biegun rámutatott: az amerikai elnök az alacsony szintű kapcsolatok újrafelvételével bízta meg csapatát. A különmegbízott Szöulban folytatott tárgyalásokat dél-koreai kollégájával, Li Do Hunnal, hogy feltárják, miként lehetne minél gyorsabban feléleszteni a nukleáris tárgyalásokat és érdemi előrelépést felmutatni. Trump és Kim februári hanoi csúcstalálkozóján kudarcot vallott az eddigi diplomácia, miután a feleknek nem sikerült közelíteniük egymáshoz álláspontjaikat. Trump az észak-koreai nukleáris fegyverarzenál maradéktalan felszámolását várja Kimtől, míg az észak-koreai vezető szeretné, ha a szankciók egy részének feloldásával kárpótolnák eddigi és jövőbeli erőfeszítéseiért és lefegyverzési lépéseiért. Trump és Kim harmadik, panmindzsoni csúcstalálkozóján megegyezett a tárgyalások újrakezdéséről, de azóta sem került sor hivatalos találkozóra a két ország tisztségviselői között. Szakértők szerint Észak-Korea jelenlegi fegyvertesztjeinek fő célja, hogy nyomást gyakoroljon az Egyesült Államokra a tárgyalások újrafelvétele előtt, és kifejezze tiltakozását a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok ellen.
Szerző

Elutasították a pedofília miatt elítélt ausztrál bíboros fellebbezését

Publikálás dátuma
2019.08.21. 09:46

Fotó: ASANKA BRENDON RATNAYAKE / AFP
Az ügyészség szerint a döntést helyben kell hagyni, George Pell vádlója szavahihető.
Elutasította George Pell ausztrál bíboros fellebbezését a délkelet-ausztráliai Victoria állam legfelsőbb bírósága szerdán, így a pedofília miatt elítélt főpapnak folytatnia kell hatéves börtönbüntetésének letöltését. A döntéshozatal hetekig tartott, június elején egyszer már elnapolták. Az akkori meghallgatáson az MTI összefoglalója szerint Pell védői azzal érveltek, hogy az ítélet „nem alapult minden kétséget kizáró bizonyítékokon”, és megkérdőjelezték a tanúvallomásokat. Az ügyészség azonban úgy foglalt állást, hogy az ítéletet helyben kell hagyni, és Pell vádlója szavahihető. Az ausztrál bíboros az eddigi legmagasabb beosztású egyházférfi, akit pedofil bűncselekményért elítéltek. A bíborost még decemberben találta bűnösnek a bíróság húsz évvel ezelőtti, kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények miatt. Az elsőfokú ítéletet február végén csak azután ismertették, hogy feloldották a folyamatban lévő eljárás miatt elrendelt hírzárlatot. Pell öt ízben követett el szexuális visszaélést a melbourne-i Szent Patrik-székesegyház templomi kórusának két tagjával szemben a kilencvenes években, néhány hónappal azután, hogy a város érsekének nevezték ki. A vád szerint egyszer orális szexre kényszerítette az egyik 13 éves fiút a sekrestyében. A bíboros 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztráliai Ballarat városban, később Melbourne, majd Sydney érseke volt. Ferenc pápa 2014 februárjában kinevezte a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkársága prefektusának, amely a Szentszék harmadik legmagasabb beosztása. Pell legkorábban három év nyolc hónap múlva szabadulhat, a bíró ítéleténél figyelembe vette a vádlott korát, hogy nincs esélye a bűnismétlésnek, és egyébként makulátlan életét.  
Szerző